M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A J    2 0 0 6


  Ključ, 31. maj 2006


Otvorena rafting sezona

Iako je voda hladna a vodostaj dosta visok , to nije spriječilo ljubitelje raftinga da otpočnu sezonu.

     Ovih dana je rafting ekipa kluba CK, sa dva čamca, otvorila sezonu raftinga na rijeci Sani. Iako je voda još hladna a nivo visok, vrijeme za riječni sport bilo je odlično. Kao i uvijek, rafterima je spust niz Sanu bio užitak.


Ekipa rafting kluba CK je na najljepši način otvorila ovogodišnju sezonu

     Tok vode je uglavnom miran a krajolik maksimalno opuštajući, izuzev na jedinom mjestu u brzacima Sokolovo, gdje bivaju sretni oni koji ne ispadnu iz čamca. Sve više je zainteresovanih grupa i pojedinaca za rafting na rijeci Sani, tako da se ove godine očekuje i značajan broj turista u Ključu. Sezona je upravo počela.

Ključki Internet Oglasnik
 
  Ključ, 30. maj 2006


Majstorstvo švicaskog kuhara


Na samom početku rada nastali su "problemi", njihovi proizvodi jednostavno su razgrabljeni kao da su ljudi poludjeli za slatkim kolačima i pecivima.


 

     U Ključu je svečano puštena u rad najnovija pekara, opremljena pekarskim mašinama posljednje tehnologije i švicarskom kvalitetom. Tako se i zove, pekara Swiss, koja je u startu zaposlila dvanaestero ljudi, pekara, dostavljača, vozača i prodavačica. Pekara Swiss također je otvorila dva prodajna objekta na Pudin Hanu i u Ključu, koji su jednako moderno opremljeni. No prvi dan rada donio je i prve probleme, na oba prodajna mjesta nestalo je kolača i peciva, pa su radnici pekare morali užurbano raditi bez obzira na to što su predhodne noći slavili otvorenje. Njihovi proizvodi u Ključu jednostavno su razgrabljeni i svi su ludi za slatkim kolačima i pecivima koji se prave po posebnim receptima i kakvi u Ključu još nisu viđeni. Jedan od razloga za to jeste i vrhunski kuhar.
     Direktno iz Švajcarske u novootvorenu pekaru stigao je Tobias Ermatinger, penzionisani vlasnik pekare u Švicarskoj i prenosilac porodične tradicije duge par stotina godina. Za njega je rad u Bosni avantura, a za Ključane koji su naučili da stvari stoje obrnuto kuhar Tobias je prava atrakcija.


Sve ove "gomile" pęciva ponudjene su na probu našim sugradjanima

     - Bosanci imaju dobar ukus, i kada jednom probaju kvalitetno jelo, uvijek će ga iznova jesti - kaže ovaj simpatični kuhar.
    Vlasnik pekare je Enes Bečić , uspješan mladi biznismen koji je iskustvo, znanje i ulagački kapital stekao na Zapadu. On nekrije svoje zadovoljstvo jer posao ide odlično.

Ključki Internet Oglasnik
 
  Ključ, 28. maj 2006


Na Starom gradu
ODRŽANO DOVIŠTE "KLJUČ 2006"


I ove godine na platou Starog grada održana je tradicionalna vjersko-kulturna majnifestacija "Dovište Ključ 2006".

     Tradicionalna vjersko kulturna majnifestacija Dovište Ključ održana je još jednom. Stotinjak gostiju iz cijele BiH, vjerskih službenika i derviških društava, popraćeni brojnim građanima Ključa izišli su na kule Starog grada gdje je sultan Mehmed El Fatih pokorio srednjovjekovnu Bosnu i zarobio posljednjeg bosanskog kralja.


