M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOA P R I L    2 0 0 8


Piše: Sulejman Filipović - Cuni

Neki dan dobih poruku u kojoj jedan posjetilac napisa, citiram "zavirim svaki
dan po nekoliko puta a ono ništa novo". Neću da ponavljam kako Ključ
nije neka metropola pa da se svakog trenutka nešto dešava, na koji način
mi dolazimo do informacija i kako mi ovo radimo u svoje slobodno vrijeme... Nego, u toku čitanja poruke pade mi na pamet jedan dogadjaj još u vrijeme kad sam radio u Srednjoškolskom centru u Ključu i koji me još jednom nasmijao. Pa evo pričice.

Tamo nekih 80-tih godina u našem Centru pošao je da radi novi profesor jezika, imena mu se ne sjećam jer je radio dosta kratko. Po nekim našim mjerilima bio je prava "peka", pazio puno na svoj izgled, stalno se "zatez'o i dotez'o" ali uz to pun nekih nama neshvatljivih po- teza. Primjećeno je da nije baš neki radnik i da se na času ne zadržava dugo. Poslije 20-30 minuta izlazio bi sa nastave i odlazio u zbornicu da čita novine ili igra šah. Primjetio to i direktor škole Čedo Volaš i jed- nog dana postavio mu "zasjedu". Čim je profa sa pola časa "zbrisao" u zbornicu za njim uleti direktor i ljutito ga upita kakav je to način i kako to on smije napuštati nastavu u pola časa. Na njegovu galamu profa, nimalo uplašen njegovom vikom, mirnim glasom odgovori:
"Šta ti misliš?. Nisam ja Zdravko Čolić da sam djeci
interesantan sat vremena!"

   Ključ, 29.  april 2008
Protiv "ogromnih" plaća

Stranka demokratske partije BiH protivi se najnovijem prijedlogu povećanja plata državnim funkcionerima. 

      Juče je u našem gradu organizovano potpisivanje peticije SDP Ključ a koje se odnosi na protivljenje povećanju plaća i naknada parlamentarcima. Veliki odziv gradjana za potpisivanju peticije dovoljno govori o tome šta gradjani Ključa misle o enormno visokom povećanju plaća i penzija državnim parlamentarcima.


   Ključ, 28.  april 2008
Maturanti počinju slaviti

Završetak razreda a ujedno i kraj školovanja u srednjoj školi proslaviće 130 učenika u Ključu.

     Ova, školska 2007-2008 godina je završna godina učenika šest odjeljenja Mješovite srednje škole Ključ. Maturanti stručnih škola sa nastavom završavaju sutra, 29 aprila dok maturanti Gimnazije sa nastavom završavaju 8.maja.

 

Sa prošlogodišnje maturantske šetnje

      Ove godine školu završava 130 učenika u šest odjeljenja i to dva odjeljenja Gimnazije, te po jedno odjeljenje ekonomsko-tehničke škole, škole za automehaničare, elektoinstalatere i prodavače. Maturski ispiti obaviće se 2. juna a dodjela diploma maturantima zakazana je za 13 juni.  U našem gradu...
  Sjednica Općinskog vijeća

 

     Sutra, 29 aprila sa početkom u 9 sati održaće se 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Ključ. Na dnevnom redu je 12 tačaka a pored onih stalnih Vijeće će razmatrati i izjasniti se o ostavci Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Reufa Musića, odluka o preuzimanja prava i obaveza preduzeća Sanotaf Ključ kao i imenovanje upravljačkog odbora ove firme, Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine, Izvještaj o radu Općinskog pravobranioca za 2007 godinu kao i razmatranje ostavke Djemala Botonjića na ovu funkciju. Vijeće će razmatrati i odluku o davanju saglasnosti Veterinarskoj stanici da može krenuti u proces privatizacije.

 

Studenti na stratištima

      Studenti Sarajevskog univerziteta u saradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti, boravili su u petak u Ključu te obišli masovnu grobnicu Lanište 2 i šehidska groblja u Biljanima i Velagićima. Sa njima su putovali profesorica Janja Beč i Jasmin Odobašić, načelnik Federalne komisije za traženje nestalih.

 

  
             Sa fudbalskih terena

Pobjede domaćina

      Nogometaši NK Ključa i NK Bajer su kao domaćini su u zadnjem kolu identičnim rezulatatom porazili svoje protivnike. Bajer je na stadionu Borik pobijedio saničkog Omladinca sa 3:1. NK Ključ je bio negostoljubiv domaćin ekipi Bratstva iz Bosanske Krupe a i ovaj susret završen je rezultatom 3:1 u korist naše ekipe.


Sezona turnira


     Juče je na Mehićima , MZ Humići, održan turnir u malom nogometu čime je otvorena sezona malonogomatnih turnira na našoj općini. Turnir je organizovao Omladinski savez Humića. Učestvovalo je devet ekipa a nagradni fond iznosio je 900 KM. U finalu su igrale ekipe GMBH "Jodanović" i Kamenorezačka radnja "Brkić". Turnir je osvojila ekipa GMBH "Jodanović"

Informacije: Radio Ključ            
   Ključ, 24.  april 2008
Manjak kandidata za posao

U opštoj nestašici posla desilo se da se na objavljeni natječaj nije javilo dovoljno kandidata.

