M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOSEPTEMBAR    2 0 0 8Svim Muslimanima naše općine, kao i našoj dijaspori, upućujemo
najiskrenije čestitke u povodu blagdana ramazanskog Bajrama.
Bajram je radost za naše duše i srca, mubarek dan za sve muslimane i muslimanke, pa tu radost podijelimo sa svojim porodicama, rodjacima, komšijama, prijateljima i svima koji poštuju islam.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUNMuslimani sutra proslavljaju Bajram


 

 

      Vjernici islamske vjeroispovijesti u BiH sutra će nakon mjeseca ramazana proslaviti ramazanski Bajram.
      Centralna bajramska svečanost u BiH biće održana sutra u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz je u 7.21, dok je tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu od 9.45 do 12.30 sati.

 

Crljeni povezani asfaltom


 

 
      Nastavljeno je asfaltiranje puta u naselju Crljeni a sami radovi započeti su 8. septembra. Dužina puta koji će se ovaj put asfaltirati je oko 2 kilometra, i po okončanju ove dionice biće asfaltiran cio put Ninići-Crljeni. Izvođač radova je firma Prijedorpu- tevi predviđa da se ovaj posao može završiti za desetak dana. Vrijednost ove dionice puta iznosi 171.000 KM, od čega su mještani naselja Crljeni skupili 70.000 KM.
      Po završetku ovog projekta ostaće samo da se asfaltira nekoliko sokaka i poprečnih ulica u samom naselju, što je ostavljeno za dogodine. Inače ovo je najduži put koji je asfaltiran na području naše općine uz maksimalno učešće građana.


Informacije:  Općina Ključ

 
   Ključ, 28.  septembar 2008
Rekonstrukcija – niskonaponske mreže

Ovaj projekt bi omogućio bolju pokrivenost općine Ključ sa napajanjem električnom energijom.

 
      Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je u maju ove godine javni poziv općinama u BiH za dostavu prijedloga za izradu projekata elektrifikacije sa obavezom da sve općine u BiH mogu u roku od 30 dana od dana objavljivanja dostaviti po jedan prijedlog projekta u iznosu do 200.000 KM.
      Općina Ključ je zajedno sa Elektrodis- tribucijom iz Bihaća pripremila projektni pri- jedlog rekonstrukcije niskonaponskih mreža na mikro lokacijama: Rudenica (153.000 KM), Zelića brda (28.000 KM), Kotareva (23.000 KM), te mikro lokacije Gornjeg Budelja (30.000 KM). Općina Ključ se obvezala sufinansirati navedeni projekt sa 10.000 KM, a Elektrodistribucija se takodjer obvezala sufinansirati projekt kroz izradu projektne dokumentacije, izvodjenja elektro-montažnih radova i obavljanje nadzora.
      Ovaj projekt bi omogućio bolju pokrivenost općine Ključ sa napajanjem električnom energijom. Očekuje se da navedeno Ministarstvo izvrši odabir projekata, te se nadamo da će i naš projekat ugledati svjetlo dana. Ovakvih i sličnih projekata će u narednim godinama biti više i u većem novčanom iznosu.

------------


   Ključ, 26.  septembar 2008
Nastavljeno suđenje

Odbrane dvojice optuženih su negirali učešće svojih branjenika u djelima kojima im se optužnicom stavljaju na teret.

      Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane u srijedu nasta- vljeno je suđenje za zločine počinjene u Ključu tokom 1992. godine. Tužilaštvo BiH istaklo je kako smatra da su Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović djelovali zajedno u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao "stravičan plan stvaranja srpske države", a čija posljedica su ubistva, progon i prisilna zatvaranja civila sa područja općine Ključ.
 

      Odbrane dvojice optuženih su negirali učešće svojih branjenika u djelima kojima im se optužnicom stavljaju na teret, dok je Odbrana Vinka Kondića odustala od izno- šenja uvodnih riječi. Udruženi zločinački poduhvat, prema riječima tužiteljice Džemile Begović, počeo je u drugoj polovini 1991. godine kada je osnovana "Skupština srpskog naroda" te počelo stvaranje paralelnih institucija vlasti što je bilo suprotno tada važećem ustavu. U drugoj polovini 1991. godine, tužiteljica ističe da je formiran i Krizni štab koji je prerastao u vladin organ, a čiji su aktivisti trojica optuženih kao i drugi pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS).
     - Izvedeni dokazi će pokazati da su odluke Izvršnog odbora SDS-a iste kao i odluke Kriznog štaba. Izvjesno je da je riječ o istim ljudima koji su formirali i Ratno predsjedništvo opštine Ključ čiji je rad doveo do ubistva nekoliko stotina ljudi, raseljavanje, paljenje i odvođenje u logore -, kazala je tužiteljica.

