M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESONOVEMBAR - DECEMBAR    2 0 1 2


Podjela paketa socijalno ugroženim porodicama u Općini Ključ
"Djed Mraz dolazi u grad"


      OO SDP Ključ je u proteklih nekoliko dana organizovao aktivnost podjele prehrambenih paketa za najugroženije porodice s područja Općine Ključ. Podijeljeno je 15 paketa koje će ovim porodicama bar malo olakšati situaciju u kojoj se trenutno nalaze.
     Ova aktivnost se nastavlja i u narednoj godini, a u organizaciji FOŽ-a Ključ proteklih dana su podijeljena četiri prehrambena paketa za porodice iste kategorije.


      Forum mladih OO SDP-a Ključ je upriličio podjelu skromnih paketića djeci s područja grada Ključa pod nazivom "Djed Mraz dolazi u grad", te su zajedno uz dječije pjesme, Djeda Mraza i fotografisanje bili itekako oduševljeni. Osmijeh na licu djeteta je neprocjenjiv, te su mladi veoma zadovoljni s provedenom aktivnošću. Zahvaljujemo se svojim donatorima koji su podržali ove aktivnosti.


     
Građanima Ključa, Ključanima koji žive u inostranstvu,
te građanima Bosne i Hercegovine, OO SDP KLJUČ
želi Sretnu i uspješnu Novu 2013. godinu
Ključ, 30.decembar 2012.

Prilog:  mojUSK    Kulturno-zabavna manifestacija „Prvi glas Ključa 2012“
Almir Delalović prvi glas Ključa


      U organizaciji JU Centra za kulturu i obrazovanje, u četvrtak je održana kulturno-zabavna manifestacija „Prvi glas Ključa 2012“.
      Pred prepunom salom predstavilo se deset najboljih takmičara koji su zadovoljili kriterije i prošli audiciju. Publika je odlučila o pobjednicima na način da su na ulaznicu napisali ime najboljeg.


      Prvo mjesto osvojio je Almir Delalović, drugo Muharem Draganović, a treće Fadil Muratović. Nagrade pobjednicima je uručio direktor Kulturnog centra Adis Egrlić.
      - Nakon nekoliko godina kako ova kulturno-zabavna manifestacija nije organizirana, Javna ustanova Centar za kulturu i obrazovanje ponovo je oživjela ovu tradiciju, koja za cilj ima promociju talenata i dobru zabavu“ , istakao je Egrlić.
      Organizatori su za posjetioce organizirali bogatu tombolu. U revijalnom dijelu publiku su zabavljali članovi Kulturno-umjetničkog društva „Stari grad Ključ“, koji su izveli koreografiju pod nazivom „Čoček“, te lokalni pjevač Safet Egrlić, a program je vodio Darmin Hadžić.
      - Zadovoljan sam sa organizacijom takmičenja. Pobjeda mi znaci puno jer mi je ovo prvo takmičenje . Bio sam iznenađen zato što nisam Ključanin, za razliku od ostalih kandidata, pa nisam očekivao tako veliku podršku publike. Hvala im mnogo na tome“, rekao je nakon takmičenja pobjednik Almir Delalović.
      Ova manifestacija koja ima dugu tradiciju u Ključu, čak je jedne godine, dok još nije bio afirmirani pjevač, učestvovao Šerif Konjević, ali nije pobijedio. Za iduću godinu organizatori najavljuju još vrednije nagrade za takmičare.

Ključ, 30.decembar 2012.

Prilog:  mojUSK    NOVA PRIČA :    Ko o čemu, kurve o poštenju

... Sada, nakon svih godina, kada god osjetim tupu probadajuću bol ispod rebara na lijevoj strani tijela, pa razmišljam o tom Bajiću i kako to “zaradih”, često se upitam, mrzim li ga? I uvjek dođem na jedno: ne mrzim, nego prezirem. A da li bi ga mlatno, kada bi bio u prilici, onako kako je on mene mlatnuo, na pravdi Boga, prvog juna hiljadu devet stotina devedeset i druge? Da se ne lažemo zemljaci, želio bi da ga mlatnem, a da li bi imao snage, nisam siguran. Pretpostavljam, ...
KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI KLIKOM OVDJENačelnik Zukanović sa ministrom Damirom Mašićem


 
      Dana 24.12.2012. godine upriličen je susret načelnika općine Ključ, gospodina Nedžada Zukanovića, direktorice MSŠ Ključ i predsjednice UOC Kosmos sa Federalnim ministrom nauke i obrazovanja, gospodinom Damirom Mašićem u njegovom kabinetu u Sarajevu.
      U razgovoru su se pomenule aktivnosti koje su se odvijale u proteklom periodu na području općine Ključ, no težište je bilo na predškolskim i školskim ustanovama u Ključu koje Ministar Mašić namjerava posjetiti koncem mjeseca januara 2013.
      Tokom sastanka dogovorene su konkretne aktivnosti koje će ovo ministarstvo podržati na području Općine Ključ, ali i kroz Javne pozive koje ovo ministarstvo raspisuje.
      Isti dan načelnik Općine Ključ je posjetio i gdina. Amira Hadžića, zamjenika federalnog ministra poduzetništva i obrta gdje je dobivena informacija da je sa naše Općine 21 lice dobilo bespovratna sredstva za svoje obrte od kojih je 11 mladih učenika iz MSŠ Ključ koji su se prijavili sa svojim inovatorskim idejama i željama da isti pokrenu za rad u što skorijem vremenu.
     

