M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A J    2 0 1 2SAOPĆENJE ZA JAVNOST OPĆINSKOG NAČELNIKAZavršetak radova u prvoj polovini juna

      Obavještavaju se građani Općine Ključ da se na području grada Ključa trenutno izvode radovi na modernizaciji magistralnog puta M-5 odnosno ulica Branilaca BiH, Kulina bana i 17 VKBBR-e koje čine sastavni dio magistralnog puta M-5. Investitor projekta je Direkcija za ceste Federacije BiH koji upravlja projektom.


Izvođač radova nije mogao okončati radove u predviđenom roku

      Po planu investitora radovi na dionici kroz grad Ključ su trebali biti okončani krajem maja 2012.godine, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odnosno obilnih i dugotajnih padavina i naknadno odobrenih radova po zahtjevu Općine Ključ, koji se odnose na poboljšanje saobraćajnih uvjeta raskrsnica i trotoara, izvođač radova nije mogao okončati radove u predviđenom roku. Prema posljednjim informacijama odgovornih iz izvođačke firme radovi kroz grad Ključ trebali bi biti završeni u prvoj polovini juna 2012.godine .
      S tim u vezi mole se građani za razumjevanje zbog otežanog i usporenog odvijanja saobraćaja.

OPĆINSKI NAČELNIK
mr.sci.Osman ĆehajićPredstavnici
općine Ključ i JKP “Rad”


Sastanak
za projekat prikupljanja otpada
 

        Nakon završenih aktivnosti i izvještaja javnih komunalnih preduzeća sa prostora USK, resorno ministarstvo i Una consulting organizirali su zajednički sastanak sa predstavnicima svih općina po pitanju realizacije projekta prikupljanja podataka o sastavu i količinama otpada. Ovom sastanku su prisustvovali i predstavnici općine Ključ inžinjeri Rufad Čajić- koordinator ispred općine Ključ i Senad Salihović- vođa projekta ispred JKP “Rad” Ključ.
        U proteklom periodu realizovana je prva odnosno zimska faza Projekta financirana od strane švicarske agencije.Drugu fazu ovog projekta financiraće kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja, a u dogledno vrijeme planirana je posjeta jednoj od regionalnih deponija za predstavnike MZ-a i općina.Ovakvim pristupom, nadležni se nadaju otkloniti sve poteškoće i čvrstim koracima krenuti ka okončanju izgradnje regionalne deponije USK, čime bi nekontrolisana odlagališta smeća postala prošlost ovih prostora.

Prilog: media-kljuc  Kljuè, 28. maj 2012


Sanirane 283 stanbene jedinice za povratničke porodice

    
 


     Ukupan broj povratničkih osoba u općini Ključ je 1450. U period od završetka rata pa do sad općina Ključ je nastojala da obnovi i izgradi što veći broj stambenih jedinica za povratničku populaciju. Ukupno saniranih stambenih objekata u Ključu za povratnike do sada je oko 283 stambenih jedinica. Za sanaciju pomenutih objekata korištena su donatorska sredstva humanitarnih organizacija, federalnog Ministarstva za raseljena lica i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica.
     U sklopu toga u povratničkima naseljima naše općine urađena je rekonstrukcija vodovodne mreže, elektrifikacija, izgradnja telefonske mreže u pojedinim naseljima, izgradnja i rekonstrukcija vodovoda Tarbuci-Gornja Mahala, izgradnja javne rasvjete u Zolacima, sanacija stare željezničke pruge Zolaci-Tarbuci-Zavolje i mnogi drugi značajni projekti.
     Trenutno se u našoj općini prave kuće za 6 povratničkih porodica, a u narednom periodu planirana je sanacija i modernizacija puta Vrelo-Sanica, rekonstrukcija pješačkog mosta Vrelo-Sanica, sanacija i modernizacija dijela puteva Zolaci i G. Sanica, sanacija i obnova stambeno poslove zgrade «Stara željeznička stanica» i td.

Mješovita srednja škola Ključ
Još jedna generacija maturanata


 
      Mješovita srednja škola Ključ ispratila je još jednu generaciju maturanata. Naime sinoć se održalo matursko veče za 85 maturanata iz 5 odjeljenja MSŠ Ključ.
     Okupljanje maturanata počelo je od 19:00, nakon toga uslijedio je defile učenika od škole Gimnazije do Doma kulture Ključ gdje je bilo upriličeno i zajedničko fotografi- sanje.
     Tokom defile na čelu kolone maturante je predvodio Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i direktorica škole Indira Vučkić-Mujezinović.
      Ponosni i zadivljeni ljepotom mladosti, maturantima su se na defileu pridružili i mnogobrojni roditelji i građani koji su došli da prisustvuju ovom događaju.

Ključ, 27. maj 2012.


Preuzeto:  media-kljuc   

   Ključ, 27.  maj 2012.Zvanično otvorena manifestacija "Dovište Ključ 2012"

Promocija knjiga
"Tajne uzvišenosti" i "Vjera i politika"


     Sinoć je u Općinskoj vijećnici općine Ključ upriličena promocija djela „Tajne uzvišenosti“ autora Dželaluddina Rumija i „Vjera i politika“ autora Jusufa Karadavija. Promociju su organizirali Medžlis Islamske zajednice Ključ i knjižara “Bookline”.
     Promocijom ove dvije knjige zvanično je otvorena vjerska manifestacija “Dovište Ključ 2012”. Na samom početku promocije goste je pozdravio glavni imama općine Ključ Ermin ef. Vučkić koji je poželio dobrodošlicu brojnim posjetiocima i gostima , te ih pozvao da u narednim danima prisustvuju brojnim aktivnostima koje će ove godine biti upriličene u sklopu “Dovišta”.

    Promotori knjige„Tajne uzvišenosti“ Rifat Šahinović istakao je da je ova knjiga najznačajnije Rumijevo djelo u prozi, a predstavlja zbirku njegovih kazivanja iz različitih oblasti sufizma i islamskog gnosticizma, iako se Rumi u njemu često dotiče i pitanja koje izlaze iz okvira te oblasti. Ovo djelo nezaobilazan je izvor za poznavanje Rumijeve ličnosti, njegovog odnosa sa svojim savremenicima te stava prema različitim društvenim pitanjima i problemima.
     Drugu knjigu „Vjera i politika“ autora Jusufa Karadavija promovirao je profesor Suad Mahmutović. U ovoj studiji, koju je izdalo Evropsko vijeće za fetve i istraživanja u Irskoj 2007. godine, Karadavi elaborira važnu tematiku u vezi sa islamskim shvaćanjem politike i mnogih pitanja u vezi s njom.Održana projekcija filma
"Glas imama 11.09.1993"

     U sklopu vjersko-kulturne manifestacije “Dovište Ključ 2012” u subotu je u Domu Kulture Ključ održana projekcija dokumentarnog filma «Glas imama 11.09.1993», autora Muhameda Halilovića i Nedima Hrbata .
     Ovaj dokumentarni film govori o imamima u Krajini i njihovoj borbi za očuvanje jedinstva Islamske zajednice, u vremenima kada je Fikret Abdić pokušao da napravi razdor i unutar Islamske zajednice na ovim prostorima.
     U filmu su prikazane činjenice i način na koji su imami tadašnjeg Bihaćkog okruga u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 11. septembra 1993. godine jasno kazali «NE» ideji secesije naše domovine i cijepanju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i podržali jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

     Projekciji filma su, pored građana, gostiju i imama općine Ključ , prisustvovali i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, ministar za boračka pitanja Ahmet Egrlić i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji su u toku svojih govora iznijeli vlastite utiske o filmu i naglasili značaj Islamske zajednice kao i njenu ulogu koju je odigrala u prošlosti.
     Film govori o dijelu naše nedavne prošlosti na koju itekako mogu biti ponosni krajiški imami, a likovi i događaji u njemu su stvarni. To je nedvojbeno bio čin ogromne građanske hrabrosti i naglašenog patriotizma na kojeg trebaju biti ponosni svi građani BiH, ali i događaj koji je definitno utjecao na daljnji razvoj situacije na području Bosanske krajine i svijetloj ulozi krajiške uleme. Prepoznavši taj događaj Skupština Unsko-sanskog kantona donijela je odluku da se taj datum proglasi datumom od posebnog značaja za naš Kanton.