------------Treće mjesto za Ključane 

 
      Na kantonalnom prvenstvu u stonom tenisu za invalide koje je održano u Cazinu, ekipa Ključa osvo- jila je treće mjesto. Ekipu Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Ključ činili su Mujo Islamagić, Huse Pudić, Eniz Razić i Mehmedalija Avdić.


Informacije:  Radio Ključ

 

Prekid meča u Bosanskoj Krupi


 

 
      U petom kolu II nogometne lige Federacije, NK Ključ gostovao je u Bosanskoj Krupi ekipi Bratstva. U ovom susretu došlo je do prekida meča u devedesetoj minuti pri rezultatu 2 : 1 za domaćina. Do prekida je došlo nakon burnog reagovanja Ključkih fudbalera zbog sporne situacije u kaznenom prostoru Bratstva i igranja rukom jednog od domaćih igrača a što sudija ovog meča nije sankcionisao.
      Nogometni klub Bajer doživio je poraz na gostovanju u Kraljama od Sloge. Rezultat je bio 4 : 1 u korist Sloge.


Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 24.  septembar 2008
Predizborni skup
Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer HalilovićOkupljenim članovima i simpatizerima stranke predstavljeni su kandidati za općinsko vijeće.


 

Sefer Halilović
      U subotu, 20. septembra je u Ključu održan Centralni predizborni skup općinske organizacije Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović. Skup je održan u Domu kulture a okupljenim članovima i simpatizerima stranke predstavljeni su kandidati za općinsko vijeće.
      Nosilac liste je predsjednik OO BPS Esad Hajdarović a na listi se nalazi dvadeset i troje imena za općinsko vijeće. Prezentirani su i ciljevi stranke, koja na izbore izlazi u 95% općina na području BiH i u svima očekuje značajne rezultate i u mnogima prelazak izbornog praga. Prave rezultate ova stranka očekuje 2010. godine za kada su planirani opšti izbori. Posebne ovacije doživio je predsjednik stranke Sefer Halilović koji je došao podržati listu BPS-a za Ključ i pozvao građane da svoje povjerenje ukažu BPS-u.


Prevoz učenika
BOLNA TAČKA ZA KRASULJČANE 

 
      Roditelji učenika sa mjesne zajednice Krasulje, koji pohađaju osnovnu školu Velagići u petak 19. septembra održali su zajednički sastanak vezano za prevoz svoje djece. Nezadovoljni dosadašnjim tretmanom u sufinanciranju učeničkih karata, roditelji su odlučili da njihova djeca od 1.oktobra neće ići u školske učionice ukoliko se ne riješi pitanje potpunog ili djelomičnog sufinanciranja prevoza učenika.
      Roditelji su također izrazili svoje negodovanje sa kvalitetom autobusa koji prevoze učenike kao i uslugom prevoznika.

 

Maturanti u Španiji

 

 
      Maturanti srednje mješovite škole Ključ, otputovali su na desetodnevnu maturalnu ekskurziju a njihovo odredište je Španija. Na put je krenulo šesdeset i troje učenika gimnazije, mašinsko – tehničke i drvoprera- đivačke tehničke škole sa troje profesora. Ovo je ujedno četrnaesta generacija maturanata koju naša srednja škola ispraća.

Maturantima želimo sretno i ugodno putovanje i lijep provod u Španiji.


Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 23.  septembar 2008
Kupci za tvornicu tepiha ?


Da li su došli bolji dani za nekadašnju Tvornicu tafting tepiha na Zgonu?


      Općinski načelnik Bajazid Hadžić sastaje se danas sa zainteresiranim kupcima tvornice tafting tepiha na Zgonu. Potencijalni kupci su iz Holandije.