Ključ, 27.decembar 2012.

Prilog:  mojUSK    

 

ČESTITKA
načelnika Općine Ključ

 
      Povodom 25. decembra, katoličkog Božića, svim građanima Općine Ključ i BiH katoličke vjeroispovijesti u ime Općine Ključ i u svoje lično ime upućujem naiskrenije čestitke.
      Želim da Vam Božić donese sreću i napredak, da ovaj veliki blagdan provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju u krugu svojih najbližih, te da radost ovog velikog blagdana podijelite sa susjedima, prijateljima i svim ljudima dobre volje.

ČESTIT BOŽIĆ!

OPĆINSKI NAČELNIK      
Nedžad Zukanović, s.r.  

 
Na takmičenju u Tuzli plasirali se među 16 najboljih...

 

        Juče je u Tuzli održano 2. kolo prvenstva u kategoriji malđi kadeta u stolnom tenisu. Na turniru su nastupala i četri naša predstavnika i to; Jašarević Kenan, Kalabić Amer, Hrnčić Haris i Hažbić Edin.

        I ovaj put stonoteniseri "Sana" Ključ su ostvarili dobar plasman, tako da su se među 16. najboljih u BiH plasirana i to; Jašarević Kenan, Hrnčić Haris i Kalabić Amer.

       Kad se uzme u obzir da su na ovom turniru naši predstavnici bili najmlađi učesnici i da status mlađeg kadeta ostvaruju tek 2014. godine s tim ovaj rezultat još više dobija na značaju.Porodice teško oboljelih Sajme, Zerine i Zulfije na prijemu kod Općinskog načelnika
Uručena prikupljena novčana sredstva


      Općinski načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović ovog jutra primio je članove porodica Mistrić Sajme, Šehić Zulfije i Delalović Zerine. Sajma očekuje transplataciju bubrega a Zulfija i Zerina oboljele su od karcinoma i leukemije i za njih je pokrenuta šira akcija prikupljanja pomoći. Prilikom sastanka sa ovim porodicama, općinski načelnik Zukanović uručio je prikupljena novčana sredstva koja su skupili članovi udruženja Ključke dijaspore iz Švicarske.


      Udruženje ključana CH prikupljena sredstva uručila su načelniku prilikom njegovog boravka u Švicarskoj. Naši sugrađani u inostranstvu za ove tri porodice ali i još neke porodice demobilisanih boraca prikupile su ukupno 20.000 KM a udruženje je i osnovano sa ciljem trajnog pružanja svima kojima je pomoć potrebna u rodnome Ključu.

Ključ, 19.decembar 2012.

Prilog:  mojUSK    "Noć pozorišta" i izložba fotografija Muamera Osmanovića


      Prvi put se predstavljaju članovi dramske sekcije KUD-a "Naša mladost" gdje su izveli dvije predstave Save Škobića i to : "Tužibaba" koju su izveli mlađi članovi, te "Hinđubis" koju su izveli odrasli, a sve u režiji prof. Ismire Šabanović.


      Večerašnjim predstavljanjem ćemo probuditi, već dugo uspavani, grad i pokazati drugima da i mala sredina može biti “teatarska”.
      Moramo biti svjesni kako jedan civilizovan građanin, naročito onaj koji sebe smatra akademikom ne može to nikada biti u punom značenju te riječi ukoliko njegovo zanimanje nije podjednako usmjereno u sve sfere društvenih dešavanja, kako političkih, socijalnih isto tako i kulturnih.
      Teatar je bio i ostao, i uvijek će biti na jedan određeni način društveni korektor koji na svoj način govori o indiferentnosti društva na određene probleme, ali isto tako teatar je mjesto koje bez publike i samo za sebe nikada nije postojalo. Od antičkog doba kada je započela era pozorišta pa sve do modernog, nikada nije prestala osnovna funkcija pozorišta, a to je sloboda govora da se kroz određeni dramski tekst prozbori o temama koje su tabui ili pak zabranjene.
      Danas, kada u našoj zemlji vidimo samo najgore slike omladine zanesene kojekakvim „javnim“ dešavanjima i koncertima nazovi „zvijezda“, omladine koja je apsolutno dezorijentisana i izgubljena, pozorište se postavlja kao jedini realni način ispoljavanja njihove misli, stavova, ali isto tako i želja.