 

     Nakon što je komisija Državne agencije boravila u Ključu i obavila intervju sa kandidatima u toku je odabir istih za prijem u radni odnos. Poražavajuća je činjenica da se od devet raspisanih pozicija za posao državnih službenika u jedinstvenom općinskom organu uprave prijavilo svega 4 kandidata za tri pozicije dok će se za šest pozicija, najvjerovatnije, opet morati raspisati natječaj. Za jedno pripravničko mjesto prijavilo se četvoro diplomiranih pravnika.
      - Jedan od razloga za slab odziv kandidata je deficitarnost takvih kvalifikovanih kadrova na području općine te najniže plaće na kantonu za državne službenike u općinskom organu uprave općine Ključ.-kazao je Hamdija Dučanović, ispred općinske komisije.  U našem gradu...
  


 


Modernizacija kioska

     Direktor sarajevske OPRESE boraviće danas u Ključu a sastaće se i sa općinskim načelnikom Bajazidom Hadžićem. Tema razgovora biće eventualna zamjena i modernizacija Opresinih kioska
u našem gradu.


 

Završena takmičenja

      Juče je u našem Srednjoškolskom centru održano Kantonalno takmičenje učenika srednjih škola iz informatike. Takmičenje je otvorio direktor Mješovite srednje škole Ključ Mehmed Ćenanović. Na ovom takmičenje učestvovalo je 36 učenika iz svih srednjih škola sa područja Kantona a samo takmičenje proteklo je bez ikakvih primjedbi učesnika. Najbolje znanje pokazao je Alen Mujkanović, učenik Gimnazije iz Bosanske Krupe koji je osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Sabahudin Husić iz Unsko-sanskog koledža Bihać a treći Damir Ferizović iz Mješovite srednje škole Bosanski Petrovac.
      Završna Smotra znanja učenika srednjih škola biće održana 29. maja u Bosanskom Petrovcu.

 


Kinofikacija u općini

      Završeno je i školsko takmičenje CIVITAS projekt "Gradjani za srednje škole". Na takmičenju se prijavilo pet ekipa i to: odjeljenje M4, mašinski tehničari koji su realizirali temu "Boćanje, više od igre", odjeljenje G41 koji su imali projekt "Kinofikacija u općini", G31 sa temom "Šah, igra bez granica", D3, drvni tehničari sa temom "Uredimo naš park" i ekipa G32 koja je obradjivala temu "Pojava nasilja nad mladima".
      Komisija je za najuspješniju ekipu odabrala odjeljenje G41 koji su imali temu "Kinofikacija u općini" te će ova ekipa sa pomenutim projektom predstavljati školu na Kantonalnom nivou.
 

Takmičenja iz Prve pomoći

      U organizaciji Crvenog križa naše općine sutra će biti organizovano takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola iz pružanja Prve pomoći. Takmičenje će se održati na Školskom igralištu sa početkom u 13 sati.

Informacije: Radio Ključ   

-->

  

   Ključ, 23.  april 2008
U Srednjoškolskom centru
- TAKMIČENJE ZNANJA I SVARALAŠTVA -


Mješovita srednja škola u Ključu domaćin je takmičenja iz informatike sa područja Unsko-sanskog kantona.

 

     U okviru Kantonalnog takmičenja znanja i staralaštva Mješovita srednja škola u Ključu domaćin je takmičenja iz informatike. Takmi- čenje iz informatike održaće se u u Sred- njoškolskom centru sa početkom u 10 sati a učestvovaće učenici svih srednjih škola sa područja Unsko-sanskog kantona.
     Osnovna škola Ključ osvojila je još jedno prvo mjesto. Naime u takmičenju iz fizike na kantonalnom nivou juče je Emir Karadža uče- nik sedmog razreda osvojio prvo mjesto u takmičenju održanom u Osnovnoj školi Kamen- grad. Pored osvojenog prvog mjesta u kategoriji petih razreda prvo mjesto zauzeo Adis Hodžić a drugo mjesto osvojio je Adnan Hukinić učenici Osnovne škole Ključ na takmičenju iz matematike.
     Takmičenja na kantonalnom nivou uključuju takmičenja iz informatike, matematike, engleskog jezika, istorije, fizike i naučno-tehničkog stvaralaštva a biće završena do 13 maja kada će biti održana kantonalna Smotra horova a dan kasnije i Smotra folklora dok je završna kantonalna smotra zakazana za 22 maj u Bihaću.

  REAKCIJE...
Sankcije zbog napada na novinare
   
Sadik Bahtić
     Rukovodstvo Stranke za BiH ocijenilo je da postoje razlozi da se hitno u organima stranke i u skladu sa Statutom utvrdi odgovornost Sadika Bahtića zbog njegovog neprimjerenog odnosa prema predstav- nicima nekih medija i izreknu odgovarajuće sankcije.
      U saopštenju Stranke za BiH navodi se da je rukovodstvo te stranke potvrdilo svoj principijelan odnos prema slobodi i nezavisnosti medija, slobodnom pristupu informacijama, te izrazilo žaljenje zbog Bahtićevog postupka.
      Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić je 18. aprila na konferenciji za novinare ove stranke u Bihaću fizički napao i izbacio ekipu političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije /FTV/.
      Udruženje "BH novinari"i "Linija za pomoć novinarima" najoštrije su osudile fizički napad na novinara Avdu Avdića i snimatelja Refika Vejzilagića.