 

      Nakon donesene odluke skupštine Kantona za ovo preduzeće pitanje registracije trebalo bi da predstavlja još samo formalnost a ovo je samo jedan primjer zainteresovanosti stranih investitora za ovo preduzeće koji se raspituju preko agencije za privatizaciju ili dolaze lično da steknu uvid u stanje Preduzeća kao što je ovaj put slučaj.

------------Debata za izbore 

 
      Danas će se u programu Radio Ključa održati još jedna u nizu debatnih emisija posvećena lokalnim oktobarskim izborima a učesnici u emisiji trebali bi biti pred- stavnici sljedećih političkih partija: koa- licija Socijademokratska unija – Liberalno demokratska stranka, Bosanska stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata i prva lista neovisnih kandidata.
      Emisija je na programu u stalnom terminu u 13 sati.


Informacije:  Radio Ključ

 
 

 
Predavanje o grbovima


     U Domu kulture danas od deset sati i petnaest minuta biće organizovano predavanje za učenike srednje mješovite škole a koje će se odnositi na srenjovijekovna obilježja i grbove izložene u Domu kulture.

Gost predavača biće Midžić Fikret direktor kantonalnog arhiva iz čijeg su muzeja izloženi eksponati. Predavanje će se održati i za učenike osnovne škole Ključ koji će se pobliže upoznati sa značajem i historijskom vrijednosti ove zbirke grbova.


 


Ovog ljeta
u Ključu sklopljeno 46 brakova


 

 
      Pred Ključkim matičarom ovoga ljeta sklopljeno je 46 brakova.
     Period od juna do septembra je inače karakterističan po veli- kom broju sklapanja brakova, svake godine pa i ove. Više od dvije trećine sklopljenih brakova su brakovi gdje je jedan bračni drug iz inostranstva i koji će svog partnera takodjer odvesti iz Ključa, tako da je grad ovog ljeta ponovo izgubio oko 20 mladića i djevojaka.


Informacije:  Općina Ključ  

Problem sa serverom

 
     Veliki broj posjetioca našeg site javio nam se u ova dana da imaju problema sa ulaskom na www.kljuc.ba. Naš tehniko Chiko je utvrdio da je "puko DNS server". Kvar je otklonjen a Chiko nam je obećao da će uskoro ugraditi dva DNS servera tako da će jedan uvijek biti u rezervi da bi uskočio u slučaju da prvi server otkaže.
     Ujedno nas je obavjestio da je juče u samo dva sata preko 600 puta pokušano ući na naš site. Još jedna potvrda da ste uvijek sa nama i koliko vam značimo. Veliko HVALA !


   Ključ, 21.  septembar 2008
Rekonstrukcija puta
      Rekonstrukcija i proširenje puta prema Šehićima (pored Doma zdravlja) otpočelo je u subotu 6. septembra. Ovo je vrlo značajan proje- kat, posebno za mještane koji redovno koriste taj put. Proširenjem puta otkloniće se opasnost koju ova ulica predstavlja za vozače, a posebno na krivini.
      Ukupna vrijednost projekta je oko 155.000,00 KM, od čega su mještani skupili oko 20.000,00 KM, a ostatak sredstava obezbjedila je općina Ključ. Izvodjač radova na ovom projektu je firma Prijedorputevi iz Prijedora.Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 18.  septembar 2008
Kanalizacija za Osmanoviće      U mjesnoj zajednici Biljani, zaseoku Osmanovići završena je realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže. Kroz ovo naselje izgrađena je nova kanalizaciona mreža u dužini od 1.313 metara a izvođač radova bila je firma Javno komunalno preduzeće Rad. Vrijednost ovog projekta iznosila je 60.000 KM a sredstva je obezbijedila Vlada kantona, odnosno, Ministarstvo poljoprivrede kroz grant nižim nivoima vlasti.