      Ovim ljudima se kroz “Udruženja mladosti” pruža šansa da javno prozbori o stvarima koje ih tište i bole. Ipak, isto tako, mladi ljudi moraju postati svjesni mjesta pozorišta u svom životu, prepoznati bitnost kulturnog odgoja, jer jedino na taj način, možemo se nametnuti Evropskoj uniji kao civilizovan i kulturan narod, a ne barbari i oni koji ratuju.Kultura mora biti spona između svih ljudi, ona nije i ne smije biti obojena nikakvim znacima i bojama.Ponosni, jer su jedni od rijetkih koji njeguju ljubav prema teatru, a sretni jer su izabrali najljepši hram kulture kako bi tu ostavili svoje slobodno vrijeme, ili pak posvetili svoj život teatarskoj umjetnosti.
     

Ključ, 15.decembar 2012.

Prilog:  mojUSK    Ranio brata pa pobjegao i objesio se


 
      Dana 06.12.2012.godine u 11,17 sati putem telefona u PS Ključ obratio se JELEČA NIKICA sin Đure rođ.01.02.1952. u Ključu, nastanjen u naselju Kopjenica bb. Isti je prijavio da se u blizini naselja Kopjenica čulo više hitaca koje je ispaljeno iz vatrenog oružja i da jedno lice leži sa tragovima krvi na glavi i da se najvjerovatnije radi o licu CVIJIĆ MILE sin Ilije, rođen 15.11.1933. u Ključu, nastanjen u naselju Kopjenica bb. Na lice mjesta upućene patrole policije, istražitelji PS Ključ i šef OKP-a PS Ključ kao i vozilo hitne pomoći, patrola policije je potvrdila tačnost prijave, gdje je upoznala dežurnu službu da lice daje znakove života.
      Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je izvršioc navedenog ranjavanja Cvijić Mile, njegov brat CVIJIĆ LAKO sin Ilije rođen 14.04.1927. u Ključu, nastanjen u naselju Kopjenica bb i da se isti nalazi u bjekstvu, koji je najvjerovatnije iz vatrenog oružja pucao u istog. Povrijeđeno lice je sa vozilom hitne pomoći preveženo u DZ Ključ gdje mu je ukazana pomoć nakon čega je u 12,15 sati upućeno u KMC Bihać.
      Radom na pronalasku izvršioca CVIJIĆ LAKE u 12,05 sati u pomoćnom objektu koji se nalazi u dvorištu kuće vlasništvo imenovanog patrola policije je istog pronašla obješenog bez znakova života. Od strane službenika Doma zdravlja Ključ u 12,35 sati konstatovala smrt imenovanog. Od strane Kantonalnog tužioca Muhić Sadete i pripadnika OKP III PU Sanski Most i OKP PS Ključ obavljene su uviđajne radnje. Na licu mjesta pronađeno je vatreno oružje pištolj CZ M70 cal.7,65 i lovački karabin cal.8×57. U 13,50 sati od strane ljekara KMC Bihać Šantić Marije konstatovana je smrt Cvijić Mile..
     

Ključ, 7.decembar 2012.

Prilog:  Kip.ba     

OBAVJEŠTAVAMO POSJETIOCE NAŠEG SITE DA SU PRETHODNIH DANA HAKERI IZVRŠILI NAPAD NA SERVERE NA KOJIMA SE NALAZI OVAJ SITE I USPJELI DA SVE IZBRIŠU.
I PORED TOGA MI SMO USPJELI DA www.kljuc.ba OPET STAVIMO U FUNKCIJU.

HVALA NA RAZUMIJEVANJU

 


 

Općina Ključ
SAOPĆENJE ZA JAVNOST

      Dana , 12.12.2012. godine, u Zenici Općina Ključ, koju zastupa Općinski načelnik Nedžad Zukanović, potpisala je Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za projekat “Zaštita izvorišta vode za piće općine Ključ” . Za ovaj projekat kojim će biti urađena djelimična sanacija pumpne stanice Okašnica i prepumpne stanice Palež Fond za zaštitu okoliša FBiH obezbjedio je 30.000 KM grant sredstava. Realizacija ovog projekta samo je jedan segment u sanaciji gradskog vodovodnog sistema, čime bi se obezbjedio bolji kvalitet vode za piće stanovnicima općine Ključ.


      Bitno je napomenuti da je ovo nastavak izuzetno dobre saradnje koju općina Ključ ostvaruje sa Fondom za zaštitu okoliša koji su i u protekle dvije godine kroz Javne pozive odobrili sredstva za dva projekta. Prvim projektom, koji je proglašen najboljim ekološkim projektom u 2012.godini, ograđena je prva A zaštitna zona Okašnice i postavljene table upozorenja . Drugi projekat obuhvatio je izgradnju sistema za povećanje pritiska u naselju Rejzovići.

OPĆINSKI NAČELNIK      
Nedžad Zukanović, s.r.  