  

        


   Ključ, 22.  april 2008
Istraživanje holokausta i genocida


Cilj ovih istraživanja je da se studenti Univerziteta u Sarajevu upoznaju sa kulturno historijskom baštinom Bosanske krajine 

      Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i medjunarodnog prava Univer- ziteta u Sarajevu i ove godine u sklopu studentskog projekta "Istraživanje Holoka- usta i genocida" posjećuje gradove Bosanske krajine s ciljem da se studenti Univerziteta u Sarajevu upoznaju sa kulturno historijskom baštinom Bosanske krajine, ratnim stratištima na tom području, te masovnim grobnicima i koncentracionim logorima...
     U toku posjete studenti će izvršiti obilazak masovnih grobnica „Lanište II“ i „Hrastova glava“, logora “Kamenica” „Keraterm“ i „Trnopolje“ Bihaća, Cazina, starog grada “Ostrožac”, Bužima, Prijedora, Sanskog Mosta i Jajca. U ovoj posjeti učestvovaće oko 500 studenata sa više Univerziteta i oko 1000 drugih učesnika.
     Dolazak u naš grad planiran je za petak 25.april oko 11 sati. U sklopu posjete našoj općini predvidjeno je da im se obrate, ispred Udruženja logoraša “Ključ" Enes Salihović a ispred Općine, načelnik Bajazid Hadžić. U sklopu ove posjete oni će obići mazarje u Biljanima kao i masovne grobnice “Lanište II”.
      Studenti koji budu najaktivniji i pokažu najveći nivo znanja biće nagradjeni stipendijama koje će im omogućiti odlazak u Dubrovnik, na Medjunarodni Univerzitet za postdiplomske studije i priključe se kursu „War Crimes, Genocide and Memories“ koji se održava u maju 2008. godine.


   Ključ, 21.  april 2008
Pobjeda naših nogometaša 
     Nogometni klub Ključ je u okviru 19 kola gostovao u Jajcu kod ekipe Elektrobosne. Naši nogometaši ubilježili su gostujuću pobjedu i nova tri boda. Meč je završen rezultatom 2:1 u korist našeg kluba. U narednom 20-tom kolu NK Ključ će biti domaćin ekipi Bratstva iz Bosanske Krupe.


  U našem gradu...
  


 


Skupština ribolovaca

       Sportsko-ribolovno društvo naše općine održaće svoju redovnu godišnju skupštinu udruženja. Skupština će se održati u sali Općinskog vijeća sa početkom u 18 sati.


 

Provjera kandidata

      Komisija agencije za državnu službu boravi danas i sutra u Ključu gdje će izvršiti provjeru kandidata za državnu službu u općinskom organu uprave.

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST STRANKE ZA BiH


Usvojeni zakoni otvaraju perspektive

      Stranka za BiH izražava svoje zadovoljstvo političkim progresom naše zemlje i napretkom reformi, čiji najnoviji rezultat je usvajanje zakona o reformi policije u oba doma Parlamenta BiH. Današnjim usvajanjem zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamenta BiH otvorila se perspektiva da BiH sa Evropskom unijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za što je ključni uslov predstavljalo usvajanje ovih zakona. Iako su se povremeno čule tvrdnje da je Evropska unija odustala od vlastitih principa kada je u pitanju reforma policije u BiH, očito je da je Evropska unija mnogo bolje razumjela duh i principe Mostarske deklaracije nego što su ih razumjeli lokalni zagovornici izolacije BiH, te je prihvatila da izgradnja jedinstvenih policijskih struktura na nivou BiH može, i hoće, uslijediti jedino kada dođe do izgradnje jedinstvene ustavne strukture BiH. Poruke iz Brisela su nedvosmislene, i jasno je naglašeno da će potpisivanje Sporazuma uslijediti jedino ukoliko Parlament BiH, slijedeći principe Mostarske deklaracije, usvoji zakone kojima započinje reforma policijskih struktura u BiH. Stranka za BiH je nesumnjivo dala veliki doprinos deblokiranju procesa reforme policije i usvajanju ovih zakona, kao i stvaranju pretpostavki za potpisivanje navedenog Sporazuma sa Evropskom unijom, što je u interesu svih građana i naroda BiH i njihove budućnosti.
      Ova politička pobjeda Stranke za BiH i svih onih koji su za evropski put BiH izaziva pojačanu propagandu političkih rivala u cilju dezinformiranja javnosti o ulozi Stranke za BiH u ovim procesima. Ipak, treba biti strpljiv i ustrajan – na kraju će se računati samo pozitivni rezultati, a oni se izražavaju sa sve više reformi, kroz evroatlantski put BiH, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanja sa Evropskom unijom, te kroz garancije da će u daljoj reformi policije biti ispoštovana Tri evropska principa, i osigurana sve veća uloga građana u svim reformskim procesima proevropske
SBiH .

BiH.PRESS


  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 16. aprila 2008. godine u 71. godini u Ključu preselio na ahiret

Hamed (Muharema) HUSKIĆ


Dženaza polazi 17. aprila 2008.
ispred kuće umrlog u Šehićima.

Ožalošćeni : Supruga Saliha, kćeri Jasna, Samka i Senka, braća i sestra, zetovi, unučad, ostala rodbina i prijatelji


  Posjeta zabrinutih roditelja
 


Još nema prevoza za djake!