Ovogodišnje Dovište privuklo je na Stari grad veliki broj naših sugradjana

     Načelnik općine Ključ Bajazid Hadžić smatra da se ovom manifestacijom evocira kontinuitet državotvornosti Bosne, dok je za vjerske učesnike Dovišta ovo mjesto gdje treba zahvaliti Stvoritelju na dolasku vjere Islama koja je na ove prostore i stigla sa sulatnom El Fatihom. O tome više su govorili zamjenik reis uleme Mustafa ef. Spahić i Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić koji su zajedno sa narodom pješke se popeli na Stari grad. Dok su među zidinama odjekivale poruke za vjerske slobode, toleranciju raznolikosti i jednaka prava, učesnici dovišta ispratili su i drugi dio programa. Svake godine neizostavno učestvuju i konjanici, koji se nadmeću svojim izgledom i stilom. Vlasnici najboljih konja i opreme dobili su novčane nagrade. Nagrade su primili Osman Pervić, Ifet Dedić, Atif Brkić, Refik Đogić i Miralem Burzić. Zapažen uspjeh imala je likovna izložba na zidinama starog grada i drugi zanimljivi detalji poput gađanja lukom i strijelom.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Ključ, 28. maj 2006


Rodni kraj se nezaboravlja

Đemal Jodanović i pored dugogodišnjeg rada u inostranstvu nije zaboravio rodni kraj a pogotovo svoje Humiće.

     Naš Humićanin I Ključanin, Đemal Jodanović , organizovao je momke iz Humića u jedan probojan nogometni tim, koji je već pobjedio na turniru u Crljenima i pred kojim je vrelo i uzbudljivo ljeto.


Ekipa iz Humića spremna dočekuje turnire u ovoj godini.

     Sponzor kluba je Gmbh Jodanović, našeg poznatog Žuće, koji je uspio da se u Švicarskoj nametne kvalitetom i majstorstvom u radovima na fasadama i sličnim poslovima. Ali skromni Žućo ne želi sve zasluge samo za sebe nego hvali i svog partnera Jukić Šefika iz Sandžaka, koji je najbolji majstor za fasade u kantonu. Ovom uspješnom čovjeku jednino što nedostaje jeste Bosna, konkretno Ključ i njegov rodni kraj Humići.
    - Pogledajte ove momke, oni su kao golubovi, ja ih volim i to je najbolja raja u svijetu. Nas Humićana ima svagdje, od premijera vlade (Osman Ćehaić) pa nadalje i nigdje nećete čuti da je neko kazao lošu riječ za Humićane. Oni žive tako da će i zadnji dinar prepoloviti i zajedno se proveseliti – kaže Žućo.
     On je momcima iz Humića obezjedio nove kvalitetne dresove i potrebnu logistiku, sad je na njima da se pokažu na malonogometnom turniru koji svake godine bude najjači ljetni događaj.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Kljuć, 27. maj 2006


Zijo u "Centralnom zatvoru"


      Sinoć smo na Federalnoj televiziji u emisiji Centralni zatvor kod Adija Sarajlića, gledali našeg Ziju Bajrića - Cigana. Ludjeg gosta Centralni zatvor odavno nije imao. Pored poznatih afera koje je Zijo već uspio da lansira, naročito opasna njegova izjava sinoć u emisiji je bila i sledeća: " Selma Bajrami šmrče kokain – Sinan Sakić se čvaka tabletama – UDBA postoji i danas, itd, itd. "
     Tko nije gledao sigurno će imati priliku pratiti reprizu, ili barem isječke u Best of CZ.http://fahrudin.bender.googlepages.com/home 
  Kljuć, 26. maj 2006


Likovna radionica za pomoć


 

     Udruženje građana oštećenog sluha i govora Ključ, organizovalo je likovnu radionicu za djecu sa posebnim potrebama. Djeca su oslikala i niz čestitki i razglednica koje će se štampati i prodavati u Ključu dok će se novac od čestitki ići u humane svrhe.


http://fahrudin.bender.googlepages.com/home 
  Ključ, 25. maj 2006


Počinje dovište

     Medžlis islamske zajednice Ključ organizuje i ove godine "Dovište na starog gradu Ključ". Manifestacija počinje sa predavanjima u subotu u 17:30 u sali općinskog vijeća. Na temu "Dekleracija evropskih muslimana" govorit će prof. mr. Ahmet Alibašić, dok će prof. mr. Mirnes Kovač govoriti na temu Institucijalizacija islama u EU i identitet evropskih muslimana.