Preuzeto:  media-kljuc   "Krasuljak", "Kosmos" i "Dekameron" formirali
Vijeće mladih općine Ključ


      Tri udruženja iz općine Ključ Udruženje mladih «Krasuljak”, Omladinski centar«Kosmos» i Omladinski razvojni centar «Dekameron» formirala su Vijeće mladih općine Ključ. Tim povodom juče je održana i osnivačka Skupština Vijeća mladih na kojoj su izabrani organi upravljanja Vijeća.
      Za predsjednicu Vijeća mladih Ključ imenovana je Jasmina Banjalučkić, dok je za zamjenika predsjednika izabran Adnan Hamedović. Za predsjednika Skupštine Vijeća imenovan je Anes Jukić. U Nadzorno odbor Vijeća imenovani su Nihad Jusić, Arnes Maslić i Damir Čajić, a Upravni odbor Vijeća činiti će Šejla Hadžić, Azra Kujundžić i Sanjin Gromilić.


      Cilj formiranja Općinskog vijeća mladih je uključivanje mladih općine Ključ u društveni život, poboljšavanje koordinacije omladinskih udruženja, predstavljanje zajedničkih interesa, kao i implementacija Strategije za mlade Općine Ključ, te niz drugih načina društvenog djelovanja kada je u pitanju aktivizam mladih.
      Vijeće mladih nadležno je da: raspravlja o pitanjima značajnim za Vijeće mladih, o pitanjima iz nadležnosti Općinskog vijeća koja su od interesa za mlade, predlaže Općinskom vijeću donošenje odluka, programa i drugih akata značajnih za unapređenje položaja mladih, predlaže Općinskom vijeću raspravu o pojedinim pitanjima od značaja za mlade, te način rješavanja navedenih pitanja, daje mišljenje Općinskom vijeću prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od posebnog značaja za mlade, sudjeluje u praćenju i provođenja Strategije za mlade Općine Ključ, informiše mlade o svim pitanjima značajnim za unapređenje položaja mladih, ostvaruje saradnju sa ostalim formiranim vijećima mladih i obavlja i druge poslove od značaja za mlade.
      Vijeće mladih“ označava krovno udruženje mladih, zasnovano na dobrovoljnom članstvu omladinskih udruženja, a koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja.

Ključ, 25. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

UNIQA Osiguranje
pomaže stonoteniseru Kenanu Jašareviću

      Nakon što je portal Klix.ba objavio vijest o Kenanu Jašareviću iz Ključa, koji je napustio turnir u Zagrebu, jer nije imao novca za smještaj, našoj redakciji su se javili dobri ljudi koji su odlučili pomoći mladom i talentiranom sportisti.
 
      Tako je kompanija Uniqa Osiguranje odlučila dati podršku Kenanu i osigurati potrebna sredstva za buduće nastupe.
      - "UNIQA Osiguranje je kompanija koja tradicionalno pomaže bh. sport i sponzori smo velikom broju lokalnih sportskih klubova. Činjenica je da u mnoštvu upućenih zahtjeva ne možemo odgovoriti na sve, ali je iznimno zadovoljstvo biti u prilici pomoći mladom i talentiranom sportisti. U ovom slučaju je to dječak Kenan iz Ključa- , izjavila je direktorica UNIQA Osiguranja Senada Olević.
      Iduće takmičenje na kojem će Kenan učestvovati je Državno stonotenisko prvenstvo u Vitezu, a pored troškova učešća na ovom takmičenju, za sve članove Stonoteniskog kluba Sana Ključ, UNIQA Osiguranje će osigurati i potrebnu sportsku opremu.
      Trener Emir Gonilović je izrazio veliko zadovoljstvo zbog činjenice da će se dječaci u narednom periodu moći posvetiti treningu i takmičenjima bez straha da se ponovi situacija iz Zagreba.

Ključ, 24. maj 2012.

Preuzeto:  Klix.ba   Počast
poginulim borcima
općine Ključ
 

        U sklopu porograma obilježavanja Dana otpora agresoru 2012 zvanične delegacije općine Ključ danas je obišla šehidska mezarja D. Sanica, Kamičak, Humići, Sanica, Krasulje, Ključ i Biljani.
        Nakon toga učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom Spomen obilježju Općinski načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić, predsjedavajući vijeća Fadil Jakupović i predsjednika Udruženja šehida i poginulih boraca Emsud Mešić odali su počast poginulim borcima naše općine.
       Velikom broju prisutnih građana i osoba iz javnog i političkog života općine Ključ obratio se Općinski načelnik mr. Ćehajić koji je tom prilikom istakao značaj obilježavnja manifestacije Dana otpora agresoru i odavanja počasti našim poginulim borcima

Prilog: media-kljucSmotra kulturno-umjetničkog stvaralaštva
učenika osnovnih škola Unsko-sanskog kantona


      Općina Ključ danas je bila domaćin završne kantonalne Smotre kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika osnovnih škola Unsko-sanskog kantona. U sklopu toga u 10 sati svi učesnici Smotre učestvovati će u defileu kroz Ulicu branilaca BIH, a u 10:30 u Domu Kulture Ključ održala se završna kantonalna Smotra koja je ove godine bila revijalnog karaktera.


      Na samom početku Smotre učenici škole domaćina su svečenost otvorili kolažom "Pjesma o Ključu" čija je autorica nastavnica Enisa Bašić a koji je svojevrsnom himnom grada Ključa. Dobrodošlicu gostima, učenicima i roditeljima poželio je direktor OŠ Ključ Salko Karajlić uz želje da ponesu lijepe utiske iz našeg grada. Prisutne je pozdravio i direktor pedagoškog zavoda USK-a Ismet Bećiragić.


      Inače 19 smotra kulturno-umjetničkog stvaralaštva bila je jedinstvena prilika da naši građani i gosti uživaju u vrhunskim kulturno-umjetničkim tačkama i lepršavim pokretima osnovaca našeg kantona.

Ključ, 23. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2012
Ključ na jedan dan postao BIH u malom


      Kulturno umjetničko društvo „Naša mladost“ iz Ključa i ove godine organizovalo je Smotru narodnih igara i običaja na kojoj je učestvovalo 16 kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Smotra folklora je najstarija manifestacija koju organizuje ovo društvo a pokrenuta je sa ciljem predstavljanja folklora, pjesme i običaja kao jedintvenog načina spajanja ljudi, nacija i različitih kultura.


      Na manifestaciji koja je ove godine organizovana po sedmi put predstavljeno je folklorno blago naših naroda, a to blago su učesnici u prelijepim narodnim nošnjama koji su pokazali igre i običaje krajeva iz kojih dolaze i koje su na dostojanstven način predstavljali. Kulturno umjetnička društva od Krajine do Brčko distrikta prodefilirala su glavnom ulicom grada, ostavljajući svojom pjesmom i igrom gledaoce bez daha, prezentirajući na taj način svoje nošnje i običaje.


      Generalni pokrovitelj ovogdišnje manifestacije bila je Vlada USK, tako da se u ime premijera dr. Hamdije Lipovače i resornog ministarstva prisutnima obratio Dario Jurić, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta USK-a koji je posebno istakao da se i on večeras osjeća ključaninom . Jurić je dodao da je ova manifestacija nešto na šta cijela država, entitet i kanton, a posebno ključani mogu biti ponosni, te svečano proglasio manifestaciju otvorenom.


      Bosna i Hercegovina u malom je večeras u Ključu moglo se čuti u govorima zvanica koji su samo potvrdili ono što je i namjera kultruno umjetničkog društva „Naša mladost“, a to je pretvaranje Ključa u folklorni centar Bosne i Hercegovine u čemu su bar za ovo veče uspjeli.

Ključ, 20. maj 2012.

Preuzeto:  mojUSK.ba   

 Ključki sport:

Teniseri briljirali u Zagrebu

 
      U Zagrebu je od 18. do 20. maja održan Zagi-Ping turnir u stonom tenisu za kategorije kadeta i juniora. Na poziv organizatora, kao drugoplasirana ekipa u BiH nastupila je i naša ekipa STK Sana Ključ. Na turniru su nastupili Jašarević Kenan i Gonilović Mirza dok zbog kvara na automobilu u Zagreb nisu uspjeli doputovati Hrnčić Haris i Kalabić Amer. U Zagrebu tokom turnira fantastičan je bio Jašarević Kenan koji je redom izbaciovao protivnike iz Ukrajine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Italije.
     Keno se plasirao među 16 najboljih i trebao je drugog dana učestvovati u razigravanju za finale ali su članovi našeg kluba morali napustiti takmičenje zbog dodatnih troškova smještaja i visine kotizacije učešća jer nisu bili u mogućnosti da sami sve isfinansiraju, još jedan dan. Keno se sa suzama u očima vratio kući bez izgubljenog meča i bez mogućnosti da se dokaže među najboljih 16 stonotenisera u Evropi. Inače u Zagrebu su nastupili takmičari iz 21 evropske zemlje.


