M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESON O V E M B A R    2 0 0 7
Video top lista najpoznatijih maler-provalnika svijetaNije kriminal za svakog     Glupi ili jednostavno nespretni, procijenite sami. U ovom prilogu donosimo top 4 najneslavnijih pohoda kriminalaca koje su zabilježile sigurnosne kamere. Tu su momci lose sreće, principijelni pljačkaš, totalni paničar, ali i već nadeleko poznati pljačkaš trgovine, koji nas i nakon nekoliko gledanja i dalje naprosto oduševljava. Sve njih imat ćete priliku vidjeti u nekoliko epizoda... Pogledajte video koji je zauzeo 4 mjesto.... gdje je neoprezni pljačkaš dopustio da mu trgovac "mazne" njegovo oružje...


POGLEDAJTE VIDEO SNIMKU - ZA START KLIKNI NA STRELICU     Ovaj se mudrijaš toliko zabrinuo za svoju slobodu da je dobio teški napad panike koji vrlini znanoj kao snalažljivost ne ostavlja nimalo prostora. Silno želeći otvoriti vrata, zaboravio je da se ona otvaraju na drugu stranu, a za čitanje natpisa "Vuci" ili "Guraj" očito nije imao dovoljno pribranosti ...

     NASTAVLJA SE ...
  Ključ, 28  novembar 2007


Milion kroz statistiku

Sve ove godine koje su prošle broj posjetioca site je varirao ali je bio više nego zadovoljavajući.


    Slaveći ovaj naš zajednički uspjeh, analizirajući period koji je iza nas osvrnuli smo se malo i na statističke podatke. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji to i nije posebno teško tako da smo mogli da sagledamo mnoge parametre u toku svojh ovih godina od kada smo se priključili na "brojač posjeta". Pa da bi i vama pružili mogućnost da saznate više o posjetama na našem www.kljuc.ba krenućemo od samog početka. Nadamo se da vam neće puno smetati što se na brojaču koristio francuski jezik. Za sve one koji imaju problema mi će mo prevesti ono najnačajnije.

 


    Na gornjoj tabeli može se vidjeti da je brojač uključen 13. maja 2003 go- dine, u tom momentu brojač je otkucao 1 000 000 posjeta, 12 februara 2006 je datum kad je zabilježen najveći broj posjeta - 1294, dan ranije (27.11.2007) je zabilježeno 1080 posjeta a u trenutku kad je zabilježena milionita posjeta (28. novembra) to je bio 49 posjetioc tog dana. Ko je bio taj naš posjetilac-sretnik koji je ušao na naš site u trenutku kad je on zabilježio tu milionitu posjetu. Mi naravno ne znamo njegovo ime i prezime ali je naša "tehnika" zabilježila slijedeće:

 


     Naš MILIONer je ušao na site 28 novembra 2007 u 1,24 sati ujutro u gradu Uppsala u Švedskoj. Na ovoj karti dat je plan grada - što svakako ne mora biti 100% tačno jer se radi o mjestu internet kompanije preko koje je priključen a ona je Brendbandsbolaget AB. Bilo bi nam drago da nam se taj, vjerovatno Ključanin, javi sa potpunijim podacima.

 


    Na ovoj tabeli "skinuli" smo broj posjeta izmedju dvije nedelje. Iz nje se lako može vidjeti da se on kretao od 826 do 1280 što je prosjek od 1000 posjeta po jednom danu.

 


    Države iz kojih ima najveći broj posjetioca. Od samog početka to je ubjedljivo Švicarska sa preko 20% od svih posjeta. Interesantno je da se redoslijed država mijenjao. Tako je Kanada sa 3. mjesta pala na 9. ali su se zato USA, Slovenija i Bosna koje se na početku nisu nalazile na listi od prvih deset, našle visoko na ovoj listi. Osim zemalja iz kojih očekujemo, nadju se tu posjetioci iz nekih drugih zemalja kao što su: Andora, Malezija, Makedonija, Turska, Irska, Južnoafrička republika, Egipat... Da posjetioca ovog site nisu samo naši vjerni Ključani mogli smo se uvjeriti i po porukama koje smo dobijali i od onih koji to nisu, naročito iz BiH ali i država bivše Jugoslavije. Na naše iznenadjenje bilo je tu i pravih stranaca koji su nam slali pohvale ali isto tako tražili informacije o site i samom Ključu. Trudiili smo se da svima odgovorimo što nije bilo nimalo lako budući da se pisalo na više jezika. Bilo je i onih koji nisu, bez obzira na naše želje, dobili odgovor jer jednostavno... ne znamo sve jezike.