 

      Načelnik općine g. Bajazid Hadžić, juče je imao sastanak sa članovima Školskog odbora i Vijeća roditelja Osnovne škole Velagići. Pood ovom sastanku je bila pro- blematika prevoza djece iz naselja Hasići, Nezići i Častovići. Iz ovih naselja 24 djece koristilo bi usluge prevoza, medjutim te usluge nema a prije tri godine kada je vršen prevoz učenika karte su bile preskupe tako da danas ra djeca pješače do škole.
     Za prevoz djece školi je potrebno 49000 KM a od Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta dobila je samo 20000 KM. Na sastanku je usaglašeno da se hitno iznadje rješenje za prevoz djece do kraja ove školske godine a da se do početka iduće iznadje trajno rješenje. Kao izlazak iz ove situacije razmišlja se i o registrovanju novog preduzeća za prevoz putnika na području općine Ključ koje bi moglo da zadovolji potrebe gradjana.

 


   Ključ, 16.  april 2008
Dan Armije BiH


Okupljenim demobilisanim borcima i bivšim pripadnicima Armije obratio se načelnik općine Bajazid Hadžić 

      Polaganjem cvijeća na na Centralnom spomen obilježju na Trgu A. Izetbegovića i obilaskom šehidskog mezarja u Ključu juče je obilježena 16. godišnjica Armije BiH. Okupljenim demobilisanim borcima i bivšim pripadnicima Armije obratio se načelnik općine Bajazid Hadžić, te ovom prilikom još jednom naznačio značaj obilježavanja ove godišnjice i uputio čestitku za Dan Armije. Nakon proučene fatihe na šehidskom mezarju druženje nekadašnjih saboraca nastavljeno je na gradskoj plaži Alina luka u organizaciji Ratnih vojnih invalida naše općine. .


Kontrola
stada ovaca

 

     Opasnost koja je nadvila pojavom bruceloze kod ovaca na području cijele BiH ne mimoilazi na našu općinu. Kontrolom nekoliko stada ovaca sa oko 2500 grla koja je izvršena na području Crljeni i Banjice a čiji vlasnici imaju dokumenta izdana u Banjaluci i Ribniku, konstatovano je da dva vlasnika stada nisu imala dokaze kojim bi potvrdili da su izvršena dijagnostička ispitivanja ovaca na brucelozu. Treći vlasnik stada izvršio je pregled tek 20 posto od svog stada. Razgovarano je sa vlasnicima i naloženo da moraju da poštuju zakonske propise.

Informacije: Radio Ključ            
 

U nemogućnosti da se pojedinačno svima zahvalimo ovim putem želimo da se zahvalimo svim gradjanima Ključa. Posebno se zahvaljujemo zaposlenima Doma zdravlja i pripadnicima Policijske stanice u Ključu koji su učestvovali u posljednjem ispraćaju našeg pokojnog Tone Lastrića.

Obitelj Lastrić   

 

VAŠ KOMENTAR NA TEKST :


Optužnica je novokomponovana skalamerija

      Svojevremeno sam negdje pročitao misao što me se dojmila u toj mjeri te mi je evo u glavi ostala svih ovih godina. Ne tražite od mene autora, neznam, ne- sjećam se, ali neko očito zbilja pametan je mogao kazati:

"Svi istinski veliki muškarci i žene imali su ideje veće od njih."

        Evo ova mi misao na um pade isčitavajući gornju izjavu Vinka Kondića na ročištu za izjašnjavanje o krivnji pred odjelom Suda BiH za ratne zločine. Mali, slab i nikakav čovjek Vinko bio je nošen malom, a zločinačkom idejom velike-male Srbije pa je takvo i njegovo suočavanje sa pravdom: mizerno i besramno poricanje svake krivnje za masovne zločine nad civilnim stanovništvom ključke opštine.

Nihad FilipovićKOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI AKO KLIKNETE OVDJE


 


OBAVJEST ZA DIJASPORU

IV. Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) održaće se u Sarajevu od 30. maja do 1. juna 2008. godine.

Pokrovitelji Kongresa su:
  - dr. Haris Silajdžić, Predsjedavajući Predsjedništva BiH
- gosp. Željko Komšić, Član Predsjedništva BiH
- Ministarstvo za ljudska prava i raseljena lica
- Ministarstvo za sport i kulturu, Kanton Sarajevo


U ime Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, ja vas od srca pozivam na IV. Kongres SSD BiH i nadam se da ćemo imati priliku da se svi bolje upoznamo i da razmjenimo iskustva jer samo zajedno možemo biti od koristi i nama u dijaspori a posebno našoj domovini Bosni i Hercegovini. S poštovanjem

Senada Softić-Telalović
Predsjednica SSD BiH

 

  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 12. aprila 2008 godine u Ključu u 74. godini života od teške
bolesti iznenada preminuo naš dragi


Tone  Lastrić

Sahrana će se obaviti na Gradskom groblju
u Ključu u ponedeljak 14. aprila 2008 u 16 sati.
Sprovod kreće ispred kuće pokojnika.

Ožalošćeni : Porodica i prijatelji

  Apel za pomoć
 


Pomozimo vatrogascima!

  Highslide JS
KLIKNI NA SLIKU

Za kompletan tekst apela
klikni
OVDJE

     Naš prijatelj i saradnik Edin Bajramović povratkom u Bosnu nije zaboravio svoj rodni grad. Iskoristio je svoj dolazak za pokretanje akcije za pomoć Općinskoj vatrogasnoj službi u Ključu. Nadamo se da će ova inicijativa naići na dobar odziv naših sugradjana koji se sada nalaze u inostranstvu. Molimo vas, u ime naših vatrogasaca da im pomognete da sutra imaju čime spašavati našu imovinu i živote naših najmilijih.