 Na farmi Jelena


 
      Prelijepa Sanica ima svojih stotinu čudesa, predugo bi bilo ih sve nabrajati, ali iznad svega, Sanica je magnet koji privlači nevjerovatne ljudske karaktere i vrijedne etuzijaste.
      Takav je Muhamed Kahrima- nović iz Kozarca, koji je odlučio da upravo ovdje uzgaja krdo Crvenih jelena. Ljeti radi u Insbruku u Austriji, a zimi radi na svom imanju u Sanici. Strastveni je zaljubljenik u prirodu, lovac, ali prije svega suprug i otac troje lijepe djece.
      -Lovio sam deset godina na području Sanice i zaljubio se u ovaj kraj. Tako je počelo. Prije dvije godine krenuo sam uvoziti Crvene jelene, neko kaže Alpske jelene, i možete zamisliti koliko je papira i dozvola za to trebalo- priča nam Muhamed.
      On je kupio mnogo zemljišta u Sanici, a najveći komad od 52 dunuma je ogradio i pretvorio u rezervat za jelene. Ima ih ukupno 45, prve godine osrnilo se 14 a ove 20 lanadi. Rađaju se u maju, imaju tad lijepe bijele pjegice na crvenom krznu, ali ih do zime izgube. Na proljeće očekuju da će se roditi oko tridesetak novih lanadi.
      Nedavno im je prošla sezona parenja, a idućih dana, kako mraz steže, odraslim jelenima će početi otpadati rogovi, koji će opet izrasti. U baraci na ranču čuva njihove lanjske rogove, ogromni su.
      Gazda nas nudi pivom, u šali pita «Jelen» ili «Rog» pivo, iako ima samo domaća, koje svjesno preferira. Rezervat sa jelenima za njega održava mladi bračni par iz Sanice, Sanel i Šaha Memišević. Kako su nam, tokom fotografisanja, prsti od mraza postali ukočeni, umjesto piva ipak biramo topli napitak. Ljubazna Šaha se izvinjava, voda u baraci im je sva zamrznula, te pita nećemo li se ljutiti da kahvu pristavi sa vodom iz potoka. Kako da ne, pa tu uopšte nema dileme, jer potok koji izvire u Grmečkoj šumi i jedino jeleni imaju pristup do njega, čištiji je i ljepši od svih klorisanih voda svijeta.
      Blagodati Muhamedovog rezervata su neopisive, kao i ovaj predivni zeleni potok koji se žuborom obrušava prema civilizaciji.
      -Ovdje je milina raditi, ja svako jutro dođem i obiđem rezervat duž ograde. Važno je da divlje zvijeri osjete ljudsko prisustvo i da ne prilaze. Morali smo u ogradu instalirati i «čobana» a to su dvije žice sa malim naponom struje. Imali smo dva pokušaja grmečkog medvjeda da provali ogradu i dođe do jelena- priča nam radnik Sanel.
      -Istina, ubacuje se gazda, koji je šetajući sa suprugom nedaleko od ograde naišao na tragove medvjeđih šapa.
      -Bile su ogromne- tvrdi on.
      Pitamo ga postoji li razlika, kada je lovstvo u pitanju, između ovdje kod nas i u Austriji.
      -Razlika je ogromna, to je nepojmljivo. Ovdje kod nas lovci u trenekama idu u lov, svako ko ima pušku, sa sto maraka članarine, postaje lovac i ode u šumu ubijati sirote životinje. Ja sam zbog toga i odustao od lovstva. Lov je brate, uvijek bio eletni sport, skup, za paše i begove. Gore se dobro plati, a onda se transparentno sve to vraća prirodi, obnavljaju se brojna stanja šumskih životinja, vodi se briga- objašnjava Muhamed.
      Ovo što on radi opšti je trend u Evropi. Kupiš sebi jelena, pustiš ga u prirodu i onda ga loviš. Bolje i to nego ubijati one divlje iz prirode, pa se tako često ostrijeli majka a lanad uginu.


      -Ja sam, hvala Bogu, zadovoljan, lijepo se množe, ali ih je sve više za održavanje i počeću ih prodavati, kako bi im mogao plaćati hranu. A za cijene ne mogu vam biti precizan. Njihove cijene su kao i cijene automobila, ima ih od par stotina do par hiljada, sve zavisi od toga koliki je jelen, kakvi su mu rogovi, koliko je kapitalan kao trofej. Kao i svi ljudi koji imaju neki hobi, tako se i ja zanimam šta moje kolege rade, i nedavno sam čuo da je jedan uzgajivač u Austriji prodao kapitalca za 20 hiljada eura- reče nam gazda i pođe se opraštati od nas jer ga čeka posao. Jedno staro deblo nedavno se pod teretom snijega srušilo u potok. Ostane li tu dugo, stvoriće branu i jeleni će ostati bez vode. Zajedno sa radnikom Sanelom pali motornu pilu i odoše uz brdo.
      Koristimo priliku pa pitamo ljubaznu Šahu ima li mnogo posla oko jelena.
      -Sad zimi moramo ih više hraniti. Dajemo im sjeno, silažu, repicu, zob, kukuruz, nabraja ona. Na pitanje mogu li sebi zaraditi za platu, odgovara potvrdno, i zaista je zadovoljna. Ona je rodom iz Prošića kod Bihaća, udala se u Sanicu i kaže da joj je mjesto predivno.
      -Samo, na žalost, kao i sva manja mjesta, život gasne i nestaje. Ljeti je lijepo, dođe mnogo ljudi iz inostranstva, turista, ali zimi je nekako pusto- priča nam Šaha dok servira kahvu. Prije odlaska pokušavamo dodirnuti jelene, iako nas ona upozorava da su suviše plašljivi i da je za strance to praktično nemoguće.
      Varamo ih kukuruzima, prilaze blizu ali vješto izbjegavaju dodir. Najveći jelen, predvodnik krda, oglašava se glasnim rikanjem. Nasrnu na mužijaka mlađeg od sebe i toliko jako ga udari rogovima po rebrima da je cijela šuma odjeknula.
      Neke životinje jednostavno nije moguće pripitomiti. Šaha nam priča da je predvodnik krda jesenas ubio dva mužijaka. U krdu se zna red, kao da su u divljini. Jeste da imaju samo 54 dunuma na raspolaganju, ali to je daleko više nego što imaju bilo koje druge uzgajane životinje, a kamo li ljudi. I u tom svom prostoru, u rezervatu u Sanici, trče slobodni do mile volje.
     