Statistiku obradio:   Sulejman Filipović- Cuni


THANK YOU    H V A L A    M E R C I    D A N K E


 
Vjerovali ili ne, www.kljuc.ba  danas slavi MILION posjeta.Dočekali smo naš milion ! 
     Kao da je bilo jučer. Sjećam se početka i prvih dana kada smo dnevno imali oko stotinjak posjeta i kada je broj milion bio je tako dalek i nedokučiv. Malo po- malo, dan za dan, vijest po vi- jest... i evo... i taj broj je otkucao na našem counter-u. Imamo dosta razloga da slavimo i da budemo zado- voljni.
     Nevjerujem da bih i primjetio da se taj trenutak približio, da mi jučer Cuni nije skrenuo pažnju na naš brojač posjeta i moja prva reakcija bila je "ma jel’ moguće?" Otišao sam na brojač, provjerio i sam se uvjerio. U prvi mah obuzela me je neka čudna sreća, a onda sam se upitao jesmo li toliko zaslužili? Osjećao sam se neugodno što u zadnje vrijeme na ovim stranicama nema mnogo vijesti iz Ključa, a vi ste ipak bili tu, dolazili svaki dan i niste nas iznevjerili.
    Nažalost svi mi koji radimo na ključ.ba imamo mnogo privatnih obaveza koje je ne daju dovoljno vremena koje je neophodno za održavanje ove stranice. Želja nam je bili da Vas na ovaj dan iznenadimo nekim novinama kao što je direktni video prenos iz našeg grada. Nažalost, ljetos smo u Ključu ustanovili da tehnički nije izvodljivo postaviti video kameru u gradu i emitovati uživo video zapis. Razlog tome je izuzetno loša internet konekcija na području Ključke općine. Taj problem ponajviše je poznat vlasnicima internet caffea u Ključu. Pričao sam sa Zdenom koji mi se žalio na BH Telecom i otvoreno smo pričali o video prenosu i zajedno zaključili da će takav projekat morati pričekati neka bolja vremena. Imali smo još nekih drugih želja i novotarija ali... za sve treba imati vremena.
     Iako sam kritike, za nedostatak informacija iz naše čaršije, primao samo od prijatelja, ovaj broj od MILION posjeta doživljavam kao kritiku bez riječi, kao poruku u kojoj kažete evo mi smo tu svaki dan, a gdje ste vi? Razumijemo vašu veliku želju da svaki dan redovno čitate informacije iz našeg grada. Vjerujte mi da je to i naša želja i da ćemo učiniti sve da popravimo trenutno stanje. Ne želeći da se pravdamo uvjeravamo vas da je "nije sve do nas". Ujedno želimo da se srdačno zahvalimo svim našim saradnicima i posjetiocima koji su svih ovih godina svojim prilozima pomogli na obogaćivanju našeg site. Ovo je ujedno i poziv za nastavak saradnje, na zadovoljstvo svih.
     U ime cijele ekipe kljuc.ba tima želim da Vam zahvalim na MILION posjeta.

     Za Ključ Info Team: Eldar ŠehićMILION puta HVALA za sve ove godine što ste bili sa nama,
na svim lijepim riječima podrške i na kritikama, jer kljuc.ba danas nebi bio ovo što jeste da nije bilo VAS.  Birmingham, 27  novembar 2007