Košarkaši poraženi od gostiju iz Bihaća

      Pioniri i kadeti našeg košarkaškog kluba Sana Ključ ovog vikenda bili su domaćini košarkaškom klubu XXL iz Bihaća. Obje naše ekipe poražene su od gostiju iz Bihaća. Pioniri su poraženi sa 25 naprema 49 dok su kadeti izgubili sa 51 naprema 59. U narednom kolu naši košarkaši domaćini su ekipi Bratstva iz Bosanske Krupe.


Nogometaši Ključa još su u petak odigrali utakmicu redovnog kola. NK Ključ prikazao je dobru igru u Sanskom Mostu ali je ipak doživio minimalan poraz od ekipe Podgrmeča. Do kraja prvenstva ostala su još tri kola a našoj ekipi potrebne su sve tri pobjede kako bi sačuvali drugoligaški status. U narednom kolu NK Ključ dočekuje ekipu Vlašića iz Turbeta.


      Kadeti i juniori Ključa upisali su pobjede nad ekipom Slobode iz Mrkonjić Grada. Kadeti su slavili sa 2 naprema 1 dok su juniori pobijedili rezultatom 3 naprema 2. U narednom kolu juniorska i kadetska ekipa Ključa gostuje u Bihaću ekipi Kolibrija.


      Omladinac je na gostovanju u krupoj poražen od domaće ekipe Željezničara sa 4 naprema 0 dok je NK Bajer na svome terenu pobijedio ekipu Mutnice sa 1 naprema 0. U narednom 22. kolu Omladinac u Sanici dočekuje ekipu Bakšaiša dok Bajer gostuje ekipi Dijamanta.

Informacije:  media-kljuc 


 
Na Crljenima otvorena manifestacija
“Dani otpora agresoru Ključ 2012″

 
      Svečanim polaganjem kamena temeljca za spomen obilježje na Crljenima je juče započeto obilježavanje višednevne manifestacije Dani otpora agresoru.
      Kamen temeljac položili su Armin Dedić sin šehida, općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, Ahmet Egrlić ministar za pitanja boraca i Ratnih vojnih invalida USK. „Kao i svake godine općina Ključ organizuje majske dane otpora u znak sjećanja naono što se dešavalo ’92 godine na području općine Ključ.
      Manifestacija uvijek počinje na Crljenima a ove godine ima i posebnu pažnju jer ove godine idemo sa jednim manjim ali simboličnim projektom izgradnjom spomen česme“- kazao je ovom prilikom općinski načelnik mr. Ćehajić. Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca obezbjedilo je gotovo polovinu sredstava za projekt izgradnje koji iznosi oko 50.000 KM a spomen česma za 17 šehida ovog kraja trebala bi biti završena kroz narednih 40-ak dana.
      U okviru programa obilježavanja Dana otpora agresoru, danas će za građane i učenike osnovnih i srednjih škola biti otvoren muzej dom, spomen soba u drugoj diletaciji doma kulture kojeg će moći posjetiti sve do 15 sati. Pored toga, večeras će u MZ Velagići biti zvanično otvaranje manifestacije Dana mjesne zajednice Velagići. Otvaranje manifestacije predviđeno je večeras za 20 sati na stadionu Borik a nakon toga biće upriličen i početak malonogometnog memorijalnog turnira Suvad Delić Ćuna.

 


Dan Osnovne škole Ključ


      Kako se bliži kraj školske godine, nekako i sve naše škole s područja općine Ključ proslavljaju svoje godišnjice, odnosno dane škola. Svoj dan već su obilježile Osnovna škola u Sanici i Mješovita srednja škola a u petak i Osnovna škola Ključ.
 
      Veoma zanimljivu i kreativnu izložbu učeničkog stvaralaštva priredili su učenici i uposlenici OŠ Ključ a u Sali Doma kulture održana je svečana ceremonija obilježavanja dana škole. Ovoj svečanosti prisustvovali su, pored roditelja, đaka i uposlenika škole, predstavnici naših lokalnih vlasti, vijećnici te direktori škola iz Sanice i Ključa i drugih javnih ustanova a posebni gosti bili su predstavnici bratske škole Safvet beg Bašagić iz Gradačca koji svake godine prisustvuju obilježavanju dana škole.
     Tokom programa proslave, sa po jednom umjetničkom tačkom prisutnima su se predstavile sve područne škole. Nakon toga uslijedila je dodjela zahvalnica sponzorima a direktor škole Salko Karajlić uručio je priznanja učenicima i njihovim nastavnicima koji su ostvarili dobre rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima.
      Ovome dodajmo još i da će Maturanti osnovci nastavu pohađati do 9. juna a učenik generacije biće proglašen u samoj završnici školske godine, nakon okončanja svih federalnih takmičenja, odnosno prilikom svečane dodjele diploma maturantima.

Ključ, 18. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


Povodom Dana rijeke Une i Dana Unsko-sanskog kantona, u organizaciji Udruženja „Infokult“ iz Bužima su održani VI Internacionalni fotosusreti na Uni. Fotografi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke su 12. i 13. maja boravili na području Ostrošca, Stijene, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, Bihaća, Ripča...

KOMPLETNU REPORTAŽU SA OVIH SUSRETA MOŽETE POGLEDATI AKO KLIKNETE OVDJE


Udruga Ključana
Večer prijatelja Ključa u Šibeniku


      Projekcijom filma Priča o dva zavičaja, izložbom slika i tapiserija Vinka i Ivice Blaževića, poetskim recitalom Enesa Kiševića i Dinka Škevina te glazbenim programom Darka Kalođere i Marka Marijančića, Šibenčani su se sinoć u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića upoznali s petogodišnjom suradnjom i prijateljstvom Šibenika i bosanskog grada Ključa.


      Organizator ovog susreta je Udruga Ključana i prijatelja Ključa “Kralj Stjepan Tomašević” koju su 2007. godine utemeljio Vinko Blažević koji je sa svojim bratom 1992. godine nakon teških stradanja i progona iz Ključa, novi dom i novi zavičaj našao u Šibeniku gdje su zbrinute njihove obitelji. Njih dvojica i danas žive u Stublju odnosno na Konjevratima, međutim nisu zaboravili na svoj zavičaj i na svoja ognjišta pa su pokrenuli manifestaciju Ključani svome gradu.
     Ta je manifestacija naišla na golemi odjek iako u Ključu danas, sedamnaest godina od završetka rata, živi svega 18 posto prijeratnog broja njegovih stanovnika među kojima je samo 25 obitelji hrvatske nacionalnosti. Od samog početka u manifestaciji Ključani svome gradu i Udruzi Ključana i prijatelja Ključa, veliki udio imaju Šibenčani Nikola Urukalo i Dinko Škevin, a svoj su doprinos dali Gabi Novak, Arsen Dedić, Ivo Pattiera, šibenske klape i mnogi drugi Šibenčani. Bit te manifestacije i djelovanja Udruge su prijateljstvo, mir, suživot, razumijevanje i solidarnost među ljudima.


      Izložba slika braće Vinka i Ivice Blaževića, projekcija filma i poetsko – glazbeni program spontani su odraz suradnje i zajedništva Šibenčana i Ključana. Vinko Blažević je izložio slike koje je naslikao tehnikom koju je sam izmislio. Riječ o slikama koje su nastale tako da je u boju dodavao metalne pločice i strugotinu pa one upijaju svjetslost i iz svakog su ugla drugačije. Njegov brat Ivica prikazao je svoje uspjele tapiserije, a u poetskom dijelu su se na zanimljiv način u iskazivanju ljubavi prema oba zavičaja šibenskom i ključkom nadmetali Dinko Škevin i Enes Kišević.
      Posebno je zanimljiv bio nastup šibenskih glazbenika Darka Kalođere i Mirka Marijančića koji su predstavili svoje nove neobične kompozicije u kojima su spojili šibensku i bosanskohercegovačku glazbenu tradiciju te odpjevali duete s Halidom Muslimovićem i Kemalom Montenom.


      -Šibenik je još jednom dokazao da je grad dobrih ljudi, grad prijateljstva i dobrih ljudi i ja sam kao Šiobenčanin i kao gradonačelnik na to osobito ponosan. – kazao je šibenski gradonačelnik Ante Županović te tim riječima zaključio večer Udruge Ključana i prijatelja Ključa u Šibeniku.

Ključ, 17. maj 2012.