 


   Ključ, 10.  april 2008
Ćilimi i džemovi na sajmu


Enisa je uspjela prodati sve svoje eksponate i uspostaviti poslovnu saradnju sa velikim brojem kupaca.


     Naša sugradjanka Enisa Omanović učestvovala je na Mostarskom sajmu privrede koji je održan od 1-5 aprila. Svojim rukotvorinama, tkanim ćilimima u kojim upliće tradicije i ljubav prema ručnim radovima, te džemovima koje pravi na tradicionalni način od plodova Saničke doline dostojno je predstavila kako Općinu tako i Kanton jer je Enisa bila jedini izlagač iz USK.
 

      Enisin boravak na Mostarskom sajmu bio je pun pogodak. Uz logističku podršku Udruženja "Ključ budućnosti", Centra za lokalni razvoj Mostar i Komore USK Enisi je omogućena maksimalna podrška i promo- cija. Uspjela je prodati sve svoje eksponate i uspostaviti poslovnu saradnju sa velikim brojem kupaca a posebno je dobila veliku narudžbu za turističku agenciju "Fortuna" iz Mostara sa kojom je općina Ključ prije dvije godine boravila na Sajmu privrede u Danskoj u okviru projekta saradnje Ključa, Ribnika i Mostara sa kraljevinom Danskom. Enisa je naišla na razumijevanje i financijsku potporu općinskog načelnika g. Bajazida Hadžića.  Posjeta kantonalnih rukovodioca
 


Još nema pravih rješenja!

 


      Načelnik Općine Bajazid Hadžić juče je primio kantonalnog ministra privrede Mehmeda Ćenanovića, pomoćnika Kemala Hamedovića i direktora kantonalne agencije za privatizaciju Samira Ćatića a sastanku je prisustvovao i predsjednik SDA općine Ključ Ahmet Egrlić.
     Razgovarano je o trenutnoj situaciji u firmama koje su nekad bile nosioci ekonomskog razvoja općine a koje su danas na rubu propasti. Ministar Ćenanović je kazao da je imenovan privremeni Upravni odbor DI Ključ te da je u toku konkurs za stalni Upravni odbor, kao i to da će Kantonalna vlada do kraja juna ovo preduzeće preregistrovati u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. GP Sana je privatizovana javnim upisom dionica te da je jedno od rješenja da povjerioci pokrenu stečajni postupak. Razgovarano je i o ZZ Centar a o Tvornici tafting tepiha, koju su ovom prilikom i posjetili, rečeno je da je prikupljena dokumentacija te da je sad sve do Suda u Bihaću koji treba provesti registraciju najkasnije do 30. juna čime bi se stekli uslovi za prodaju. Kantonalna vlada izdvojiće milion maraka za pomoć u privredi svim općinama kantona a općinski načelnik kao neophodno je istakao postavljanje trafo-stanice u industrijskoj zoni Velagići.

 

Manifestacija
poljoprivrednika


"KLJUČKA DOLINA"

 

    Povodom prve godišnjice od formiranja Udruženja poljopri- vrednika "Ključka dolina" ovo udruženje obilježiće svoj prvi jubilej manifestacijom "Dani Ključke doline". Manifestacija će trajati naredna dva dana. U petak će biti održana prezentacija poljoprivredne mehanizacije i opreme a u subotu, na stadionu Borik biće upriličeno svečano otvaranje manifestacije sa izložbom stoke i izvodjenje vještina sa poljprivrednom mehanizacijom. Za takmičare i učesnike obezbijedjene su nagrade.

Informacije: Radio Ključ            
   Ključ, 9.  april 2008
Romi proslavili svoj dan


Iz Ponjira, zaseoka Romske nacionalnosti sva djeca pohadjaju osnovno obrazovanje.


 

     Povodom Svjetskog dana Roma u Osnov- noj školi u Velagićima juče je organizirana svečanost na kojoj je prisustvovala većina Romske populacije koja trenutno živi na ovim prostorima. Direktorica Osnovne škole Vela- gići gospodja Maida Koljić a koja je imala ulogu domaćina, ukazala je na činjenicu da 15 učenika romske nacionalnosti pohadja ovu školu. Iz Ponjira, zaseoka Romske nacio- nalnosti sva djeca pohadjaju osnovno obrazovanje.
      Za roditelje učenika i za sve prisutne, kulturno-zabavna sekcija priredila je kulturno-zabavni program. Nakon ovoga nastavljeno je neformalno druženje u kojem je bilo razgovora o problemima Roma i načinima kako da se ova populacija aktivnije uključi u zbivanja u našoj općini.Narod bez domovine

 

      Čerge nomadskog naroda iz sjeve- rozapadne Indije u 13. vijeku krenule su pre- ma Europi. Bez države, pod plavo-zelenom zastavom, 12 miliona Roma u svijetu danas obilježava svoj svoj dan. Narod koji je vijekovima opstao bez domovine i vlastite političke organizacije.
     Međunarodni simbol Roma od prošle je godine zajednička himna "Đelem, đelem" Esme Redžepove i plavo-zelena zastava. Plava boja označava nebo, zelena predstavlja travu, a u sredini se nalazi crveni točak kao simbol romske tradicije putovanja po svijetu.Saradnja medju gradovima

    U Bihaću se danas održava sastanak koordinatora za rad Saveza općina i gradova u Bosni i Hercegovini na temu "Ostvarivanje partnerstva sa drugim gradovima Evrope". Ispred Općine Ključ na ovoj radionici učestvovaće pomoćnik načelnika Općine gosp. Hamdija Dučanović, koji je ujedno i koordinator za saradnju sa Savezom općina i gradova Federacije BiH.