Kurbani za narodne kuhinje


     Želimo da Vas obavijestimo da su i ove godine humanitarne organizacije Bosnia Appeala iz Birminghama te Merhameti iz Australije i Sarajeva pokrenuli humanitarnu akciju uplate kurbana za naše gradjane koji žive u dijaspori. Svi oni koji su zainteresirani treba da ispune formular i zajedno sa uplatom od Ł43 pošalju na našu adresu do 18.12.2007.
     Prednost ove ponude je što jednu trećinu kurbana možete nanijetiti nekom od Vaše rodbine ili prijatelja u BiH (to će im Merhamet u roku od 90 dana isporučiti na kućnu adresu) ili se odreći cjelokupnog kurbana u korist Merhametovih narodnih kuhinja koje rade širom Bosne i Hercegovine. Bosnia Appeal će dobivene uplate prosljediti na Merhametovu adresu, takodje ukoliko želite Vi novac možete direktno sa ispunjenim obrazcem poslati na Merhametovu adresu.
     Dodatne informacije možete dobiti na brojeve: 0044 (0) 121 766 8799,  Mob: 07754 191 587   Fax: 0121 7665401 te na našoj web stranici www.bosniaappeal.org ili putem e-maila: info@bosniaappeal.org
     Detaljan izvještaj o prošlogodišnjoj akciji možete pogledati na našoj web stranici.
     UZ MAHSUZ SELAM
     BAJRAM MUBAREK SERIF OLSUN

Za Bosnia Appeal:   Namik Alimajstorović


 
  Ključ, 27  novembar 2007


Ujedinjene nacije na sudu


Okružni sud u Haagu dozvolio vođenje postupka protiv UN-a što je presedan u historiji evropskog pa i svjetskog pravosuđa

         
 

Do pravde je trnovit i dug put

     Okružni sud u Haagu u pred-metu koji teče po tužbi "Majke Srebrenice protiv Ujedinjenih naro- da i države Holandije“ napravio je presedan u historiji evropskog pa i svjetskog pravosuđa i prvi put dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, izjavio je danas Semir Guzin, član međunarodnog advo- katskog tima koji zastupa 6.000 tužitelja u predmetu "Majke Sre- brenice protiv UN-a i Holandije".
     U ovom predmetu Ujedinjeni narodi su istaknuli prigovor imuniteta u cilju sprječavanja vođenja postupka protiv njih, ali je Sud napravio presedan i donio presudu kojom je obavezao UN da učestvuje u postupku.
     - Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati učestvovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica. Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja postupka protiv UN-a i države Holandije izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se sada mogli stvoriti realni uvjeti za eventualno postizanje sudske nagodbe", naglasio je Guzin.
     Tužitelje zastupa tim advokata iz Holandije i tim advokata iz BiH.


Prilog: FENA


 


  Friburg, 26  novembar 2007


Nastradao Amel Omanović


Golf je prešao na suprotnu stranu puta i direktno udario u automobil koji je dolazio iz suprotnog smjera.

          Jučer u poslijepodnevnim satima u Švicarskoj na lokalnoj cesti od Friburga prema Bullu (tačnije izmedju Villars Sur Glane i Posieux) dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su na licu mjesta život izgubila dva mladića. Na mjestu suvozača bio je Ključanin Amel Omanović rodjen 24.8.1987 godine u Biljanima.
 

Dragi Amele,
uvijek ćeš biti s nama....

     Izvještaj iz policije kaže da je vozilo Golf VR6 kojim je upravljao Amelov prijatelj, iz još neutvrdjenih razloga prešlo na suprotnu stranu puta i direktno udarilo u automobil koji je dolazio iz suprotnog smjera a kasnije sletivši sa ceste automobil je udario u drvo pored puta.
     Više informacija policija će moći dati tek nakon vještačenja ispravnosti vozila. Nažalost dio puta na kojem se dogodila nesreća poznat je po saobraćajnim nezgodama. Cesta se na prvi pogled čini ravnom sa blagim zavojima, a krivine su dosta nepregledne i pune mrtvih uglova.
     Oni koji su poznavali Amela znaju da je bio više nego fin dečko, dobar i odan prijatelj a da je to istina govori i činjenica da je mjesto na kojem se dogodila nesreća prepuno buketa cvijeća. I dan nakon nesreće na tom djelu puta je mnogo njegovih drugara koji su sa tugom i suzama u očima, bez riječi promatrali mjesto tragičnog dogadjaja.
     Kuća porodice Omanović danas je bila puna rodbine i prijatelja koji su zajedno s njima djele bol i tugu koja se riječima ne može opisati.
     Dženaza će se obaviti u Biljanima u četvrtak 29.11.2007 u poslije- podnevnim satima.
    

...........

U ime porodice Omanović zahvaljujemo se svima koji, u ovom teškom trenutku, suosjećaju sa njima.