     U ovoj mjesnoj zajednici završena je i rasvjeta čija vrijednost projekta iznosi 6.000 KM a još se očekuje priključenje na elektro mrežu. Otpočeli su radovi i na projektu vodovoda u Domazetima. Izvođač radova je MTP Musić a vrijednost projekta je oko 23.000 KM.Informacije:  Radio KljučPobjeda NK Ključ
- Omladinac neriješeno -


 

 
      Nogometni klub Ključ je u četvrtom kolu ostvario drugu prvenstvenu pobjedu. Na stadionu pod Lubicom, u subotu nogometaši Ključa savladali su ekipu Krajišnika iz Velike Kladuše rezultatom od 2:0. U dosadašnjem dijelu prvenstva NK Ključ je dva puta poražen na gostovanjima, dok kod kuće ima maksimalan učinak od dvije domaće pobjede.
      U prvoj kantonalnoj nogometnoj ligi, igrane su utakmice drugog kola. NK Bajer je na domaćem terenu igrao neriješeno sa Omladincem iz Pokoja a rezultat je bio 1:1.Informacije:  Radio Ključ 

   Ključ, 16.  septembar 2008
Svečano za Dan općine


Održana je svečana sjednica općinskog vijeća općine Ključ na kojoj su, zaslužnim građanima, dodijeljena općinska priznanja.

      Dan općine Ključ i trinaesta godišnjica oslobođenja našeg grada juče je svečano obilježena cjelodnevnim kulturno – zabavnim sadržajima. Održana je svečana sjednica općinskog vijeća općine Ključ na kojoj su, zaslužnim građanima dodijeljena općinska priznanja.

 

      Najveće priznanje Pečat Ključke kapetanije dodijeljen je posthumno Smaji Mediću za društveno koristan rad iz oblasti sporta i kulture. Nagradu je preuzeo njegov sin Amir Medić. Općinsko prizanje "Zahvalnicu" dobio je kolektiv Udruženje poljoprivrednika Ključka dolina a zahvalnice su dodijeljene i pojedincima iz različitih oblasti u doprinosu zajednici i to Muslimović Faiku, Mustafi Lepirici, Hrnčić Hilmiji, Šabić Besimu, Jukić Huseinu i posthumno Zukanović Safetu i Lastrić Hrvoji. Pohvale su dobili Babović Husein, Hrnčić Samir i Nijaz Delić. Na svečanoj sjednici, u ime vlade Unsko sanskog kantona čestitku građanima Ključa uputio je ministar Mehmed Ćenanović. čestitke za Dan općine ključanima su uputili, između ostalih, Atif Dudaković, Amor Mašović, Hamdija Lipovača, prim dr. Mirsad Granov. Općina Ključ dobila je i zahvalnicu od strane sarajevskog univerziteta, tačnije od Instituta za istraživanje ratnih zločina.
      Nakon održane sjednice, mnogobrojni gosti, vijećnici i visoka kantonalna delegacija na čelu sa premijerom Šemsudinom Dedićem posjetili su spomen obilježje žrtvama proteklog rata u centru grada i položili cvijeće, potom su obišli spomen sobu, posvećenu poginulim pripadnicima Petog i Sedmog korpusa i pripadnicima teritorijalne odbrane. U holu Doma kulture upriličena je izložba Srednjovjekovnih grbova Bosne i Hercegovine pod nazivom Biljezi identiteta iz Arhiva muzeja Unsko-sanskog kantona.

 

      Od 17 sati i 30 minuta održana je i svečana akademija posvećena Danu općine. Među posjetiocima Akademije bili su i članovi Vlade, gosti iz Kantona kao i direktni učesnici događanja od prije 13 godina a među njima i Amir Avdić ratni komandant Ključko - sanske brigade koji je predvodio jedinice Petog korpusa u oslobađanju Ključa i Bosanske krajine.

 

------------


 

REGISTRACIJA
TVORNICE TAFTING TEPIHA !?


      Danas će u Bihaću biti održana sjednica Supštine Unsko – sanskog kantona. Na ovoj sjednici prisustvovaće i općinski načelnik Bajazid Hadžić koji očekuje od kantonalnih zastupnika da usvoje skupštinsku odluku o registraciji tvornice tafting tepiha na Zgonu.Informacije:  Radio Ključ 

 

 
Priča o našim krajevima     Na našem site objavljujemo još jedan prilog našeg novog sugradjanina, pravog zaljubljenika u ove krajeve, gospodina Hasana Jakupovića. Ovaj put Hasan nam priča o još jednom lijepom mjestu naše općine , Velečevu.

DA BI PROČITALI TEKST I VIDJELI FOTOGRAFIJE KLIKNITE OVDJE
 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network