M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESODECEMBAR    2 0 0 8


   Ključ, 29.  decembar 2008
Ima li izlaza iz ove situacije?

Tema sastranka je šta uraditi i kako djelovati da bi se u općini Ključ stvrio što bolji ambijent za poduzetnike.

     Načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić organizovao je sinoć sastanak sa ključkim privrednicima. Pozvani su bili najugledniji od njih, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Ismet Pašalić, te poslanik u Skupštini USK-a Ferid Kulosman. S jedne strane sastanak je organizovan iz razloga što se bliži kraj kalendarske godine, međutim glavni razlog bio je da se razgovara sa poduzetnicma, da se kroz kvalitetnu diskusiju iskristaliziraju njihovi problemi i zahtjevi, te da se zajednički pokušaju iznaći rješenja.

 

     Glavna namjera je bila da se vidi šta to treba uraditi i kako djelovati da bi se u općini Ključ stvorio što bolji ambijent za poduzetnike. Tokom sastanka načelnik je pozvao privrednike da također zajednički analiziraju dosadašnje Odluke i Zaključke Općinskog vijeća i ako treba neke od njih i mijenjati s ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta.
     Privrednici su uzeli dosta učešća u diskusiji iznosivši svoje probleme, a najviše su tražili da se koliko je to moguće umanje takse i nameti iz domena Općine, te da se ubrza rad administracije kako bi se njihovi zahtjevi što brže rješavali. Punu podršku ovakvoj vrsti sastanaka i diskusije dali su i predsjednik Privredne komore Pašalić, te zastupnik u Skupštini USK-a Kulosman, koji su obećali punu pomoć i podršku ključkim poduzetnicima.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 25.  decembar 2008
Uz pomoć komšija i prijatelja

Mještani MZ Humići priskočili su u pomoć svom komšiji, te kuću sagradili za mjesec dana.

     Predstavnici Ureda za rasljena lica i izbjeglice pri Službi za drutvene djelatnosti i opću upravu općine Ključ obišli su dva gradilišta, u MZ Humići, i MZ Velagići. Ovo su samo dvije od ukupno osam stambenih jedinica koje se grade ovog mjeseca. Riječ je o implementaciji projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica "Transfer za raseljena lica i izbjeglice". Sa područja naše Općine ovim projektom obuhvaćeno je osam porodica kojima je prošlog mjeseca isporučen materijal, i koji su otpočeli sa gradnjom svojih porodičnih kuća.

 
Ibrahim Terzić pored svoje kuće izgradjenu uz pomoć komšija

     Jučer je pokrivena kuća jednog od korisnika ovog programa, Terzić Ibrahima iz Humića. Budući da se radi o nezaposlenoj osobi, korisniku socijalne pomoći bilo je neizvjesno hoće li se njegova kuća moći sagraditi. Međutim, humani mještani MZ Humići priskočili su u pomoć svom susjedu, te su organizujući radne akcije Ibrahimovu kuću sagradili od temelja do krova za mjesec dana. Na objektu je konstantno radilo do deset radnika, tako da su radovi brzo napredovali.
     - Ne sjećam se da je kod nas ikad brže sagrađena kuća, - kazao je jedan od učesnika ove akcije.
    Veliku pomoć Ibrahimu Terziću ukazalo je i Udruženje demobilisanih boraca općine Ključ. Proteklih dana također je pokrivena i porodična kuća Dervišević Damira iz Hadžića.

Informacije:  Općina Ključ

KLJUČ INFO TEAM                            


 
SVIM GRADJANIMA
KATOLIČKE VJEROISPOVIJESTI KOJI S NESTRPLJENJEM OČEKUJU BOŽIĆNE BLAGDANE, ISKRENE ČESTITKE UZ ŽELJE DA UZ BOŽIJU MILOST NJIHOVA SRCA I DOMOVI BUDU ISPUNJENI BOŽIĆNOM SREĆOM I ZADOVOLJSTVOM

ČESTIT BOŽIĆ!

OPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman Ćehajić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Fadil Jakupović .