Prilog: Eldar Šehić


DUBOKO SE IZVINJAVAMO PORODICI OMANOVIĆ JER JE U GORNJEM NASLOVU NAPRAVLJENA GREŠKA U IMENU NJIHOVOG POGINULOG SINASTRADALI PROBAJUĆI AUTO

    Jučer 25.11.2007 u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila
u Švicarskoj, na staroj cesti Fribourg - Bull tragično su preminuli vozač i suvozač, Ključanin Amel Omanović rodjen u Biljanima 24.8.1987 godine.
     Kako saznajemo Amel je krenuo sa prijateljem, porijeklom iz Turske, da isprobaju novi auto koje je njegov prijatelj kupio.
     Ožalošćeni:
     Otac Rešad, majka Zejneba, brat Amir kao i ostala rodbina i prijatelji iz Bosne i Švicarske.Uskoro ćemo objaviti nove informacije o detaljima nesreće kao i datum dženaze.
  Ključ, 24  novembar 2007


Nestaju bosanski ćilimi


Način izrade njenih ćilima ni po čemu se ne razlikuje od načina kakav je bio u posljednjih nekoliko stotina godina.

          Bosanska krajina je bila stoljećima poznata po raznim zanatima. Danas se, nažalost, zanati sve više gase. Stari umiru a mladi ne pokazuju interes za čuvanje ove svojevrsne tradicije. Medju Krajišnicima nekad je bilo puno poznatih remenara, sahadžija, kovača, bravara, limara, zidara, krojača itd. žene su se bavile ručnim radovima, vezenjem, heklanjem, keranjem, izradom ćilima, tkanjem ponjava, pletenjem priglavaka, rukavica i šalova.
 

Ifeta i njen rukorad

     Naročito su bili poznati ćilimi. Izrada tradicionalnih bosanskih ćilima gotovo je izumrla. Ifeta Brkić iz Humića jedna je od rijetkih žena koja se bori da se stoljetna tradicija izrade ćilima sačuva i ne ugasi.
     - Nekada je gotovo svako krajiško doma- ćinstvo izradjivalo ćilime i ostale prostirke za kuću. Danas, su druga vremena, ljudi sve to industrijski proizvedeno kupuju u trgovinama, - kaže Ifeta Brkić.
     - Došao je drugi zeman. Umjesto da i danas krase kućne i salonske prostore ćilimi se mogu više naći u muzejima. Kvalitet jednog ćilima zavisi od kvaliteta materijala i sirovina koji se koriste u izradi. Obično se za izradu koristi ovčija vuna koja prolazi kroz nekoliko faza obrade prije tkanja. Vuna se prvo opere, pa se nosi u vlačaru i nakon toga se uz pomoć prela i vretena pravi nit. Potom se vuna farba u različite boje, - objašnjava Ifeta.
     Postupak na koji ona još i danas izradjuje ćilime, ističe, ni po čemu se ne razlikuje od načina izrade kakav je bio u posljednjih nekoliko stotina godina. Prednost starih bosanskih ćilima u odnosu na tepihe industrijske izrade je višestruka, ističe Ifeta.
     - Radi se o ekološkim proizvodima koji su izradjeni od prirodne vune i sirovina. ćilimi koje ja izradjujem ne kupe prašinu kao industrijski, lakše se peru i mnogo su zdraviji za ukućane.
     Danas, se ljudi odriču starih dobrih bosanskih ćilima. Kažu nisu više u modi. Eto kako se polako ali sigurno zaboravlja i gubi tradicija.


Prilog: E. Tabaković


 
  Ključ, 16  novembar 2007


Čovjek se pretvara u drvo


Bradavice su se prvo pojavile na nogama, no nije se na njih obazirao a danas je situacija zabrinjavajuća.

 