Preuzeto:  mok.hr   


  Ključ, 17. maj 2012


Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH u Ključu
Posjeta povratnicima

      Jučer je na području općine Ključ boravio potpredsjednik Federacije BiH, Svetozar Pudarić.
      U okviru ove posjete Potpredsjednik Pudarić se sastao sa povratnicima srpske nacionalnosti u Sanici i Rudenicama. Sa povratnicima je razgovarano o problemima sa kojima su opterećeni povratnici a posebno je istaknut problem da ljudi u povratničkim naseljima sve ove godine od kako su se vratili žive bez struje. Povratnici su istakli i druge probleme koji otežavaju povratnički život, prvenstveno zapošljavanje te izgradnja ostale infrastrukture, asvalta, kanalizacije i slično.


      - Nisam očekivao da nakon svih uloženih sredstava i rada, izrađenih projekata na obnovi električne mreže u BiH, da je ostalo naselja i dijelova naselja koji su potpuno bez električne energije i to su stvari za koje ću se založiti da se promijene i da se tim ljudima omogući da u 2012. godini žive nekim životom koji je za nas nešto obično a oni ga ne žive tako.
      Drugo, jesu problemi koji se mogu konstatovati svuda, u svim manjinskim povratničkim zajednicama, pogotovo u onim u kojima je promijenjen entitet boravka a to je pitanje zdravstvenog, penzionog osiguranja i uopšte pitanje socijalne zaštite.
      Očito je da su propisi, zakoni i podzakonski akti koji su do sada rađeni, bez obzira da li se neko zaklinjao u ostanak a neko drugi u povratak, rađeni tako da onemogućavaju i usporavaju povratak. Zbog toga su vrlo značajne promjene u kantonalnim zakonima, odluke koje su donešene u pet kantona u federaciji u kojima je omogućen nastavak ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite raseljenim licima iz Federacije ukoliko se vrate u Republiku srpsku. Na taj način otklonjena je jedna realna prepreka povratku i na taj način treba riješiti i pitanje ljudi koji se iz Republike srpske vraćaju u Federaciju. To su neke stvari koje ova vlast ili vlada mijenja u zadnjih godinu i po dana i koje imamo namjeru riješiti a koje još uvijek otežavaju život ljudima i koje nakon 15 godina ljudima izgledaju nerješive i prisiljavaju ljude na odlazak, iseljavanje bez obzira na nacionalnu pripadnost“
– kazao je Svetozar Pudarić potpredsjednik FBiH.
      U okviru boravka u Ključu potpredsjednik Pudarić posjetio je i Omladinski centar „Kosmos“ Ključ koji je jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija na području BiH čiji rad su davno prepoznale i Evropske institucije. A potom je učestvovao na tribini u Sali Općinskog vijeća Ključ na temu „Dijalog sa građanima“.

Prilog: media-kljuc

 
OPĆINA KLJUČ
PRVAK KANTONA U ATLETICI

 
      U organizaciji Drustva peda- goga tjelesnog i zdravstvenog odgoja USK-a u Bihacu je 16.05.2012 godine odrzano kanto- nalno takmicenje u atletici za ucenike osnovnih i srednjih skola. Apsolutni pravci takmicenja bili su ucenici nase opcine koji su zajedno osvojili 5 prvih, 3 druga i 4 treca mjesta. Ucenici osnovnih skola iz Kljuca su u ukupnom poretku zauzeli 1 mjesto dok su nasi srednjoskolci zauzeli 2 mjesto.
      U kategoriji osnovnih skola najbolji plasman ostvarili su
      -Lejla Bilajac OS Velagici-prvo mjesto u disciplini 60 metara
      - Štafeta 4×100 , OS Velagici –Garibovic Hajra, Draganovic Aldin, Music Aidin i Jakupovic Dinko

      Kljucki srednjoskolci zauzeli su 3 prva mjesta i to u disciplinama:
      - Disciplina 400 metara , Brkic Mirsada
      - Disciplina skok u dalj Muslimovic Alen
      - Stafeta 4×100 Ibrahimovic Admir, Brkic Mirsad, Hodzic Hazim i Hadzic Emir

      Za veliki uspjeh nasih ucenika i ovaj izuzetno znacajan plasman opcine Kljuc zaslužni su i nastavnici i profesori Hadzic Emir, Mesanovic Nermin, Jakupovic Fuad i Ramic Muhamed koji su pripremali i vodili pobjednicku ekipu.
      Ekipni pobjednici i prvaci u pojedinačnim disciplinama predstavljat će naš kanton na federalnom takmičenju koje bi se trebalo održati krajem maja.

 Svetozar Pudarić
danas u Ključu

 

        Svetozar Pudarić, potpredsjednik F BiH u narednim danima boravit će na području Unsko-sanskog kantona a danas je u našem gradu prema slijedećem rasporedu::

14:30 Posjeta povratničkoj MZ Sanica
17:30 Posjeta povratničkoj MZ Rudenice
18:30 Posjeta NVO Kosmos
19:00 Vijećnica općine Ključ, JAVNA TRIBINA – DIJALOG SA GRAĐANIMA –

Prilog: media-kljucManifestacija “Dani MZ Velagići”

      Mjesna zajednica Velagići od 21. maja do 3. juna obilježava „Dane otpora i Dane mjesne zajednice“. Već su odavno u toku pripreme organizatora manifestacije kako bi se ovi Dani obilježili što dostojanstvenije. Dane Mjesne zajednice Velagići obilježiće mnoga kulturna, zabavna, sportska i vjerska događanja.
      Prema programu obilježavanja 21. maja na stadionu Borik, od 20 sati biće zvanično otvaranje manifestacije uz obraćanja domaćina, zvanica i gostiju. Potom će od 20:30 sati početi odigravanje utakmica u okviru Memorijalnog malonogometnog turnira „Suvad Delić-Ćuna“. Za ovaj turnir prijave ekipa su već odavno u toku i traju do 18. maja. Turnir će se održati za tri kategorije, djecu uzrasta do 5. razreda i djecu uzrasta do 8. razreda osnovnog obrazovanja te za seniore a za učesnike, po tri prvoplasirane ekipe predviđen je bogat novčani fond.
      U okviru obilježavanja, 22. maja od 13 sati predviđena je radio emisija u programu Radio Ključa koja će biti posvećena Danima MZ Velagići.
      25. maja biće obilježavanje Dana OŠ Velagići u organizaciji Osnovne škole Velagići.


      27. maja predviđena je centralna svečanost obilježavanja u povodu Dana otpora i Dana MZ u Domu na Pudin Hanu uz prigodan kulturno-zabavni program na kom će nastupiti folklorna i recitatorska sekcija OŠ Velagići, folklorna sekcija udruženja Roma Ponjir, polaznici mekteba džemata Velagići-Pudin Han, ključko kulturno umjetničko društvo te sekcije Udurženja mladih Krasuljak.
      Za 28. maj pored malonogometnog turnira, predviđena su i druga sportska takmičenja; trčanje na 1200 metara na trim stazi učenika OŠ Velagići i seniora NK Bajera 99.
      31. maja iza ikindije namaza u džematskoj džamiji bit će proučen Tevhid i Jasin.
      1. juna bit će upriličen obilazak šehidskom mezaristanu Velagići i stratištu Lanište uz podsjećanje na dešavanja iz 1992. godine i čas istorije. Istog dana predviđena je i radio emisija u povodu 20 godina otpora.
      3. juna od 20 sati na stadionu Borik odigraće se finalne utakmice memorijalnog turnira „Suvad Delić-Ćuna“ a u 21 sat zvanično zatvaranje ovogodišnje manifestacije uz podjelu nagrada u sportksim disciplinama i kulturno-zabavni program.

Ključ, 16. maj 2012.

Preuzeto:  kljuc-media   Mektebsko takmičenje Rijaseta BiH

 

        Medžlis IZ Ključ domaćin mektebskog takmičenja na nivou Rijaseta BiH Medžlis Islamske zajednice Ključ saopćio je kako je upravo Medžlis IZ Ključ ove godine domaćin finalnog takmičenja polaznika mektebske nastave na nivou Rijaseta Islamske zajednice BiH.
        Takmičenje, u kojem će učestvovati predstavnici mekteba iz cijele Bosne i Hercegovine, održaće se u subotu 19. maja u džamiji u Biljanima.
        Ovim putem Medžlis IZ Ključ poziva sve džematlije da dođu i prisustvuju ovom takmičenju i na taj način uveličaju završni čin takmičenja koje će održati sa početkom u 12 sati.