     

Ključ, 13.decembar 2012.

Prilog:  Oslobodjenje    

 

OBAVIJEST
ZA REDOVNE STUDENTE SA PODRUČJA
OPĆINE KLJUČ

      Obavještavaju se redovni strudenti sa područja općine Ključ da je Općinski načelnik općine Ključ dana 30.11.2012. godine raspisao Konkurs za dodjelu stipendija iz budžeta općine Ključ za školsku 2012/2013.godinu. Konkurs ostaje otvoren petnaest dana od dana raspisivanja Konkursa odnosno do 14.12.2012.godine.
      Konkurs je objavljen putem Radio Ključa i oglasnih ploča po MZ-a i u zgradi općine Ključ. Sve potrebne informacije o uslovima za prijavu na konkurs kao i o potrebnoj dokumentaciji koja je potrebna za prijavu zainteresovani studenti mogu dobiti u zgradi općine Ključ -Služba za društvene djelatnosti i opću upravu kancelarija br.7 i u šalter Sali općine Ključ.

Služba za društvene djelatnosti i opću upravu
 

 

U Ključu održan je II regionalni turnir za djecu, kadete i juniore.
Na turniru je učestvovalo 17 Klubova iz regiona, svih
14 klubova sa USK registriranih kod Karate saveza BiH,
Banjaluke i Bosanske Dubice, koji su
se borili u ukupno 259 disciplina.


Promocija projekta "Moj kutak"


 
      Projekat je otvoren svečanim presjecanjem vrpce od strane ministrice za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Sinhe Kurbegović i načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića.
      Ovim projektom je izvršeno uređenje javne zelene površine u najvećoj ključkoj mjesnoj zajednici Luke, na način da je isto preuređeno u multifunkcionalno dječije igralište sa edukativnim sadržajima.
     Prostor je do tada bio relativno zapušten i zarastao u korov, a ovim preuređenjem je postigao da su prije svega djeca dobila prostor za igru koji je udaljen i siguran od saobraćajnica. Pored raznovrsne opreme za zabavu djece posađena su stable drveća kao što su aseri i japanske trešnje, te ukrasno raslinje, ali i postavljena oprema za odlaganje otpada i klupe za sjedenje.
      Za održavanje uređenog igrališta obavezu je preuzeo Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu koji je bio partner općini Ključ u implementaciji ovog projekta i koji je ovu površinu uvrstio u svoj program održavanja u narednom periodu.
     

Ključ, 3.decembar 2012.

Prilog:  Kip.ba    

Koncertu našeg velikog umjetnika Kemala Montena i njegovih
prijatelja u prepunoj dvorani Zetra prisustvovali su i
naši sugradjani a naročito naše Ključanke koje su
na kraju bile prezadovoljne onim što su vidjele i čule.


Čestitke povodom praznika

      Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u ime Općine Ključ, vijećnika Općinskog vijeća općine Ključ i u svoje ime upućujemo iskrene čestitke svim svojim sugrađanima kao i svim Bosancima i Hercegovcima.
      Obilježavajući ovaj naš najznačajniji praznik prisjećamo se bogate dugogodišnje historije kroz koju smo uspjeli sačuvati državnost i kontunuitet Bosne i Hercegovine, jednako otvorenu za sve njene narode i građane.
      Danas imamo historijsku priliku da izgradimo njenu evropsku budućnost. U uvjerenju da ćemo, zajedničkim radom i zalaganjem, istrajati na tom putu, čestitamo vam Dan državnosti.

Općinski načelnik:
Nedžad Zukanović, s.r.

Predsjedavajući Općinskog vijeća:
Fahrudin Ćemal, s.r.         Povodom 25.novembra Dana formiranja 17 Viteške krajiške brdske brigade , svim pripadnicima ove brigade upućujemo iskrene čestitke.
      Svima Vama herojima odbrane Bosne i Hercegovine i posebno familijama poginulih boraca ove brigade u ime svih građana općine Ključ, vijećnika Općinskog vijeća Ključ i u svoje lično ime izražavamo zahvalnost i poštovanje.

Općinski načelnik:
Nedžad Zukanović, s.r.