 
 


   Ključ, 22.  decembar 2008
Pomoć siromašnim učenicima

Sprovedena humanitarna akcija Osnovne škole Ključ na prikupljanju humanitarne pomoći.

 
     Osnovna škola Ključ sprovela je akciju prikupljanja humanitarne pomoći pod nazivom "Pomognimo našim siromašnim učenicima". Akcija je pokrenuta 15. decembra a ogledala se u prikupljanju prehrambenih i higijenskih artikala te novčanih sredstava. U ovoj akciji prikupljeno je oko 960 KM te oko 3.000 KM vrijednosti raznih artikla. Prikupljenom novčanom pomoći biće obuhvaćeno 29 učenika koji će do kraja školske godine imati obezbijedjen obrok. Prikupljene pakete škola je odlučila podijeliti na jedanaest učenika, odnosno, porodica do kojih neke imaju i po četvero osnovaca.
     Paketi pomoći prehrambenih i higijenskih artikala porodicama su uručene danas, a podjeli paketa prisustvovao je i predsjednik vijeća učenika. Direktor Osnovne škole Ključ Salko Karajlić se ovom prilikom u ime kolektiva škole i učenika zahvalio svim roditeljima i donatorima koji su podržali ovu humanitarnu akciju.

Informacije:  Općina Ključ

 

OBAVJEŠTENJE
ZA STUDENTE SA PODRUČJA OPĆINE

      Obavještavaju se studenti sa područja općine Ključ da je Služba za društvene djelatnosti i opću upravu općine Ključ pokrenula aktivnost formiranja baze podataka svih studenata iz Ključa.

 
      S tim u vezi mole se svi studenti da se do 15. 01. 2009. godine jave u općinu Ključ, lično ili putem članova porodice i dostave sljedeće podatke: Ime, ime oca i prezime studenta, fakultet koji pohadjaju, mjesto pohadjanja, godina studija, broj članova i ukupan prihod porodice.
      Navedeni podaci mogu se dostavljati i putem telefona 661-100 lokal 212 ili putem e-mail adrese: kljuc.upr@bih.net.ba. Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript.
      Napominjemo da nam je baza podataka za studente potrebna radi sagledavanja mogućnosti pomoći istima u toku školovanja, te iz tog razloga molimo da nam tražene podatke dostavite što prije.Informacije:  Općina Ključ 

   Ključ, 18.  decembar 2008
Budžet na dnevnom redu

Centralna javna rasprava po pitanju nacrta budžeta općine Ključ za 2009. godinu održaće se danas.

 
     U petak (12.12.'08) održana je druga redovna sjednica općinskog vijeća općine Ključ u novom mandatu. Na sjednici je razmatran i usvojen izvještaj o izvršenju budžeta općine zaključno sa 30.09. tekuće godine. Budžet je do ovog perioda ostvaren u iznosu od 2.959.000 KM ili 76% u odnosu na plan budžeta. Usvojen je i nacrt budžeta za 2009. godinu u iznosu od 4.044.626 KM a nakon usvajanja, općinske službe će u kratkom roku sprovesti intenzivnu javnu raspravu kako bi općinski budžet bio donesen prije nove godine. Do kraja sjednice prihvaćene su i informacije o stanju sigurnosti na području naše općine za septembar i oktobar mjesec te su imenovana radna tijela općinskog vijeća, tačnije 11 komisija, a preglasavanjem prihvaćen je onaj prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.
     A već danas (18.12.) će se u Ključu održati centralna javna rasprava po pitanju nacrta budžeta općine Ključ za 2009. godinu. Javna rasprava sprovedena je i po mjesnim zajednicama. Prijedlozi i primjedbe tokom javne rasprave kao i na sjednici općinskog vijeća poslužiće predlagaču za utvrdjivanje Prijedloga budžeta za 2009. godinu a koji bi trebao biti donesen prije nove godine. Prema nacrtu, budžet općine za 2009. godinu iznosi 4.044.626 KM.

Informacije:  Općina Ključ

 

VELIKE PADAVINE
PRIJETE IZAZIVANJEM POPLAVA !?