Prilog: media-kljuc  Ključ, 15. maj 2012


Dan Mješovite srednje škole Ključ

 
      Javna ustanova Mješovita srednja škola Ključ proslavila je danas Dan škole. Centralna svečanost održana je u Sali Doma kulture uz bogat kulturno zabavni program kojeg su priredili učenici ove škole ali i KUD „Naša mladost“ koji se predstavio igrama iz Semberije.
      Posjetioci su imali priliku uživati u izvedbama horske sekcije, modnim kreacijama učenica tekstilne stručne škole te u predstavi „Krug okrutnosti“ dramske sekcije a prije samog početka kulturno zabavnog programa, posjetioci su bili u prilici pogledati učeničke radove u izložene u holu Doma kulture.
      U svome obraćanju direktorica škole Indira Vučkić Mujezinović, uputila je čestitke nastavnom kadru, učenicima i svim uposlenicima škole te se posebno zahvalila sponzorima. Pored revijalnog zabavnog programa uručena su i priznanja učenicima sa općinskih, kantonalnih i federalnih takmičenja koji su ostvarili zapažene rezultate kao i odličnim učenicima svih odjeljenja.
      - Učenik generacije bit će proglašen na dan dodjele diploma maturantima – kazala je ovom prilikom direktorica Vučkić Mujezinović

Prilog: media-kljucKljučki osnovci u Parlamentu BiH

      Sekcija CIVITAS Osnovne škole „Ključ“ Ključ ponosno je predstavila našu općinu i naš kanton na 15. Finalnoj smotri Projekat građanin/Ja građanin u Parlamentu Bosne i Hercegovine.
      Finalnu smotru je svečano proglasio otvorenom Patrick S.Moon, ambasador SAD u BiH, a prisutnima su se obratili i Sandra Sladaković, direktorica Civitasa, Haris Bašić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH i drugi. Umjesto parlamentaraca iz svih dijelova BiH, učenici predstavnici 10 kantona Federacije BiH i pet obrazovnih regija Republike Srpske i Brčko distrikta govorili o problemima mladih, o problemima građana u BiH, ali su isto tako ponudili i rješenja problema. Na kraju finalne smotre najbolji su dobili priznanja i certifikate.


      “Ovo je veliki uspjeh za našu školu i naš grad. Biti među šesnaest najboljih osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine i naći se na Finalnoj smotri u Sarajevu veliki je uspjeh. Veoma sam ponosan na svoje učenike koji su cijelu školsku godinu naporno radili i pokazali da se radom i zajedničkim zalaganjem može mnogo toga postići i promijeniti. Osim toga ovo je bila dobra prilika da se mladi ljudi upoznaju sa vrijednostima i načinom rada kako u lokalnim zajednicama, tako i u BiH, ali i u EU. Vrlo je važno da mladi, kroz radionice prilagođene njihovom uzrastu, uče i da stiču nova znanja. Učenici članovi sekcije CIVITAS ove godine završavaju svoje osnovno obrazovanje,ali iza sebe su ostavili mnogo rada, truda i uspjeha, iskreno se nadam da je naš projekat ostavio traga i da su učenici i građani shvatili kolika je važnost zdrave ekološke sredine i okoliša”, rekao nam je profesor Asmir Vučkić koordinator sekcije CIVITAS Osnovne škole „Ključ“ Ključ.


Ključ, 14. maj 2012.

Preuzeto:  krajina.ba

  Ključ, 14. maj 2012


STK “Sana-Ključ”
Drugoplasirana ekipa u državi

 
      Stonoteniski klub „Sana-Ključ“ ostvarila je najbolji plasman u svojoj kratkoj historiji. Naime, u nedjelju je u Banja Luci održano 3. državno ekipno prvenstvo u stonom tenisu u kategoriji sub-kadeta i sub kadetkinja. Na prvenstvu je učestvovao, naravno i STK „Sana-Ključ“.
      U svome sjajnom nastupu članovi našeg kluba okitili su se titulom vicešampiona BiH. Našu ekipu predstavljali su Kalabić Amer, Hrnčić Haris i Jašarević Kenan. U finalnom meču naši stonoteniseri poraženi su od aktuelnog prvaka BiH ekipe „Banja Luke“.
      - Ukoliko nastave sa ovakvim igrama, pred njima je svijetla budućnost. Kada se uzme u obzir da su naši stonoteniseri i na ovom prvenstvu bili najmlađi učesnici, s tim ovaj rezultat dobija još više na svojoj vrijednosti- kazao je trener Emir Gonilović, koji je prezadovoljan nastupom svojih momaka.

Prilog: media-kljucU Sanici održana završnica
Premijer lige BiH u mušičarenju


 

Prvak BiH za 2011 Jovo Dević
      U Sanici je u nedjelju održana završnica Premijer lige BiH u mušičarenju (Fly Fishing) koja je bila prolongirana zbog niskog vodostaja Sanice. Iako vremenske prilike ni juče nisu išle na ruku učesnicima, takmičenje je ipak održano.
     Pod vrlo teškim meteo uslovima, kiša snijeg i temperatura oko 4 stepena odrađena su tri sektora a četvrti sektor nije održan. Žiri je zbog premorenosti takmičara, kiše i snijega koji je padao cijeli dan od početka do prekida takmičenja u 17,30 sati odlučio da se takmičenje u X sektoru ne održi na što nije bilo nikakve primjedbe od strane takmičara. Najbolji na takmičenju, ujedno i prvak BiH za 2011. godinu je Jovo Dević iz Gradiške a čije je porijeklo iz Sanice.
     Šestorica prvoplasiranih reprezentativaca BiH predstavljaće našu zemlju na svjetskom prvenstvu u Fly Fishing-u koje će se održati u Sloveniji od 2. do 6. juna.

Ključ, 14. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc    
Pobjeda pionira a poraz kadeta

 


      U 9. kolu kantonalne košarkaške lige USK-a naši košarkaši bili su domaćini ekipi KK „Bihać“ iz Bihaća. Pioniri košarkaškog kluba „Sana-Ključ“ nastavili su niz dobrih rezultata i veoma dobrom igrom savladali su svoje protivnike iz Bihaća rezultatom 36:28 i ovo im je bila treća pobjeda u nizu.
      Kadeti nisu imali sreće. Iako su tokom cijelog susreta bili u vodstvu i do 15 poena razlike drama se odigrala u samoj završnici kada su gotovo dobivenu odveli u produžetak. Dvije sekunde do kraja naši košarkaši imali su pola koša razlike u svoju korist i plus dva slobodna bacanja koja nisu iskoristili. Tom prilikom napravili su i faul u napadu čime je sretnija ekipa iz Bihaća ušla u produžetke i pobjeđuje sa 47:41.
     Najbolji pojedinac kod domaće ekipe bio je Adis Crnolić, centar koji će najvjerovatnije preći u „Bosnu XXL“ iz Bihaća naredne sezone.

Pobjede Omladinca i Ključa a poraz Bajera

      Tokom vikenda odigrane su i utakmice 20. kola prve kantonalne lige. Omladinac je u Sanici dočekao ekipu Borca iz Izačića koji je savladao domaćina sa 3:2. Bajer je na gostovanju u poražen od ekipe Omladinca 75 sa rezultatom 3:0.
      U sljedećem kolu Bajer dočekuje ekipu Mutnice dok Omladinac gostuje Željezničaru.
      Nogometaši Ključa su u utakmici punoj rezultatskog preokreta uspjeli savlada ekipu Une iz Kulen Vakufa sa 4:3. Narednu utakmicu ključani igraju sa prvakom lige ekipom Podgrmeča u Sanskom Mostu. Zajednička juniorska i kadetska selekcija Ključa gostovala je u Tesliću ekipi Proletera. Kadeti su poraženi sa 5:0 dok su juniori odigrali neriješeno 1:1. U narednom kolu naši juniori i kadeti domaćini suu ekipi Slobode iz Mrkonjić grada.


 

Ključkim osnovcima
prvo mjesto

 

                U subotu je u našem gradu održano kantonalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola iz oblasti pružanja prve pomoći. na ovom takmičenju nastupilo je jedanaest ekipa.
        U kategoriji srednjih škola prvo mjesto je pripalo je učenicima iz Cazina, drugo mjesto je zauzela Mješovita srednja škola Ključa, a treći su bili učenici iz Bihaća.
        U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto zauzela je naša O.Š. Ključ, druga je bila osnovna škola iz Sanskog Mosta, a treće mjesto pripalo je O.Š. Cazin II.Održano državno prvenstvo u raftingu

      Danas je u Ključu održano državno prvenstvo u raftingu gdje su učešće uzeli Klubovi iz cijele Bosne i Hercegovine. U takmičenju je učestvovalo 11 muških i dvije ženske ekipe. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji je zauzeo Rafting klub Dajak iz Banja luke. Drugo mjesto RK Una Bihać i treće mjesto SRK Bosna I iz Zenice.