Predsjedavajući Općinskog vijeća:
Fahrudin Ćemal, s.r.  

 
HUMANITARNI KONCERT
ZA LIJEČENJE

Delalović Zerine

 

        Udruženje mladih „Krasuljak“ obavještava sve građane naše općine da organizuje humanitarni koncert za liječenje Delalović Zerine rođene 2012. godine. Zerina, koja ima dvije i pol godine, oboljela je od leukemije, a za njeno lječenje potrebna su velika novčana sredstva.
        Koncet će se održati 28.11.2012. godine (srijeda) sa početkom u 19:00 sati u Domu kulture Ključ.
        Ovoj humanoj gesti su se odazvali i učesnici koncerta:

Udruženje mladih „Krasuljak“
Dječiji vrtić „Ljiljan“ Ključ
Osnovna škola Ključ
Osnovna škola Velagići
Osnovna škola Sanica
Mješovita srednja škola Ključ
KUD „Stari grad“ Ključ,
te mnogi lokalni pjevači i izvođači

        Karte za koncert možete od sutra kupiti na štandovima u gradu (kod pijace i na trgu Alije Izetbegovića), a cijene karte je Vaš dobrovoljni prilog za jedan maleni dječiji život.


Pozivamo Vas da svojim dolaskom i kupovinom ulaznica
pokažete svoju humanost.

Obilježen Dan državnosti BiH


 
      Jučer je u povodu obilježavanja 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u sali općinskog vijeća u Ključu održana svečena akademija.
      Prisutnima se obratio načelnik Nedžad Zukanović, koji je čestitao svim koji obilježavaju i Dan državnosti i svim borcima čestitao godišnjicu formiranja 17. VKbbr, također u svom obraćanju govorio o važnosti obilježavanja 25.novembra, koji se obilježava samo u dijelovima FBiH. Kako se trebamo prisjetiti 173 delegata sa prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a koje je održano u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. gdje je BiH dobila državnost.
      Nakon načelnika prisutnima se obratio i Fikret Ćuskić koji je čestitao godišnjicu formiranja 17. VKbbr i 25. novembar Dan državnosti BiH svim građanima Ključa i BiH.
      Nakon završetka svečene akademije položeno je cvijeće na trgu Alije Izetbegovića, poručena fatiha za sve poginule borce.
      Danas u školama prvi čas, održan čas historije povodom 25.novembra dana državnosti BiH.
     

Ključ, 27.novembar 2012.

Prilog:  mojUsk    SDP predvodi novu vlast u Ključu
Načelnik i većina u općinskom vijeću


      Danas je izvršena primopredajadužnosti općinskog načelnika općine Ključ. Dužnost načelnika u naredne četiri godine obavljaće Nedžad Zukanović, kandidat stranke SDP koji je dobio najveće povjerenje građana na nedavno održanim lokalnim izborima. Načelnik Zukanović će na ovoj dužnosti naslijediti dosadašnjeg načelnika Osmana Ćehajića.
      Pored ovoga, jutros je u kancelariji Socijaldemokratske partije OO Ključ potpisana i koalicija između pet političkih stranaka koje će činiti većinu u budućem općinskom vijeću. Sporazum su potpisali predsjednici Stranke za BiH, A-SDA, Saveza za Bolju budućnost, BPS-a i SDP-a. Tako će prvi put poslije rata u Ključu novu parlamentarnu većinu činiti nekadašnji opozicioni blok, dok će Stranka demokratske akcije otići u opoziciju. Pored toga što je izgubila većinu u OV, ova stranka je na izborima ostala i bez pozicije načelnika.- Poslije 17 godina ovo je prvi put da iz opozicionog bloka imamo načelnika. Imamo danas i jednu novu većinu u općinskom vijeću. Mislim da smo prva opština u Kantonu koja je potpisala ovakav sporazum i bićemo vjerovatno primjer drugima kako treba raditi. Ipak, pred nama je jedan velik zadatak, krupan zadatak, težak zadatak u ovom teškom vremenu ali mi smo spremni na te teške zadatke i mislim da ćemo ako Bog da u narednom periodu imati i jasne pokazatelje, to jeste pozitivne pokazatelje. Teško je očekivati da ćemo u prvoj godini imati neke rezultate ali vjerujem da ćemo već u drugoj, trećoj godini, ova većina u općinskom vijeću polučiti dobre rezultate zajedno sa mnom - kazao je novi načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović.
      Prva konstituirajuća sjednica novog saziva općinskog vijeća najavljena je sljedeće sedmice, tačnije u srijedu 21. novembra. Prema potpisanom dogovoru, dužnost predsjedavajućeg općinskog vijeća obavljaće Fahrudin Ćemal član Stranke za BiH.Ključ, 14. novembar 2012.