 
      Zbog kiše koja pada već nekoliko dana na području naše općine vodostaj rijeka Sane i Sanice je u znatnom porastu a situacija je slična i na cijelom području Unsko-sanskog kantona.
      Iako se voda već izlila iz korita u većem dijelu vodotoka naših rijeka, nema ugroženih objekata javlja Služba civilne zaštite općine Ključ. Inače, na području USK-a je u proteklih godinu dana zabilje- ženo najviše padavina u BiH.Informacije:  Radio Ključ    Ključ, 17.  decembar 2008
U Biljanima asfaltirano

Svi putevi na području Mjesne zajednice su asfaltirani sem nekoliko sporednih koji ostaju za naredni period.

          Ovih dana privedeno je kraju asfaltiranje za ovu godinu planiranih dionica na području Mjesne zajednice Biljani. Asfaltirani su putevi u naseljima Brkići, Osmanovići i Crni Potok. Ukupna dužina urađenih dionica iznosi 2882 metra, a vrijednost poslova je 217.000,00 KM. Sredstva su obezbijedili mještani i u velikoj mjeri općina Ključ.

 

     Ovim su asfaltirani svi putevi na području ove Mjesne zajednice sem nekoliko sporednih koji ostaju za naredni period. Pored ovoga u ovoj godini na području MZ Biljani urađena je još i kanalizacija u naselju Osmanovići, rasvjeta Mešani-Domazeti, rekonstrukcija Društvenog doma, te rekonstrukcija vodovoda u Domazetima sa ukupnom vrijdnošću poslova od 108.000,00 KM. Ove projekte također su zajedno isfinasirali mještani i Općina uz učešće kantona.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 14.  decembar 2008
Auta krali za djelove

Pretresom porodičnih kuća i pratećih objekata pronađena je veća količina dijelova od skupocjenih vozila.

          Odjeljenje kriminalističke policije Prve policijske uprave – Bihać je provodeći istragu po izvršenom krivičnom djelu otuđenja putničkog automobila marke VW "Golf 5" a koje se dogodilo 03.10.2008. god. na području Bos. Krupe došlo se do saznanja da su izvršioci prilikom izvršenja ovog krivičnog djela koristili putnički automobil marke VW «golf 2» a kojeg koristi R. D. rođen 1974. godine u Sokocu (RS).
 
     Za navedenim vozilom i licem raspisana je potraga a prilikom pokušaja lišenja slobode dao u bijeg. Lišen je slobode S. D. rođen 1973. godine u Zvorniku (RS) koji je, prilikom lišenja slobode u bijegu sa automobilom marke VW "Golf" udario u policijsku blokadu pa mu je određen jednomjesečni pritvor zbog počinjenih krivičnih djela krađe vozila. U objektu "Fis" u Vitezu lociran je i lišen slobo- de R. D. kojem je od strane Tužilaštva i Suda u Doboju isto tako određen pritvor.
 
     Kriminalističkom obradom navedenih lica te koordinacijom i razmjenom podataka sa MUP-om RS i Kantonalnim MUP-ovima na području Federacije došlo se do informacija o prodaji i distribuciji dijelova ukradenih vozila na području US kantona. S tim u vezi, krajem mjeseca novembra 2008. godine na području općine Velika Kladuša izvršeno je niz pretresa porodičnih kuća i drugih objekata koja su vlasništva lica za koje se sumnja da rastavljaju i distribuiraju dijelove vozila koja su otuđena na teritoriju BiH. Pretresom porodičnih kuća i pratećih objekata u Velikoj Kladuši pronađena je veća količina dijelova šasija i motora od skupocjenih vozila za koje se je naknadnim vještačenjem utvrdilo da pojedini dijelovi potiču od vozila koja su ukradena na području RS (Prijedor i Bijeljina). Pronađeni predmeti su izuzeti, a izuzeto je i pmv marke «audi» za koje postoje osnovi sumnje da su brojevi motora i šasije krivotvoreni te jedan revolver bez potrebne dokumentacije.
     U dosadašnjem toku istrage krivičnih djela krađe pmv i falsifikovanja dokumenata u suradnji sa MUP-om RS-a i Kantonalnim MUP-ovima na području Federacije kriminalistički je obrađeno više lica sa područja Trebinja, Banja Luke, Mostara, Gradiške i dr.