 

Održana Skupstina

    U sali Općinskog vijeća, održa- na je Redovna godišnja skupšti- na "Crvenog križa" općine Ključ. Pored skupštinskih delegata Skupštini su prisustvovali pred- stavnici organa uprave te g. Hu- sein Kličić, predsjenik ove organi- zacije u USK. Na Skupštini su usvojeni Izvještaji o radu i mate- rijalno-financijskom poslovanju za prošlu godinu kao i planovi za tekuću godinu.
     Skupštini je verifikovan man- dat za još četiri godine a za no- vog predsjednika izabran je g. Fahrudin Jauzović, za predsjed- nika Skupštine g. Mehmed Fili- pović, a izabrani su i zastupnici Skupštine USK i Federacije BiH.

Informacije: Radio Ključ            

Najviše mostova na svijetu izgradiše Bosanci. Ja svjedočim
da je to istina. Jedan takav most izgradi Fehko, Fehko Lepirica,
on je sagradio most preko okeana. Ja preko
tog mosta putujem, kući se vraćam.

Kad sam već pomislio kako se moj svijet ruši, kako ulazim, u duboku životnu jesen, kako je sva ogavnost rata i muhadžirluka za sve ove godine iskidala iz mene dio po dio vjerovanja i nadanja duboku ranu u mojim pogledima Fehko izliječi:
"Nema problema moj Hota, pa prijatelji smo, učiniću sve što mogu" reče i u meni se zaori i slike se vratiše iz Ključa i iz mladosti, Sana ponovo napuni moje vene, hej toliko godina i tako daleko, ma jebem ti rat, nije promjenio ni Fehku ni mene.

Od ’92 nisam video Fehku a ni on mene ali pečat je udaren davno 19.. i neke. Učinimi se golemim ko Želin, jakim k'o Mulež, k'o Lubica strmim i vječnim kao Sana, živi su stari prijatelji i puno je manje rana. Evo ja ćuprijom hodim, kući se vraćam.Vinko Kondić
- Optužnica je novokomponovana skalamerija -

 
      Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Vinko Kondić izjasnio se da nije kriv. Vinko Kondić, neka- dasnji mjestanin Kljuca a trenutno nastanjen u Bijeljini, smatra da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za ratne zločine na području opštine Ključ tokom 1992. godine.
      - Pročitao sam optužnicu, ali neke dijelove nisam razumio. Sa dokazima Tužilaštva nisam upoznat jer mi ih dodatni branilac nije uspio dostaviti nakon što je od glavnog branioca uzeo da ih kopira. Izjašnjavam se da nisam kriv, a optužnica je novokomponovana skalamerija - izjavio je Kondić.
     Bahatost ovog nekadašnjeg načelnika ključke policije i ovog puta je došla do punog izražaja. Očito da je nekadašnji policajac a danas advokat "polupao lončiće" i zaboravio da je '92 godina davno prošla i da njegova sila "ne pije vode". Ako je on zaboravio šta je radio tih ratnih godina, na to će ga podsjetiti sud i svjedoci njegovih "šenlučenja". Došlo je vrijeme plaćanja računa.


   


   Ključ, 7.  april 2008
Festival dječijeg folklora


Mladi članovi KUD-a "Naša mladost" sa smotre u Mrkonjić Gradu vratili se sa nagradama.

 
      Predstavnici KUD-a "Naša mladost", u uzrastu do 12 godina, učestvovali su na Internacionalnom takmičenju i smotri u Mrkonjić Gradu. Na Smotri su dobili Pla- ketu i medalju za najbolji scenski nastup i izvedbu te autentičnost koreografije. Koreografiju je uradio Faik Imamović a mladi folklorni ansambl uvježbali su Sabina Čajić i Anita Kapetanović, rukovodioci folklornih grupa. Za najljepši par u muslimanskoj narodnoj nošnji medalje su osvojili su Sejla Sehić i Edo Sehić.
     Internacionalni festival dječijeg folklora održan je 5. aprila u Mrkonjić gradu a pored našeg KUD-a "Naša Mladost" na festivalu su učestvovali i folklorni ansambli iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Grčke i Rusije.
Sutra u našem gradu
Skupština Crvenog križa
  


 

       Za sutra je zakasana redovna Godišnja skupština "Crvenog križa" općine Ključ na čijem dnevnom redu će se naći sedam tačaka. Na Skupštini će biti podnesen Izvještaj o radu u protekloj godini kao i Izvještaj o materijalno-financijskom poslovanju. Skupština će razma- trati i Program rada i prijedlog Financijskog plana za 2008 godinu. Planirano je da se provedu izbori u organima društva a biraće se Predsjednik i članovi Predsjedništva, Nadzorni odbor, te zastupnici na kantonalnom i federalnom nivou.
     Skupština "Crvenog križa", održaće se u utorak, 8 aprila, u sali Općinskog vijeća sa početkom u 16 sati.


  


Rezultati sa fudbalskih terena
Slabi rezultati naših klubova
  


 

       Proteklog vikenda odigrane su utakmice Prve kantonalne lige i Druge lige Federacije u kojoj nastupa NK Ključ. Ekipa Ključa ni u četvrtom pokušaju proljetnog dijela prvenstva nije uspjela upisati pobjedu. Ključ je na domaćem terenu odigrao utakmicu rezultatom 0:0 sa ekipom iz Busovače. U narednom kolu ih očekuje veoma teško gostovanje u Kladuši protiv ekipe "Krajišnika".
       Identičan rezultat bio je i na stadionu Borik gdje je domaći "Bajer" odigrao 0:0 sa ekipom "Sloge" iz Kralja. Još gore je prošao "Omladinac" iz Sanice koji je u Sanici poražen rezultatom 1:2 od ekipe "Mladosti".