Čovjek-drvo nada u lijek
     Otpušten je s posla, napustila ga je supruga, susjedi ga izbjegavaju. Ukratko, na Indonežanina Dedea, koga zovu Čovjek drvo, većinu njegova života gledaju kao na čudaka zbog kvrgavih izraslina koje su mu potpuno prekrile ruke i noge.
     Sada se ovaj 35-godišnjak nada da će liječnici u Sjedinjenim Državama pronaći lijek za izrasline koje su se počele pojavljivati još dok je bio tinejdžer.
    - Prvo su se bradavice pojavile na stopa- lima. Nisam se obazirao na njih, no ubrzo su prekrile cijelo tijelo - ispričao je Dede novina- rima u svom domu u selu Tanjung Jaya, 150 kilometara južno od Jakarte.
     Otkad je prestao raditi, jer se nije mogao koristiti rukama te nakon što ga je napustila supruga, Dede živi u vrlo siromašnim uvjetima zajedno sa dvije kćeri. Naime, njegove su ruke i noge zbog izraslina toliko otežale da se vrlo teško kreće. - Ne mogu ići nigdje. Ovdje sam cijelo vrijeme - kaže 'čovjek drvo'.
     Kako bi zaradio nešto novaca, čak je nastupao u showu čudaka u obližnjem gradu Bandungu. Prije 14 godina primljen je u mjesnu bolnicu, ali indonezijski liječnici nisu ga mogli izliječiti.
     Prema posljednjim informacijama, američki liječnici pronašli su način kako pomoći Dedeu. Naime, dr. Anthony Gaspari sa Sveučilišta Maryland, koji je za Dedeov slučaj saznao na Discovery Channelu, ustanovio je da je čudne izrasline uzrokovao HPV. Gaspari vjeruje da bi bolesnom Indonežaninu moglo pomoći uzimanje sintetskog oblika vitamina A, koji zaustavlja rast bradavica u teškim slučajevima zaraze HPV-om.POGLEDAJTE I VIDEO SNIMKU - ZA START KLIKNI NA STRELICU
 
  Ključ, 16  novembar 2007


Lažne dojave o bombama
- DJELO SU MALOLJETNIKA -


Ove se osobe terete za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti...

     Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona
EVAKUIRANA ŠKOLA U KLJUČU
Učenici i osoblje srednje škole u Ključu evakuirani su zbog dojave o postavljenoj bombi u prostorijama ove ustanove.
Da li je i ova dojava povezana sa ovim iz Bihaća ? Vjerovatno da je i ona djelo istih "bombaša".


otkrili su pet osoba koje su lažno prijavljivale postavljanje eksplozivnih naprava u srednjim školama u Bihaću. Radi se o Š. D. (15), D. Š. (16). Dž. A. (17) i B. A. (23).
     Ove se osobe terete za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a P. A. (10) iz Bihaća za ugrožavanje sigur- nosti na štetu nastavnika i učenika Elektrotehničke škole u Bihaću.
     Po okončanju kriminalističke obra- de, nadležnom Kantonalnom tuži- laštvu u Bihaću bit će proslijedjeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

Preuzeto iz: Dnevnog Avaza ZA START KLIKNI NA STRELICU

Za mnoge posjetioce ovog site ovaj video spot je nešto što su već vidjeli ali...
ja nisam mogao da odolim a da ga ne postavim na naš site u želji da i oni,
pa makar bili i malobrojni, posjetioci vide jedan lijep muzički spot koji
"barka u srce" sve nas koji smo daleko od naše Bosne. I onda kad je najteže
i kad se u čovjeku "nešto skupi" onda kliknem na ovo i ... "pojačam do daske". Pogledajte kako to fenomenalno izvode Dajra, Amel i Kice.
 
Bosnia UK Network i Bosanskohercegovačka asocijacija Birmingham pozivaju večeras u 19.00 sati u prostorije Bosanske kuće u Birminghamu ( 36 Medley Road, B11 2NE) na zajedničko druženje sa mladom reprenzentacijom Bosne i Hercegovine u fudbalu koju predvodi popularni selektor Nikola Nikić.
Inače u subotu u Wrexhamu naša mlada selekcija igra kvalifikacionu utakmicu sa vršnjacima iz Welsa i ovo je prilika da im poželimo uspješan nastup te da ih ugostimo u našoj Bosanskoj kući.

Bosnia UK Network    

 Nakon 17 godina, u našem gradu, ponovo osnovan rukometni klubRukometaši opet igraju    Prošlo je 17 godina kako se u našem gradu nije igrao rukomet, bar ne onaj zvanični. Nakon dugogodišnje pauze ponovo je formiran rukometni klub "Ključ" koji je samo za nešto više od mjesec dana postigao značajne rezultate osvojivši tri pobijede i tri remija. Mlada ekipa koja mnogo obećava, ovih dana priprema se za regionalno takmičenje koje će se održati u Bihaću.

 
    

    Nešto detaljnije o osnivanju i radu ovog kluba razgovorali smo sa trenerom Amirom Mrakovićem.