Prilog:  media-kljuc    Obilježen svjetski Dan borbe protiv dijabetesa
Besplatni pregledi i savjeti o ishrani


 
      Četrnaesti novembar svake godine se obilježava kao svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom medicinski tim Doma zdravlja Ključ je danas u vremenu od 10 do 13 sati u prostorijama Doma kulture obilježio Dan borbe protiv šećerne bolesti besplatnim mjerenjem šećera u krvi i mjerenjem krvnog pritiska.
      Zainteresovanost građana Ključa za ovim besplatnim pregledom je bila veoma velika a pored izvršenih pregleda, članovi medicinskog tima iz DZ Ključ građanima su dijelili i savjete o zdravoj prehrani.
      Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ustanovljen je 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetes federacije i Svetske zdravstvene organizacije. Cilj je da se podigne stepen svijesti opšte populacije o dijabetesu.
     

Ključ, 14.novembar 2012.

Prilog:  media-kljuc    
Nedžad Zukanović
preuzima funkciju
načelnika općine Ključ
14 novembra!

 

        Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas će u Sarajevu upriličiti ceremoniju uručenja certifikata o dodjeli mandata. Uvjerenje će biti dodijeljeno i novom načelniku općine Ključ Nedžadu Zukanoviću koji je kao kandidat SDP BiH pobjednik oktobraskih lokalnih izbora. Stupanje na novu dužnost i zvanična primopredaja funkcije načelnika najavljena je za srijedu 14. novembar a Nedžad Zukanović će naslijediti dosadašnjeg načelnika Osmana Ćehajića.
       Na kraju svog mandata kojeg je odradio, načelnik Ćehajić ostaće upamćen između ostalog kao prvi načelnik kojem nije usvajan izvještaj o radu, iako je njegova stranka činila većinu u općinskom vijeću. Po deficitu budžeta, čiji iznos se ne usudimo ni prognozirati kao i ignoriranje zakonodavne vlasti i nepojavljivanja sjednicama općinskog vijeća tokom posljednje godine njegovog mandata.
NOVA PRIČA :    Eksplozija mržnje

... I desilo se. Stalno provociranje sukoba i dovelo je do istog. U selu Crljeni, 26.05.1992. godine, bio je ponedjeljak, dobro se sjećam, seljani zarobiše patrolu, do zuba naoružanih Srba. Selo je bošnjačko, a Srbi do zuba naoružani, zarobljeni sa kartama na terenu koji patroliraju, ne znaju objasniti zašto to rade, ...
KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI KLIKOM OVDJE
Prva pobjeda
ŽOK Ključa
 

        Odbojkašice Ključa su ovog vikenda ostvarile prvu pobjedu u sezoni. Ključanke su na svome terenu ugostile ekipu Breze.

Prva dva seta naše odbojkašice su dobile sa lakoćom i kada se mislilo da će meč završiti rutinski, gošće dolaze do izjednačenja od 2:2 u setovima i kraj susreta čine krajnje neizvjesnim.

Ipak, ključanke osvajaju zadnji set i osvajaju prve bodove u novoj sezoni. U narednom kolu naše odbojkašice gostuju u Zenici ekipi Željezare.

Prilog:  media-kljuc   
Dvadeseti rođendan
17. VITEŠKE KRAJIŠKE BRIGADE


 
      Nizom prigodnih sadržaja i ove godine će se obilježiti Dan „17. Viteške krajiške brigade“, koja je formirana 25. novembra 1992. godine u Travniku i koja je za izuzetan doprinos u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine među prvima proglašena Slavnom, zatim Viteškom, a kao jedinica u Armiji Republike Bosne i Hercegovine jedina je odlikovana najvišim armijskim ordenom Zlatni ljiljan.
     Organizacioni odbor za oblježavanje 20. godišnice formiranja „17 Viteške krajiške brigade“ i boračka udruženja iz općine Ključ obavještavaju demobilisane borce, ratne vojne invalide i porodice šehida ove brigade da će se 24. novembra u Travniku održati centralna svečanost obilježavanja Dana formiranja „Sedamnaste“.
      Prema programu obilježavanja u 11:30 sati će se posjetiti posjetiti šehidsko mezarje u Travniku, gdje su ukopani pripadnici ove brigade. U 12:15 sati će se obići kasarna u Travniku gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježje, dok će se Svečana akademija posvećena ratnom putu „17 Viteške krajiške brigade“ održati u Centru za kulturu u 12:30 sati. Nakon toga u istom prostoru je predviđeno druženje uz zajednički ručak i evociranje uspomena iz ratnog perioda.
      Prevoz za Travnik je organizovan, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 15.11.2012 godine u u boračkim udruženjima općine Ključ- na telefon broj : 037/661-072. Autobus za Travnik polazi iz Ključa u 07,00 sati ispred hotrela.
     

Ključ, 8.novembar 2012.

Prilog:  media-kljuc    Udes na Krasuljama,
dvije osobe povrijeđene

 

        U ponedjeljak se na regionalnom putu R 410 A Ključ – Sanski Most u mjestu Krasulje dogodila saobraćajna nezgoda. Do nezgode je došlo usljed izlijetanja auta sa ceste. Pored materijalne štete na vozilu, jedno lice je zadobilo teže tjelesne povrede dok je jedno lice zadobilo lakše povrede.
        - Radi se o osobama iz nama susjedne općine Sanski Most. Nakon nesreće automobil je poslan na vanredni tehnički pregled – kazao je zamjenik komandira Rufad Mujezinović.