   Ključ, 12.  decembar 2008
"Berati i Krajišnička pisma"

Izložba ovog veoma vrijednog arhivskog materijala upriličena je u holu Doma kulture.

    
     Sedmog decembra medžilis IZ Ključ u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje te Arhivom USK-a upriličilo je izložbu arhivske građe pod nazivom "Berati i Krajišnička pisma".

 

     Izložba je upriličena u holu Doma kulture a o vrijednostima ovog arhivskog materijala govorili su direktor arhiva Fikret Midžić, Mirzet Mujadžić direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa a prisutnim su se još obratili kantonalni ministar za kulturu i obrazovanje Amir Hadžić te muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji je ovom prilikom boravio u Ključu.

 

     Izložbu je otvorio općinski načelnik mr. Osman Ćehajić.

     U nedjelju naveče već drugu godinu za redom, održan je tradicionalni bajramski koncert a u organizaciji Udruženja logoraša profesor "Omer Filipović" na kom su učestvovali naši domaći vokalni interpretatori te kulturno-umjetnička društva.
   Ključ, 11.  decembar 2008
Kampanja "Pazi kako voziš"

Policija će raditi na suzbijanju saobraćajnih prekršaja i educiranju svih učesnika u saobraćaju..

          Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova su od 01. decembra započela sa zajedničkom medijskom kampanjom za poboljšanje sigurnosti saobraćaja pod nazivom "Pazi kako voziš" koja će se provoditi od 01. decembra do 31. januara 2009. godine.

     Aktivnosti u ovom smislu prvenstveno će biti usmjerene prema edukaciji mladih vozača ukazujući im na opasnosti neoprezne i nesavjesne vožnje koja, kako smo svjedoci, svakodnevno odnosi mnoge živote.
     O tragičnim bilansima saobraćajnih nesreća svjedoči i statistika na području USK. Samo u periodu januar-oktobar 2008. godine na području USK-a ukupno je evidentirano 2449 saobraćajnih nesreća u kojima je 701 lice zadobilo lakse, 199 lica zadobilo teške tjelesne povrede, dok je nažalost 20 lica smrtno stradalo. O financijskim efektima i materijalnih šteta koje su prouzrokovane u ovim nesrećama ne treba ni govoriti .
     Provodeći ovu kampanju 12. i 13. decembra pripadnici Policijske stanice Ključ će na području općine izvršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti vozila, posjedovanja zimske opreme, poštivanja saobraćajnih propisa i ograničenja brzine te alkoholiziranosti vozača..... a sve u cilju da ove mjere direktno utiču na veću sigurnost svih učesnika u saobraćaju.


   Ključ, 10.  decembar 2008
Obilježen Dan šehida

Brojni građani Ključa, porodice i komšije obišli su šehidska mezarja u devet mjesnih zajednica.

    
     Drugi dan kurban bajrama koji se obilježava i kao Dan šehida jučer je i u našoj općini protekao obilaskom šehidskih mezarja. Brojni građani Ključa, porodice i komšije obišli su šehidska mezarja u devet mjesnih zajednica, Krasuljama, Kamičku, Sanici, Donjoj Sanici, Biljanima Velagićima, Prhovu, Humićima i Ključu.


     Predstavnici medžlisa islamske zajednice proučili su jas'in i dovu za duše šehida. Bajram namaz na području naše općine u ponedjeljak se klanjao u sedamnaest džamija a u punoj gradskoj džamiji namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao Mensur ef. Štulanović.
 
 
U mjesnoj zajednici Velagići nastavljena je tradicija klanja džematskog kurbana. Ove godine kurbanskog bika je kupio i uvakifio Ibrahim Tićević. Drugog dana Bajrama kod džamije na Velagićima održana je svečanost kao i tradi- cionalna podjela mesa džematskog kurbanskog bika. Mještani su ovom prilikom istakli kako će ova tradicija trajati sve dok je i naroda s ovog kraja a već sada su unaprijed rezervisani termini za uplatu kurba- na za naredne nekolike godine.