      U ženskoj konkurenciji, prvo mjesto zauzela je ekipa SRK Bosna iz Zenice i drugo RK Kanjon iz Banja Luke.
     Ključ su predstavljale dvije ekipe u muškoj konkurenciji, ekipa I je zauzela 7. mjesto dok je ekipa II zauzela 9. mjesto.
     Prvenstvo se nastavlja i sljedeći grad domaćin ovog takmičenja je Banja Luka.

Ključ, 13. maj 2012.

Preuzeto:  Kajak Kanu Klub Ključ   

 

      ZAHVALJUJEMO SE SVIM UČESNICIMA OVOG TAKMIČENJA, GOSTIMA, OPĆINI KLJUČ, SPORTSKOM SAVEZU OPĆINE KLJUČ I SVIM ONIMA KOJI SU NA BILO KOJI NAČIN POMOGLI DA SE OVO TAKMIČENJE ODRŽI U NAŠEM GRADU....ČESTITKE POBJEDNIČKIM EKIPAMA!!!!

Kajak Kanu Klub Ključ    

 
  Ključ, 11. maj 2012


Sastanak sa članovima boračkih populacija
Zgrada za boračku populaciju

      Organizacija ratnih vojnih invalida općine Ključ, odnosno, Odbor za gradnju stambene zgrade u naselju Luke danas su održali sastanak sa članovima boračkih populacija koji su iskazali interes za ovakvim vidom rješavanja stambenog pitanja, kako bi razgovarali na temu izgradnje zgrade. Ovom sastanku prisustvovali su i direktor kantonalnog boračkog fonda Hadis Jušić te direktor Vakufske banke.


      - Danas smo ljudima pokušali približiti i pojasniti ono što će im biti potrebno za dobijanje kredita i kreditnih sredstava i približiti im naš dosadašnji rad. Procedura oko zgrade je otprilike završena. Mi smo dobili urbanističku i građevinsku dozvolu i ovom prilikom se zahvaljujem Načelniku, Općini i Općinskom vijeću jer su izašli u susret sa svim potrebnim dokumentima i mi smo to doveli do kraja. Direktor Fonda je danas stavio određena sredstva na raspolaganje koje je Vlada USK na incijativu direktora i g. Egrlića uradila, a Skupština USK-a i Premijer su to podržali. Ovo je način da se i u Ključu riješi, kao i u drugim općinama kolektivno zbrinjavanje boračkih populacija. Mi idemo dalje u proceduru i danas su rečene procedure od strane banke koje će biti potrebne za dobijanje kredita i od ponedjeljka mi očekujemo prijavljivanje ljudi za izgradnju stanova i potpisivanje ugovora i ako Bog da krećemo u izgradnju što prije- kazao je Elvir Risović Beli predsjednik inicijativnog odbora.


      - Investitori su inicirali sastanak ovakvog tipa upravo iz razloga da bih ja u ime Fonda mogao objasniti svim aplikantima koja je uloga kantonalnog fonda u ovom projektu. Vjerujem da su ljudi shvatili šta je uloga Fonda, kao i svih aplikanata i svih partnera u projektu. U ovom trenutku ja vam mogu reći da Fond raspolaže sa kreditnim sredstvima pod posebno povoljnim uslovima i iznos tog kredita je maksimalno do 25.000 KM i svaki taj kredit prate i poticajna sredstva, bespovratna u iznosu najviše do 5.000 KM. Ovo u startu ne znači da će svi dobiti kredit od 25.000 i bespovratnih 5.000. Ovo je ono što Fond ima na raspolaganju i što može obezbjediti svim aplikantima u projektu – kazao je Hadis Jušić direktor kantonalnog fonda.
      Već u narednoj sedmici zainteresovani aplikanti bi trebalo da potpišu predugovore za izgradnju stanova. Planirana je izgradnje jedne četverospratne zgrade sa dva zasebna ulaza na Lukama sa ukupno četrdeset stanova. Valja napomenuti da cijena 1m² 700 KM te da je od strane Inicijativnog odbora riješen i porez kada je u pitanju prenos vlasništva na stanare, s tim da će budući korisnici morati dodatno uložiti sredstva kako bi po svojoj želji uradili keramiku, zidove i podove u stanovima.

Prilog: media-kljuc


Izbor za Foto model općine Ključ

Agencija Plesno-modni studio “Tango” (PMS) iz Cazina pod dirigentskom palicom Ismeta Nuhanovića nastavlja sa svojim aktivnostima na cijelom Unsko-sanskom kantonu. Nakon završenih izbora top i foto modela kao i mini modela općina Bihać, Cazin i Bosanska Krupa, na red je došao i Ključ. Tako će se večeras u popularnom Ključkom klubu “Colosseum” održati izbor top, foto i mini modela za Općinu Ključ. Početak ove ceremonije očekuje se od 20:30.

Pripreme za večerašnji događaj se privode kraju uz pomoć naše Hatidže Bilajac koja je u sklopu Metropola Media agencije jedna od kandidatkinja sa ovih prostora što predstavlja USK na izboru Miss Planete Zemlje. U sklopu iste agencije, trenutno se provodi glasanje za izbor Miss interneta, pa da biste pomogli dalji napredak ove prelijepe Ključanke, svoj glas za nju na već spomenutom glasanju možete dati na slijedećem linku: Miss interneta BiH.

Dobro došli i lijepo se proveli, vaša modna agencija “Tango”!
  Ključ, 10. maj 2012


Osnovna škola Ključ
Na proslavi rođendana prijateljske škole iz Gradačca

 
      Delegacija osnovne škole Ključ predvođena direktorom Salkom Karajlićem boraviće u Gradačcu kako bi uveličali obilježavanje Dana tamošnje Osnovne škole Doktor Safvet beg Bašagić.
      Naime, škola dr. Safvet beg Bašagić iz Gradačca deseti maj obilježava kao svoj dan škole a manifestacija proslave dana škole biće održana u petak. Posjeta predstavnika OŠ Ključ Gradačačkoj školi je ujedno rezultat petnaestogodišnjeg prijateljstva i saradnje između ove dvije škole.
      Svake godine predstavnici škole iz Gradačca uzvrate na posjeti i prisustvuju obilježavanju Dana Osnovne škole Ključ 
Započela sadnja sezonskog cvijeća

        U gradu Ključu te u Sanici započeto je sa redovnom sadnjom sezonskog cvijeća na zelenim površinama.
        Sadnju cvijeća izvodi firma Lotus iz Banja Luke a implementator ovih radova je Javna ustanova Fond za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu.

Prilog: media-kljucSmotra revijalnog karaktera

      U prepunoj sali Doma kulture Ključ sinoć je održana završna općinska Smotre sposobnosti, znanja, stvaralaštva i sporta učenika osnovnih škola sa područja općine Ključ. Ovogodišnja smotra nije bila takmičarskog karaktera te su se učenici osnovnih škola Velagića, Sanice i Ključa revijalno predstavili sa kulturno-umjetničkom, folklornom i horskom izvedbom.
     Nakon nastupa svih škola odlučeno je da će ovo godine našu općinu na kantonalnoj smotri predstavljati: zajedničaka horska sekcija OŠ Ključ i OŠ Velagići, folklorna sekcija OŠ Ključ i kulturno-umjetnička tačka OŠ Ključ.


      Tokom večeri dodijeljene su nagrade i pohvale učenicima koji su ostvarili rezultate na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima.

Ključ, 10. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

 
Ključ domaćin Rafting lige BiH

      U subotu 12. maja u Ključu, odnosno na vodama Sane, održaće se redovno kolo rafting lige BiH. Formalni domaćin takmičenja je naš Kajak kanu klub Ključ koji će na “svome” terenu, nadamo se ostvariti dobar plasman.
      Do sada je učešće potvrdilo više od deset ekipa iz Bihaća, Banja Luke, Zvornika, Visokog, Jajca, Tuzle, Zenice i Donjeg Vakufa. Očekuje se učešće i većeg broja takmičara s obzirom da je do subote još ostalo mnogo vremena za prijavu ekipa.
      Takmičenje će se održati u disciplinama spust i sprint, a mjesto održavanja takmičenja je gradske plaže Alina luka sa početkom od 10:00 časova.