Prilog: media-kljucSastanak Razvojnog tima općine Ključ


      U organu uprave općine Ključ u ponedjeljak je održan prvi sastanak razvojnog tima općine kojem su pored članova tima, prisustvovali dosadašnji i budući načelnik općine te predstavnici UNDP-ija.


      Na osnovu potpisanog memoranduma o razumijevanju između razvojnog programa Ujedinjenih naroda i općine Ključ, općinski načelnik donio je rješenje o imenovanju razvojnog tima koje je bi bilo zaduženo za vođenje participatornog procesa izrade integrirane strategije razvoja općine Ključ.

Ključ, 6.novembar 2012.

Prilog:  media-kljuc    
Oskrnavljeno
pravoslavno groblje
u Sanici

 

Nepoznate osobe oskrnavile su pravoslavno groblje u mjestu Gornja Sanica u opštini Ključ. Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić rekao je Srni da su, najvjerovatnije, maloljetni vandali srušili jedan drveni krst, devet plastičnih vaza i sa dva groba razbacali mljeveni bijeli mermer.

- Mislim da će vandali biti pronađeni već danas i prema njima će biti postupano u skladu sa zakonom”, kaže Smlatić.

On ističe da je zatražio da ovaj slučaj bude hitno riješen, s obzirom na to da takvih pojava, kako je rekao, nema na prostoru Unsko-sanskog kantona. Skrnavljenje groblja jučer ujutro je prijavio mještanin.

Prilog:  (Vijesti.ba/Srna)   
Mladi iz Kosmosa i srednjoškolci u akciji
Farbanje željeznog mosta


Ključ, 1. novembar 2012.

      Članovi Omladinskog centra Kosmos u okviru projekta „Lajk za volonterizam“ danas su se u našem gradu angažovali na akciji uređenja željeznog mosta na rijeci Sani kod gradskog stadiona. Volonteri Omladinskog centra Kosmos ovom akcijom planiraju očistiti površinu oko mosta te dostupne dijelove mosta očistiti i zaštititi od korozije i ofarbati metalnu konstrukciju.


      „Projekat “Lajk za volonterizam“ financira Mozaik fondacija, Italijanska vlada i Svjetska banka. U okviru ovog projekta mi smo ljetos imali volonterski kamp iz kog su proizišla tri mala projekta, i gdje realizujemo tri mala granta. Ovo je jedan od prvih, adaptacija mosta u Mehmedagićima, zaštita od korozije, farbanje istog, gdje su uključeni mladi volonteri Kosmosa, učenici Mješovite srednje škole Ključ i vijeće učenika MSŠ Ključ. Ovo je prva akcija, imamo još dvije za odraditi a to je u MZ Velečevo-Dubočani gdje ćemo adaptirati jedno odbojkaško igralište i u Sanici u Budelju gdje ćemo napraviti ljuljačke i klackalice za djecu. tako da se može reći da mladi rade za mlade.
      - Ovaj naš projekat završava prvog decembra. Iz projekta će takođe proizaći jedan video klip u trajanju od 2 do 5 minuta gdje ćemo mladima širom Bosne i Hercegovine pokazati kako je dovoljno i moguće uz malo sredstava pokrenuti lokalne inicijative i tako animirati mlade da se što više uključe aktivno u volonterski rad“ – kazala nam je ovom prilikom Azra Kujundžić ispred Omladinskog centra Kosmos.
      Ovome dodajmo da se u akciju uređenja gradskog pješačkog mosta uključio i općinski Fond za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu kao i JKP Rad koji će pomoći u odvozu smeća sa priobalnog područja oko „željeznog“ mosta.

Preuzeto:  media-kljuc   
Jučer počinjena dva krivična dijela


 
      U općini Ključ juče su se desila dva krivična dijela koja se u veoma uznemirila lokalne stanovnike. Naime u ranim jutarnjim satima NN lice ili više njih došlo je pred glavni ulaz Robne Kuće KAFERS i pokušalo otvoriti ulazna vrata i tako ući u objekat. Međutim nisu uspjeli u tome jer se sa unutrašnje strane nalazio katanac. Počinioc krivičnog dijela je zatečan na licu mjesta od strane Policije i priveden.
      U popodnevnim satima počinjeno je još jedno krivično dijelo «RAZBOJNIŠTVO». Naime u 16:30 sati iza stambene zgrade u ulici Branilaca BiH bb, između TR «Kafers» i restorana «Bosna» dva NN muška lica fizički su napali jedno žensko lice koristeći pri tome sprej kojim su istu oborili na zemlju. Pomenuta lica su tom prilikom otuđila torbicu u kojoj se nalazilo 300 do 400 gr. zlatnog nakita i određena količina novca u apoenima, ukupne vrijednosti 25 000 KM. Policija još uvijek traga za počiniocima ovog krivičnog dijela koji prema njihovim informcijama najvjerovatnije nisu sa područja naše općine.
     

Ključ, 1 novembar 2012.

Prilog:  media-kljuc    
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network