 
 

Prilozi:  Radio Ključ             
   Ključ, 5.  decembar 2008
Javna tribina "Voda je život"

Kroz medijsku prezentaciju prisutni građani su upoznati sa samom kampanjom.

    
     Jučer je u Ključu u sali Općinskog vijeća održana Javna tribina pod nazivom „Voda je život“ koja je sastvani dio istoimene kampanje koju provodi Ekus- Ekološka koalicija Unskog sliva. Uvodničari su bili profesorica Enisa Čahut – Kurbegović i nastavnik Ćazim Zec. Kroz medijsku prezentaciju prisutni građani su upoznati sa samom kampanjom koja se provodi u 12 općina Unskog sliva, 11 u BiH i 1 u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o tipovima vode, globalnoj ekološkoj problematici, značaju , zagađenju i zaštiti voda, tretmanu otpadnih voda, te vodnim resursima u općini Ključ , kao i savjetima kako štediti vodu. Prikazani su i slajdovi o aktivnostima koje je Eko pokret zelenih Ključ izvodio na uređenju obala i korita rijeke Sane.


    - Veoma je značajna činjenica da je kampanju pratio veoma velik broj mlade populacije koja je na ovaj način pokazala da je svjesna da nam je voda nešto najdragocjenije. Inače glavni cilj kampanje i jeste da se na razumljiv, popularan i prihvatljiv način među građanima, a posebno mladima podigne svijest o važnosti očuvanja i zaštite voda kao prirodnog resursa neophodnog za život- kazala je na kraju prof. Čahut-Kurbegović.


 
 
SVIM MUSLIMANIMA OPĆINE KLJUČ POVODOM NASTUPAJUĆEG KURBAN BAJRAMA, ISKRENE ČESTITKE UZ ŽELJE DA GA PROVEDU U SREĆI I BLAGOSTANJU

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

upućuju

OPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman Ćehajić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Fadil Jakupović .


 
 Olujno nevrijeme


      Našu općinu juče je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno veoma jakim vjetrom što je kod velikog broja stanovnika izazvalo strah od posljedica ovog nevremena.

 

     Iako zvanično još nema podataka o štetama koje je nanio vjetar lako je bilo primjetiti da je vjetar najviše "poharao" krovove kuća i ostalih objekata. Lomljene su i grane i rušila kompletna stabla.
      Sreli smo i jednog simpatičnog didu koji je, po putu, skupljao popadali crijep i koji nam se požalio da mu je vjetar skinuo "pofino" crijepa sa kuće ali isto tako "ovršio sjeno" pa ga mora skupjati po komšijskim livadama. Usput je i nešto "simpatično" opsovao ali to ipak nije za objavljivanje.


Dok Evropa tiho spava...


 

     Naš brojač posjeta već je uveliko nagazio u prvi decembar. Gledam statističke podatke. Primjećujem goste iz Australije a najviše iz Sjeverne Amerike, Tenesija, Dakote i Mičigena a njima se pridružila i naša dijaspora iz Kanade, provincija Québec. Ovima drugima je u ovo vrijeme još uvijek veče 31. decembra.
      Primjećujem, da na site u ovom trenutku nema Evropljana. Pa i normalno je. U Evropi je uveliko noć i naši posjetioci su dubokom snu. Laku noć Evropo i lijepo nam spavajte.

Krivotvoreni euro i konvertibilne marke


 
      Na području našeg kantona u opticaju se pojavio krivotvoreni novac u konvertibilnim markama i eurima, a naročito u apoenima od 10, 20 i 50 maraka te 50 i 100 eura, saopćeno je iz Kantonalnog MUP-a. Imajući u vidu da se tokom predstojećih državnih i vjerskih praznika očekuje dolazak većeg broja gradjana iz inozemstva, postoje operativna saznanja o mogućoj pojavi većeg broja krivotvorenih novčanica.

     Stoga iz policije pozivaju gradjane da obrate više pozornosti, kako ne bi postali žrtve onih koji se bave krivotvorenjem, te da obavijeste policiju o svim sumnjivim zapažanjima.


Prilozi:  Radio Ključ         DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network