 
- Možete li nam reći nešto detaljnije o osnivanju i radu kluba?
MRAKOVIĆ - Klub je osnovan 03.10.2007 godine, dakle mogu slobodno reći da je to još u onoj fazi stabilnog osnivanja, za predsjednika kluba izabran je gosp. Haris Muratagić.

- Kolika je zainteresovanost kod nas za ovu vrstu sporta?

MRAKOVIĆ - Moram priznati i ja sam iznenadjen velikim brojem članova, imamo oko dvadeset aktivnih od kojih neki pjesače i po 5 km da bi trenirali, što pokazuje veliku zainteresovanost za ovu vrstu sporta.

- Gdje se pripremate, trenirate i koliko puta sedmično?
MRAKOVIĆ - Treniranja se održavaju u sali osnovne škole tri puta sedmično u periodu dok traju pripreme za takmičenja, onda su normalno treninzi, je li?, učestaliji.

 
- Spominjete takmičenja, da li ih je u ovom kratkom vremenu od vašeg osnivanja već bilo?
MRAKOVIĆ - Da bilo je, veoma mlad klub a za to kratko vrijeme tj. priprema i treniranja postigao veoma dobre rezultate, tri zasluzene pobijede i tri remija, što je garancija na samom startu da imamo jako dobru ekipu od koje se može mnogo očekivati.

- Kakvi su vaši dalji planovi, mislim da li će u skorije vrijeme biti nekih takmičenja?
MRAKOVIĆ - U planu je regionalno takmičenje u ligi koja broji osam klasa i prva naša utakmica biće odigrana u Bihaću. Dakle aktivnosti su pojačane,i nadamo se dobrim rezultatima.

- Hvala na Vašem odvojenom vremenu, a i mi ćemo se potruditi da ubuduće aktivnije pratimo rad i rezultate rukometnog kluba "Ključ".  Ključ, 12  novembar 2007


Vozač pronađen mrtav
- DVA MLADIĆA SU SE IZVUKLA -


Tijelo Harisa Jodanovića nađeno kod Majdana - Senad Brkić i Adnan Jodanović isplivali na obalu..

 

Auto u rijeci Sani
     Trojica mladića iz Humića, vraćajući se iz Ključa, jučer oko jedan sat doživjeli su težu saobraćajnu nesreću. Crna "Opel Vektra", kojom je upravljao Haris Jodanović, udarila je u temelj gdje je stajala bandera, probila branik i završila u dubokoj i hladnoj rijeci Sani blizu Ključa. Dvojica mladića su se izvukla, dok je vozač nađen mrtav u Sani jučer oko 16 sati.


Zatražili pomoć

     Putnici Senad Brkić i Adnan Jodanović su isplivali i zatražili pomoć. Prebačeni su u Dom zdravlja a zatim u Bihać dok je na obalama Sane, pored mjesta nesreće, nastala potraga za Harisom Jodanovićem. Pretpostavljalo se da je vozač stradao za volanom jer se aktivirao zračni jastuk, te da se nije mogao osloboditi pod vodom. U akciji izvlačenja vozila učestvovali su i policijski ronioci. Stotinjak okupljenih Ključana posmatralo je akciju. Kada je izvučen automobil, nastalo je iznenađenje jer u njemu nije bilo vozača.
Sin jedinac
Harisova majka Sena Jodanović izgubila je muža u ratu i dvojicu braće u fatalnoj saobraćajnoj nesreći, tako da ju je ova potpuno uništila. Haris joj je bio sin jedinac..

     Nastala je potraga za mladićem duž obala i niz korito rijeke Sane. Policija je angažirala i nekoliko grupa civila. Krenule su i špekulacije da je Haris Jodanović možda i isplivao. Ipak, jučer u poslijepodnevnim satima ronioci iz Sanskog Mosta i kajakaši iz Ključa tijelo Harisa Jodanovića pronašili su u rijeci Sani u mjestu Majdan.