  


   Ključ, 3.  april 2008
Nezadovoljstvo u Sanici


Pet radnika koji su sudskim putem trebali da se vrate na posao do današnjeg dana to im nije omogućeno.

     Na inicijativu Salima Huljića, predsjednika samostalnog sindikata radnika šumarstva, prerade drveta i papira BiH, juče je u kabinetu načelnika općine Ključ, g. Bajazida Hadžića održan sastanak na kojem su osim g. Huljića prisustvovala i g-dja Edina Kamenica službenica za besplatne pravne usluge i Esad Šulić, predstavnik sindikata radnika Drvne industrije Sanica.
 

      Delegacija je došla sa namjerom da upozna načelnika sa problemima sa kojima se susreće ovo preduzeće, narušeni medjuljudski odnosi kao i kršenje ljudskih i radničkih prava. Za ovakvo stanje direktno je optužen Upravni odbor ove firme. Kao konkretan primjer naveden je slučaj 5 radnika koji su sudskim putem trebali da se vrate na posao a do današnjeg dana to nije ispoštovano. Na takve optužbe odgovorio je dr. Sallam, direktor Upravnog odbora koji je napomenuo da su su optužbe Sindikata jako ozbiljne a o sudskoj presudi poručio je da "presudu samo treba dobro pročitati".
      Radnici su se žalili i na testiranje kojem su bili podvrgnuti radnici sa više od 20 godina minulog rada. Nakon objave rezultata 33 radnika su ostala bez posla. Na ove optužbe direktor Upravnog odbora je rekao da je testiranje izvršio Tehnički institut i da zbog neispunjavanja uslova koji su postavljeni ovi radnici su proglašeni kao tehnološki višak ali da su oni odbili svaki vid njihovog zbrinjavanja. Direktor je napoomenuo da je investitor do sada u DI Sanica uložio preko 15 miliona eura a samo u edukaciju stručnog kadra oko 45 000 eura. On je siguran da je Upravni odbor na dobrom putu da u ovim teškim vremenima i teškoj situaciji u kojoj se nalazi industrija drveta izvuče DI Sanica i obezbijedi sigurniju budućnost.

Godišnjica 7. korpusa Armije BiH


U Travniku će se održati proslava 14. godišnjice formiranja Sedmog korpusa Armije BiH. Tim povodom se se sutra u 10 sati položiti cvijeće na centralno šehidsko mezarje u Travniku i proučiti fatiha. U holu Doma kulture biće otvorena Izložba ratnih fotografija 7 Korpusa. U sklopu proslave održaće se i svečana akademija i malonogometni turnir.
Nastavak prvenstva
Ponovo na ispitu
  


 

     U subotu Nogometni klub "Ključ" u prvenstvenoj utakmici dočekuje ekipu iz Busovače. Utakmica će se odigrati na gradskom stadionu "Pod Lubicom" sa početkom u 15 sati.

  


   Ključ, 2.  april 2008
Nove otkupne cijene mlijeka


 

     Nova otkupna cijena mlijeka bila je tema razgovora koji su vodili sa strane Mljekare, di- rektor Marijan Vučok a koja je i predložila novu otkupnu cijenu a sa druge strane ispred Općin- skog udruženja poljoprivrednika "Ključka dolina" pregovarački tim činili su Nermin Zukanović, zamjenik predsjednika Udruženja i Jasmin Halilović.
     Nakon razgovora dogovo- reno je da se ponovo organizira sastanak u istom sastavu kada će Mljekara na osnovu dostav- ljenih prijedloga izraditi novi cjenovnik čija će primjena biti od početka aprila mjeseca tekuće godine.


 

Serijal "Moja Afrika" našeg sugradjanina Edina Bajramovića,
čeka svoj nastavak a do tada evo što nam je Edo poslao. Naučio je africko djete da govori naš jezik , pa makar to bilo za bombone!? .POGLEDAJTE VIDEO SNIMKU - ZA START KLIKNI NA STRELICU
 


   Ključ, 2.  april 2008


Veća pažnja invalidima rata


 
Edin Domazet
      Juče je u sali Općinskog vijeća Ključ održana Deveta redovna skupština Organizacije ratnih vojnih invalida Ključ a na kojoj je predsjednik ove organizacije g. Edin Domazet podnio kratak Izvještaj o radu i aktivnostima članova Upravnog odbora u protekloj godini a koje su se uglavnom svodile na rasprave oko usvajanja Kantonalnog i Federalnog Zakona o pravima boraca, na višim nivoima, stambenim problemima kao i rješenju i statusu Spomen sobe, na lokalnom nivou. Za ovu namjenu organizacija je već pripremila sumu od 50000 KM čime je završena prva faza na uredjenju Spomen sobe u drugoj diletaciji Doma kulture.
      U planu za ovu godinu planirana je veća pomoć svojim članovima a posebna pažnja će se posvetiti implementaciji Zakona o pravima boraca, rješavanju stambene problematike kao i aktivnije učešće u obilježavanju značajnih datuma općine Ključ. Za doprinos i pomoć u radu za prošlu godinu, organizacija se zahvalila nekim organizacijama i pojednincima kao i Radio Ključu za potporu u radu ove organizacije.Primopredaja u SDA

     U prostorijama općinske organizacije Stranke demokratske akcije Ključ juče je izvršena primopredaja dužnosti predsjednika stranke. Dosadašnji predsjednik Povjereništva stranke g. Fikret Bajrić predao je dužnost novom predsjedniku stranke g. Ahmetu Egrliću.