 
  Ključ, 9. maj 2012


U okviru Nedjelje Crvenog križa:
Takmičenje iz Prve pomoći

 
      U okviru Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u većini bosanskohercegocvačkih gradova posvećuje se određena pažnja kako samom obilježavanju tako i ovim humanitarnim društvima, čija je pomoć pored svakodnevne, posebno potrebna i uočljiva u kriznim situacijama.
      Općinski Crveni križ ove godine Nedjelju Crvenog križa obilježava nešto skromnije. U toku su pripreme aktivista i omladine Crvenog križa za predstojeće kantonalno takmičenje iz Prve pomoći. U četvrtak MSŠ Ključ priređuje dan sporta, natjecanja za učenike a članovi ekipe Prve pomoći će u pripravnosti popratiti ovaj događaj.
      Kantonalno takmičenje u okviru Pružanja prve pomoći, održaće se pod pokroviteljstvom Crvenog križa USK-a. Na takmičenju će nastupiti po dvije škole iz svakog grada USK, omladina i podmladak, pobjednici općinskih takmičenja. Domaćin kantonalnog takmičenja je naša općina a prije samog natjecanja biće priređen defile učesnika ulicama našeg grada. Takmičenje će se održati na sportskim terenima pored Osnovne škole Ključ.SDP Ključa i SUBNOR-a
obilježili Dan pobjede nad fašizmom

 
     Općinski odbor SDP-a Ključ, u okviru obilježavanja Majskih dana SDP-a, a povodom obilježavanja devetog maja, zajedno sa Udruženjem Antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 općine Ključ obilježili su danas Dan pobjede nad fašizmom.
      Delegacija SDP-a predvođena predsjednikom Nedžadom Zukano- vićem i članovi NOR-a obišli su spomen sobu posvećenu poginulima iz proteklog rata, potom posjetili šehidsko mezarje kao i Partizansko groblje u Ključu. Učenjem Fatihe i minutom ćutnje, te polaganjem cvijeća delegacije su odale počast i na taj način prisjetili se onih koji su izgubili živote, boreći se protiv fašizma.


      Ove godine, predstavnici OO SDP Ključ, također su obišli groblje na Jaricama, kako bi odali počast i položili cvijeće na grob Đorđe i Soke Pilić, naših sugrađana, koji su poslednjim ratnim dešavanjima izgubili živote, pomažući komšijama Bošnjačke i Hrvatske nacionalnosti.

Ključ, 9. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

  Ključ, 8. maj 2012


U kabinetu Općinskog načelnika:
Prijem Zlatnih ljiljana i Udruženja logoraša

      U povodu 9. maja Dana ljiljana općinski načelnik mr. Osman Ćehajić sastao se danas sa dobitnicima najvišeg ratnog priznanja kao i predstavnicima boračkih udruženja i logoraša naše općine.


      Ovom prilikom općinski načelnik uputio je najiskrenije čestitke zlatnim ljiljanima i članovima Udruženja logoraša Omer Filipović koji također 9. maj obilježavaju kao svoj dan.
     Tokom ovog sastanka razgovarano je i o pitanjima koja se tiču problematike boračke populacije te o pitanju procesiuranja ratnih zločina na području općine Ključ.

Prilog: media-kljucMatursko veče
- 25. maja -
 

        Maturanti Mješovite srednje škole Ključ ove i naredne sedmice završavaju školu. Učenici stručnih i tehničkih škola nastavu završavaju ovog petka, dok će učenici gimnazije okončati nastavu 18. maja.
        Popravni ispiti za učenike završnih razreda obaviće se u periodu od 18. do 25. maja, dok ih maturski ispiti očekuju 1. juna.
        Matursko veče ove godine održaće se 25. maja a MSŠ Ključ ove godine iznjedrila je 90 maturanata.

Prilog: media-kljucZavršna općinska Smotra stvaralaštva 9. maja

      U srijedu 9. maja održaće se završna manifestacija općinske smotre sposobnosti, znanja, stvaralaštva i sporta učenika osnovnih škola. Učenici osnovnih škola Velagića, Sanice i Ključa će se revijalno predstaviti sa kulturno-umjetničkom, folklornom i horskom izvedbom.


      Ujedno će se uručiti i nagrade, pohvale učenicima koji su ostvarili rezultate na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima.
     Ova manifestacija biće priređena u Domu kulture sa početkom od 18 sati.

Ključ, 8. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


Radio Ključ danas slavi 42 rođendan.
NAJISKRENIJE ČESTIKE - KLJUČ INFO TEAM

Planinari iz Slovenije na raftingu

      Preko turističke agencije iz Slovenije Kajak kanu klub Ključ je u nedjelju ugostio turiste-planinare (Slovenija) na gradskoj plaži Alina luka. Za trideset pet gostiju pripremiljen je rafting spust od gradske plaže do mjesta Ninića, poslije čega je organizovan zajednički ručak sa tradiconalnim jelima i druženje .


      Ove godine Kajak kanu klub očekuje veliki broj turista i gostiju iz BiH i inostranstva koji će uživati u nezaboravnom raftingu i ljepotama rijeke Sane.

Ključ, 7. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

 

Poraz Ključa, remi Bajera i Omladinca

      U 19. kolu prve kantonalne lige na stadionu Borik na Velagićima odigran je lokalni derbi naša dva kluba Bajera i Omladinca. Susret je završen neriješenim rezultatom 0:0. u narednom kolu Omladinac u Sanici dočekuje ekipu Borca dok Bajer gostuje ekipi Omladinca 75.
      Nogometaši Ključa poraženi su u Jajcu od ekipe Maestrala sa 3 : 1. Ključ je trenutno zadnji na tabeli sa 10 osvojenih bodova. U narednom kolu NK Ključ će ugostiti ekipu Une iz Kulen Vajufa direktnog konkurenta u borbi za opstanak u 2. ligi Federacije.


      Juniori i kadeti su na svome terenu sastali su se sa ekipom Podgrmeča iz Sanskog Mosta. Kadeti su poraženi sa 2 naprema 1, dok su juniori bili bolji i savladali Podgrmeč rezultatom 3 naprema 1. U srijedu 9. maja juniori Ključa igraju polufinale KUP-a USK-a. Na svome terenu dočekuju ekipu Krajišnika iz Velike Kladuše. Drugi polufinalni par čine Krajina Cazin i Bratstvo iz Bosanske Krupe. Juniori Ključa prošlogodišnji su pobjednici KUP-a USK-a.


Tradicionalni turnir “Mehići 2012″

 
      Jučer je na Mehićima održan malonogometni turnir pod pokroviteljstvom Mjesne zajednice Humići.
      Uz više sportskih natjecanja, kao i svaki put bude priređena i zabava, druženje a kompletna organizacija protekla je veoma uspješno. Napomenimo još da je pobjednik turnira u malom nogometu bila ekipa Cili Pek.

Informacije:  media-kljuc 


Pobjede
košarkaša
Sana-Ključ
 

        U sedmom kolu kantonalne košarkaške lige USK-a za mlađe kategorije, pioniri i kadeti Košarkaškog kluba Sana-Ključ u gostima u Sanskom Mostu izvojevali su dvije važne pobjede. Pioniri našeg kluba pod vodstvom trenera Vikalo Reufa pobijedili su favorizovane sanjane sa 39:35. Najbolji pojedinac u pobjedničkoj ekipi bio je plejmejker Ahmed Mujezinović sa 14 poena. Kadeti su, pod vodstvom trenera Ramić Muhameda Hambe deklasirali domaćine sa 25 koševa razlike. Na kraju je bilo 69:44. Najbolji u pobjedničkoj ekipi bio je Adžemović Alija sa 16 koševa.
        Ovom pobjedom kao i u prošlom kolu protiv KK Krajišnika iz Velike Kladuše, naši košarkaši ulaze u završnicu prvenstva sa optimalnim šansama za plasman u gornji dio tabele. U sljedećem kolu, naredne subote naši košarkaši će ugostiti KK Bihać iz Bihaća.