Preuzeto iz: Dnevnog Avaza 


Dobili smo ovu poruku sa željom da se posjetioci site uključe u
anketu za doktorsku disertaciju bosanskog studenta u Engleskoj.Anketa za dijasporu     Poštovani,

 
     Nermin Oruč, student iz BiH na Staffordshire Univerzitetu u Engleskoj, trenutno radi na doktorskoj disertaciji o uzrocima i ekonomskim posljedicama prisilne emigracije iz BiH tokom 1990-ih. Naša organizacija mu je odlučila pružiti pomoć u realizaciji ovog istraživačkog projekta. Jedna od tih aktivnosti jeste i anketa koju zajednički provodimo, kako bismo prikupili informacije o faktorima izbora mjesta emigracije (unutar ili izvan BiH) i uticaju određenih ličnih karakteristika na takvu odluku. Stoga Vas molim da, klikom na link ispod, odgovorite na postavljena pitanja, i time i sami pružite podršku ovom projektu.
     Pitanja za ovu anketu možete pronaći ako kliknete na ovaj link:

http://FreeOnlineSurveys.com/rendersurvey.asp?sid=q7k6gqaae5bfgrf344526

     Unaprijed Vam se zahvaljujem i molimo da ovaj link proslijedite na vaše kontakte.

     S poštovanjem,

     Anes CerićVeć je postalo dosta hladno. Mnogi su već nabavili drvo za grijanje,
neki lakše a neki puno teže, kako se to može vidjeti iz video zapisa.
Ako ste uz sve to još "pod gasom" onda može biti i smiješno...ZA START KLIKNI NA STRELICU
  Ključ, 6  novembar 2007


Djeca se igrala s oružjem


Akcija prikupljanja oružja još traje, kaže Gromlić pa se očekuje i nastavak saradnje sa gradjanima.

     Pripadnici Policijske stanice u Ključu tokom dva dana trajanja akcije "Žetva" od građana su prikupili ručni bacač raketa RPG, četiri kumulativne mine M57 i za njih četiri barutna punjenja, jednu ručnu bombu M57 i tri puškomitraljeza, popularnog naziva "garonja".

 

Radnici Policijske stanice sa ptikupljenim oružjem

    - Zahvaljujemo se građanima na saradnji. Akcija prikupljanja još traje, a ovaj arsenal pokazuje da ima još naoružanja - kazao je Aziz Gromilić, šef Policijske stanice Ključ.
     Dva mitraljeza predana su dobrovoljno, te za njihove vlasnike neće biti nikakve sankcije. Treći mitraljez bio je zakopan, a prema nezvaničnim informacijama, njega su otkopala i s njim su se igrala djeca. Izuzimanje ovog trećeg mitraljeza popraćeno je i tužbom kod nadležnih organa.

Preuzeto iz: Dnevnog Avaza 
Priča o dvoje ljudi koji nastoje prevladati ratne strahote, podjele i mržnje.
Priča o prijateljstvu Mehmeda Begića, kojeg su srpske snage držale u logoru
Manjača 202 dana, i Janje Beč, profesorice socologije iz Novoga Sada, koja se posljednjih 12 godina bavi istraživanjem ratnih zločina i genocida.Lična pobuna protiv zločina     Bivši logoraš Mehmed Begić iz Ključa i profesorica sociologije Janja Beč iz Novog Sada, nakon sedam godina prijateljstva, odlučili su da se pobratime:
 

Janja Beč
     - Rekla mi je:’Ja sam sa svojom mamom razgovarala, mama se slaže, razgovaraj ti sa svojom suprugom i sa mamom.’ I moji su se složili.
     Ideju o bratimljenju predložila je Janja Beč:
     - Kada je meni bilo jako teško nešto u Bosni i onda je meni on tada jako jako pomogao. To je bilo neki klik, ono još jedno što je doprinelo da ja to njemu ponudim. Znači ne odjedanput, haj’ sad smo se videli - nego sedam godina provera- valo se to prijateljstvo. I ja sam sada prvi puta bila u njegovoj kući, prvi put sam bila sa njegovom porodicom, sa njegovom decom. To je bilo izuzetno svečano, baš kao prava porodica.
     Kažu da su željeli ličnim primjerom da doprinesu uspostavljanju povjerenja između ljudi na prostorima bivše Jugoslavije. Za Mehmeda je to i jedan vid protesta protiv zločina:
     - Sam čin je oblik protesta protiv zločina i genocida koji se desio u BiH i koji su uradili zločinci, po njihovim riječima, u ime srpskog naroda. Htjeli smo ličnim primjerom pokazati da ni zlo, ni ne znam što ne može ljude koji misle, koji imaju snage da se uzdignu i na muci, kao i u nekim dobrima situacijama, iznad toga i ponašaju se na način kako to traže i svete knjige i ljudsko dostojanstvo ne mogu uništiti veze među ljudima i da ne mogu uništiti ono što je dobro.
     Suosjećajući se sa Mehmedovom boli, Janja Beč dodaje:
     - Mehmed Begić koji je izgubio 1992. godine oca i brata i ja koja nisam izgubila nikoga - znači da je on uspeo da to prevaziđe i da on prihvati tu moju inicijativu i da se uzdigne iznad tog kolektiviteta.
     Mehmed Begić je bio zatočen 202 dana u logoru Manjača, kod Banje Luke, a srpske vojne snage su mu ubile oca i brata. Kaže kako nije izgubio vjeru u ljude ni u najtežim trenucima:
 