 


Teren za boćanje

     Pokraj poligona Osnovne škole u Ključu u toku su završni radovi na uredjenju terena za boćanje. Time će naš grad dobiti još jedno mjesto za razonodu. Finansijer ovih radova je Društveni fond za stambeno-komu- nalnu djelatnost i infrastrukturu naše općine.

Informacije: Radio Ključ            
   Ključ, 1.  april 2008


Dnevni red skresan !


 
      Održana je 36. sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se vijećnici požalili na obiman dnevni red na kojem su bile 24 tačke o kojima se trebalo raspravljati. Zbog toga a i i zbog nepripremljenosti materijala skinute su tri tačke dnevnog reda koje su odnose na Program rada i financijski izvještaj Javnog komunalnog preduzeća "Rad" i Javnog preduzeća "Ukus". Osim toga nije ni imenovana Skupština preduzeća "Ukus" jer nije bilo kandidata. Vijeće je usvojilo Statut Općine Ključ uskladjen sa principima Zakona o lokalnoj upravi.
Skupština ORVI

     Deveta redovna skupština Organizacije ratnih vojnih invalida Ključ održaće se danas sa početkom u 15 sati u sali Općinskog vijeća Kljué. Osim izbora radnog Predsjed- ništva i usvajanja dnevnog reda razmatraće se Izvještaj rada za prošlu godinu kao i Plan rada za 2008 godinu.

 
Sastanak ORVI

Upis prvačića

     Javna ustanova Osnovna škola "Sanica" iz Sanice obavještava roditelje da će od 1. aprila početi vršiti upis djece prvi razred osnovne škole za školsku 2008/09 godinu. Upis će se vršiti utorkom i četvrtkom za područje mjesnih zajednica Sanica, Biljani i Donja Sanica. Pravo na upis imaju djeca koja su do 1. marta 2008. navršila 5 godina i 6 mjeseci tj djeca koja su rodjena od 1.9.2001. do 1.9.2002. godine. Zamoljavaju se roditelji da prilikom upisa obavezno donesu i Izvod iz matične knjige rodjenih.

Informacije: Radio Ključ            

VAŠ KOMENTAR NA TEKST :


Razbojnici iz komšiluka ?

      Juče sam pročitao tekst o onim razboj- nicima što premlatiše jadnog didu Kazića. Pročitao sam i nisam mogao povjerovati da takve djubradi ima kod nas. I ja živim i radim u Austiji kao što je to radio dido. Svi mi koji smo jeli taj gastarbajterski kruh znamo kako ga je zaraditi. Znojem je on natopljen a oni bi to otimali. Neka ih je sram jer takvog hajdukluka nije bilo kod nas. Sve to treba dobro isprangijati pa tek onda u zatvor. Nek na svojoj koži osjete kako je biti tučen. Ti skotovi u zatvoru nek ostanu što duže da nam komšiluk ne smrdi.
      A ono kopile od njegovog rodjaka nije zaslužilo ni ovo ...ja bi njega... Bolje da ne govorim da ne ispadnem gori od njega.
       A moram da pohvalim i policiju koja je dobro uradila svoj posao a pogotovo naši ljudi koji su im pomogli da se ta hajdučija pohvata. Ejvala!

Hilmo S. - AustrijaZa ovakva razbojništva samo dobra kandžija treba!

Dizdarević E. - Švicarska

Sud Bosne i Hercegovine
Odgođeno ročište
za izjašnjenje o krivnji u predmetu Vinko Kondić
   

     Izjašnjenje o krivnji optuženog Vinka Kondića, koje je bilo plani- rano za 23.mart, pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, odgođeno je zbog bolesti optuženog. Optužnica tereti Vinka Kondića za krivična dje- la zločin protiv čovječnosti i orga-niziranje grupe ljudi i podstrekavanje na uči njenje krivičnih djela geno- cida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.
     Prema navodima u optužnici, optuženi Kondić je od juna 1991. godine na području općine Ključ, u svojstvu člana Izvršnog odbora Općinske organizacije SDS u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno sa ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad civilnim hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom. Dana, 18. novembra 1991. godine optuženi Kondić preduzima aktivnosti na zaustavljanju konvoja sa izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska. Ovom prilikom policija pod komandom Vinka Kondića izvodi i lišava slobode vojno sposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje 30. Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportirani u već formirani logor „Stara Gradiška“. Nadalje, u optužnici stoji da u periodu od 27. maja 1992. godine do kraja augusta 1992. godine, vojska i policija vrši pretres sela i naselja u Ključu, Sanici i drugim selima naseljenim bošnjačkim stanovništvom. Ovom prilikom civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatvorske objekte Osnovne škole u Sanici i Osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ. Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1161 muškarac u pratnji policije transportovan je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor, jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, dok su još dva civila podlegla u logoru Manjača. Nadalje, u optužnici stoji da je dana, 10. jula 1992. godine vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ. Ovom prilikom svi zatečeni muškarci privedeni su u prostorije Osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen. Dana, 10. jula 1992. godine, ubijeno je najmanje 219 osoba.  


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network