Prilog: media-kljuc


  Promocija knjige Velida Bajramovića
  


" Š p a l i r "

 

Izvod iz recenzije knjige:

      Književni rad Velida Bajramovića pratim već nekoliko godina. Bez pretjerivanja, mogu konstatirati da njegovo književno stvaralaštvo u kontinuitetu napreduje uzlaznom putanjom. Ovaj uspon se najizraženije pokazuje između pojavljivanja njegove knjige pjesama na temu genocida u Srebrenici, i ovog rukopisa na temu logora. Skoro, pa da je fascinirajuća zrelost Bajramovića u rukopisu „Špalir“.
     Bajramović nema iskustvo logora, zatočenika i žrtve, ali su slike u knjizi toliko upečatljive; njegove (mahom, op. H. A.) poetske minijature, ilustracije su najnečovječnijih izopačenja, destruktivnosti ljudskog duha, pri tom, Velid Bajramović ponire istovremeno u tamni bezdušni ambis dželata, ali i svekolike patnje i stradavanja žrtava.
     Stravična simbolika koju nosi Bajramovićeva knjiga je sveimenost ili istoimenost tih logora, bilo da se radi o Omarskoj, Trnopolju kod Prijedora, Luci u Brčkom, Dretelju ili Heliodromu u Zapadnoj Hercegovini ili Drmeljevu kod Velike Kladuše ili nebrojenim drugim diljem okupiranih dijelova Bosne i Hercegovine.
     Univerzalnost zla, „estetika smrti“, najgnusniji zločini u tvornicama smrti su nažalost neumoljive činjenice. I, ne samo to. Njihov tvorac je produkt civilizacije 20. stoljeća, baš kao i njegovi prethodnici u Gulagu, Aušvicu, Dahau, Jasenovcu, Bosanskoj Gradišci; dakle egzekutorska svijest se ne mijenja.
     Bajramović pjeva o smrti i poslije smrti. To je jedan od fenomena ove poezije. Slijedeći s okusom gorčine, rekao bih skoro narativni pjëv i balansirajući po ivici banalnog i jednostavnog, ne dozvolivši da upadne u zamku banalnog i patetičnog, pjesnik je sarkastičan pred kušnjama ljudskog stradavanja, ironičan pred sopstvenom nemoći da stane zlu ukraj. On čuje krik žrtve – ali istovremeno je i sam krik; on poznaje dželata i u nevjerici je – ne zarad toga što ovaj stoji sa uperenom puščanom cijevi ili prelazi sječivom kame peko goluždravog dječijeg vrata, nego je zaprepašten da je takvo šta još uvijek moguće. A, jeste.
     Skoro savršena koherntnost ove knjige u kojoj pjesniku nije bila potrebna stvaralačka imaginacija (jer mu je ponuđena, op. H. A.), uvodi nas u svijet iz kojeg, počev od prve do posljednje stranice, čitalac i sam prolazi psihološku golgotu sa sveprisutnim pitanjem: „da li je ovo moguće?“, „samo me bijeg spasiti može“, misleći pri tom da što prije sklopi korice. I samo što to učini, poseže rukom ka rukopisu mučen grižnjom savjesti, svjestan, da mora biti svjedok i postfactum svjedočiti.
     Svesrdno preporučujem izdavaču da objavi knjigu „Špalir“ pjesnika Velida Bajramovića uz naglasak da je to značajan doprinos savremenoj bosanskohercegovačkoj i bošnjačkoj savremenoj poeziji.
     U Sarajevu, 4. 3. 2012. godine

Hazim Akmadžić,   književnik    Ključ, 4. maj 2012


Na Dan džamija BiH:
Džematska biblioteka u Biljanima

 
      Sedmi maj kod nas se obilježava i kao Dan džamija. Naime, Rijaset Islamske zajednice BiH proglasio je taj datum danom džamija na godišnjicu kada je sedmog maja 1993. godine srušena Ferhat pašina džamija u Banja Luci.
      - I na području općine Ključ sve su džamije i mektebi (preko 16 džamija) porušeni tokom rata. Nakon rata krenulo se u obnovu svih islamskih vjerskih objekata. Danas je na području Medžlisa IZ Ključ obnovljena i izgrađena sve i jedna džamija, a u toku je još izgradnja administrativnog centra, vakufske zgrade i tekije, odnosno omladinskog centra na prostoru prijeratne gradske džamije – kazao nam je Dursum ef. Dervišević – čime će biti uspješno zaokružena cjelina kada su u pitanju obnovljeni islamski vjerski objekti. Još predstoji zvanično otvorenje džamije u Dubočanima.
      Džamije danas, pored osnovne svrhe, predstavljaju i mjesta za mnoge društvene aktivnosti džematlija, mještana jedne zajednice. Tako se i u džamiji u Biljanima, islamskom centru javila potreba za pokretanjem biblioteke u sklopu džamije i ovog džemata. Simboličan početak ovog značajnog projekta planiran je upravo uz Dan džamija. U džematu Biljani u prvoj fazi pripremljene su prostorije i čitaonica za biblioteku i te tehničke stvari, police i kompjuteri. Sad smo u prilici da započnemo drugu fazu u okviru koje ćemo prikupljati literaturu. U završnoj trećoj fazi predviđeno je vođenje biblioteke uz stručnu pomoć bibliotekara i ustanova kako s područja općine tako i kantona.
      Svrha je da pružimo mogućnost svim građanima da u svoje slobodno vrijeme dođu i povećaju svoje znanje iz bilo kojih oblasti. U džematu Biljani je to na neki način prvijenac, na području Medžlisa pa i muftiluka da se pri džematu formira biblioteka. Ovim putem apelujemo na sve građane općine Ključ, i dobre ljude da koji imaju mogućnost da doniraju, poklone knjige biblioteci, dovoljno je predati dvije knjige, dva naslova ili novčano 20,00 KM kako bi bili vakifi biblioteke“ –
poručio je Dursum ef. Dervišević.OŠ Sanica obilježila Dan škole

      Osnovna škola Sanica je u petak /4. maja/ obilježila Dan škole. Svečanosti obilježavanja dana škole prisustvovali su, pored velikog broja roditelja i djece, predstavnici javnog političkog života općine Ključ te direktori osnovnih škola Ključa, Velagića i Mješovite srednje škole Ključ. Duga i bogata historija kako škole tako i saničke doline i ovog kraja prisutnima je predstavljena u power point prezentaciji.


      Prvi put škola u Sanici osnovana je još davne 1900-e godine. Pored predstavljanja škole, upriličena je i izložba učeničkih radova kao i kulturne priredbe. Ovakve manifestacije su ujedno prilika i da se predstavi rad škola te dodijele priznanja učenicima koji su se istakli na općinskim takmičenjima.


      - Ove godine na Dan škole nećemo proglasiti učenika generacije, jer još nisu održana brojna kantonalna takmičenja, te ćemo to učiniti u junu mjesecu- kazala je u svome obraćanju Azra Šulić , direktorica škole.

Ključ, 4. maj 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

NK Ključ
ovog vikenda
gostuje u Jajcu


Derbi Bajera
i
Omladinca
 

        U predstojećem vikendu, u okviru redovnog kola druge lige Federacije grupa Zapad nogometaši Ključa gostovaće u Jajcu. NK Ključ sastaće se sa ekipom Maestrala. Juniorska i kadetska selekcija Ključa, u okviru omladinske lige, u nedjelju dočekuju ekipu Podgrmeča iz Sanskog Mosta.
        U subotu se na stadionu Borik igra derbi utakmica prve kantonalne lige a sastaju se naša dva kluba Bajer i Omladinac. Susret između Bajera i Omladinca počinje u 15 sati i 30 minuta.

Prilog: media-kljuc

  Ključ, 3. maj 2012


Firma Hupi-Les iz Cazina
zainteresovana za otkup sekundarnih sirovina

 
      Općinski načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić u ponedjeljak je održao sastanak sa predstavnicima firme Hupi-Les iz Cazina koja se bavi zbrinjavanjem i reciklažom otpada.
     Predstavnici ove firme imali su prezentaciju o svome radu a zainteresovani su za otkup otpada i sekundarnih sirovina.
      Sastanku su još prisustvovali i komunalni redar općine Ključ, predstavnici Fonda za stambeno komunalnu djelatnost, javnog komunalnog preduzeća Rad te direktori komunalnih preduzeća iz Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta.Tradicionalni
malonogometni turnir
na Mehićima
 

        Povodom majskih praznika u nedjelju će se održati tradicionalno druženje građana na Mehićima uz dobar sportski program. Početak druženja planiran je u 10 sati do kada se i primaju prijave učesnika za malonogometni turnir.

Prilog: media-kljuc

PRVOMAJSKI NOĆNI IZLAZAK


Nakon dočeka i cjelodnevnog proslavljanja Prvog maja, na red je došla i noć
za produžetak feštanja. Kako je sinoć bilo u Ključu pogledajte na fotografiji
koju je snimio Haris Muherina. Haris je snimio i donju fotografiju 30. aprila
u diskoteci Colosseum u Ključu kada je gostovao Nikola Rokvić.


80 planinara u Ključu

      Jučer je na izletu učestvovalo nekoliko planinarskih društava iz Drvara, Kozarca, S.Mosta, Cazina i Ključa. Domaćin je bilo UPD “LANIŠTE” a vodič Smajo Smajić.


      Učestvovalo je 80 učesnika na relaciji Alina Luka-Stari Grad. Jedan manja grupa se vratila, a ostali su produžili preko Lubice , Breščicom do Vukovske pećine.
     Nakon kraće pauze pored Sane vratili su se na početnu tačku , gradsku plažu Alinu Luku gdje je nastavljeno druženje.

Ključ, 1. maj 2012.

Preuzeto:  krajina.ba   
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network