Mehmed Begić
     - Dok sam ja bio u logoru, ja sam razmišljao da li svi ljudi koje sam poznavao i koji su iz srpskog naroda sada misle da mene na Manjači treba zaklati. I onda u jednom trenutku kada je Međunarodni crveni križ došao i dao svakome od nas jedan papir da može napisati neku poruku. Ja sam poslao prijatelju mom, kolegi sa fakulteta poruku. I rekao najbližem prijatelju do sebe: ’Ja ću sada napisati poruku jednom Srbinu. Ukoliko dobijem odgovor mene ništa slomiti neće. Ako ne dobijem odgovor u narednih četiri, pet mjeseci, onda vjerovatno ja više neću izdržati.’ I dobio sam poslije par mjeseci odgovor napisan ćirilicom.
     I Janju Beč je upoznao u sklopu posla, te o svojoj, sada posestrimi, Mehmed kaže:
     - Mislim da je jedan veliki borac za istinu. Mi se viđamo dosta rijetko. Ona je zaslužila naše divljenje i našu ljubav, tako da profesorica Janja Beč je i počasni građanin općine Ključ.
     Nadaju se da će ovaj gest prvenstveno utjecati na njihovu djecu, te da će, iako imaju pravo na mržnju, ipak naći načina da razgovaraju o svemu što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije:
     - Kažu da kad nestane potpunog povjerenja među ljudima, onda će da bude sudnji dan.
     Porodica Begić je svog novog člana dobro prihvatila:
     - Ja sam zato ovde što ću od sutra biti vaša tetka. Onda su dečaci, ja sam njih stalno grlila, kad sam odlazila, me zagrlili sami - nisam morala da im kažem.
     Janja Beč se u poslijednjih 12 godina bavi istraživanjem ratnih zločina i genocida, a u knjizi «Pucanje duše» objavila je potresna svjedočenja žena, Bošnjakinja iz Ključa i okoline koje su izgubile svoje najmilije u masovnim ubistvima. Bila je 2005. godine nominovana za Nobelovu nagradu za mir.


Prilog:   Radio Slobodna Evropa


JANJA BEČ-NOJMAN

    Janja Beč-Nojman je rođena 1. jula 1947. u Zemunu i osjeća se Vojvođankom. Završila Tehnološki fakultet u Beogradu, a doktorirala sociologiju na Zagrebačkom univerzitetu. Bila je savjetnica Ante Markovića.
     Iz Novog Sada je otišla u januaru 1992. Ratne zločine i njihove posljedice je počela da izučava 1994. nadajući se da će razbiti zavjeru ćutanja u Srbiji. Između ostalog, tri je mjeseca - novembra, decembra 1995. i januara 1996 - živjela u izbegličkim logorima u Sloveniji i slušala izbegličke ispovjesti, a svoja iskustva pretočila je u više knjiga. Bavila se pozorišnom dramaturgijom (Noževi u kokošima). Autor je pozorišnog performansa "Pucanje duše" i istoimenog dokumentarca i više istraživanja o ratnim zločinima. Zajedno s prijateljima 2001. osnovala je u Pančevu Dječje pozorište Mačak Zorba, prvo pozorište koje je gostovalo u Sarajevu nakon rata u novembru 2002.
     "Ratni zločin, genocid i sjećanje" predaje na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, na Univerzitetu u Zagrebu, u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu i Bolonji i u Institutu za mir i sigurnosnu politiku Univerziteta u Hamburgu. Zbog interesovanja i dobronamjernosti Općinsko vijeće Ključ ju je imenovalo počasnom građankom naše općine.DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network