Dovište će se, kao i prošle godine, održati na Starom gradu

     Dovište počinje idući dan, u nedjelju, obilaskom šehiskog mezarja, zatim slijedi smotra konjanika i penjanje na Stari grad.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Ključ, 23. maj 2006


Otvara se starački dom

U cijeloj BiH demokrafski poremećaj je očit, mnogo više starijih osoba od novorođenih, pa je ovakav dom više nego potreban.

     Dom zdravlja Ključ ulazi u realizaciju planova o osnivanju prvog staračkog doma u Unsko – sanskom kantonu. Zdravstvena ustanova u Ključu bila je nekada bolnica te ima potrebne i neiskorištene kapacitete. Direktor Doma zdravlja u Ključu primarijus Suad dr. Hadžić, smatra da je ovaj projekt opravdan, da je potrebno pružiti brigu, zdravstveni nadzor i životno okruženje brojnim osobama o kojima se nema tko brinuti.


Bolnica bi se otvaranjem starackog doma riješila i viška radnika

     Naime u Ključu, kao i drugim gradovima US kantona, demokrafski poremećaj je očit i mnogo je više starijih osoba od novorođenih. S druge strane Dom Zdravlja u Ključu ima prekomjeren broj zaposlenih koji bi mogli biti riješeni zaposlenjem u okviru ovog projekta. Za osobe u Domu bilo bi zaduženo oko 15 lica. Kapacitet staračkog doma, koji obuhvata dva krila zgrade bolnice na trećem spratu, je više nego dovoljan i bez problema mogu se primiti 100 lica. Pored smještaja, kuhinje i zdravstvenig nadzora, klijenti će imati na raspolaganju i uređen krug, park i bašte Doma zdravlja, te ostale izletničke lokacije koje Ključ ima.
    Cijena smještaja u Domu kreće se od 350 do 450 maraka mjesečno, što je provjereno najniža cijena među svim sličnim ustanovama u BiH.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Ključ, 21. maj 2006


Maturantska fešta

I ove godine završni razredi srednjih škola proslavili su završetak školovanja svečano, ludo i nezaboravno.


 

Nastavljajući tradiciju, maturanti
su prošetali gradskim ulicama
     Profesori srednje mješovite škole «Omer Filipović Ključ» sinoć su izveli 11 generaciju maturanata. Kroz cijeli Ključ svečano su prošetali 188 matu- ranata iz 8 odjeljenja.
     Ovogodišnja matura je i jubilarna i označava deset punih godina rada srednje škole u Ključu. Osim jubileja, mnogi se slažu da je ova generacija jedna od najboljih, ali i najljepših. Momci su izgledali otmjeno a djevojke su bile prelijepe. Osmijeh i dobro raspoloženje preplavilo je Ključ. Par hiljada građana Ključa dočekalo je maturante na ulicama aplaudirajući im i slikajući se sa njima.
     Proslava mature nastavila se do duboko u noć u ugostiteljskom objektu «Ključ».

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Kljuć, 20. maj 2006


Patriotska stranka u Kljuću

Iako je na politićkoj sceni veliki broj politićkih partija, juće je u Domu kulture održana osnivačka skupština još jedne partije.

     Sinoć je u Domu kulture u Ključu održana osnivačka skupština Bosansko-hercegovačke patriotske stranke. Velika posjećenost skupštini građana Ključa osnivačkoj skupštini ove stranke potvrdila je zasićenost postojećim političkim pravcima. Velika posjećenost je također i znak poštovanja kojeg kod krajišnika uživa prvi Armijski general Sefer Halilović , predsjednik BPS.


General Sefer Halilović prisustvovao je osnivačkoj skupštini BPS

     Krajišnici su se pridružili Seferovoj političkoj opciji, u Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu a od sinoć i u Ključu. Za predsjednika Ključkog odbora BPS izabran je Esad Hajdarević, osoba koja je poznata u Ključu po radu i poštenju i koji nije imao priliku da se kompromituje u politici.
 

Esad Hajdarević
     BPS je radikalna Bosanska stranka iz razloga što ne priznaje Dejtonsko uređenje i smatra da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i cjelovita, te jedino kao takva može funkcionisati. Sefer Halilović je bio prvi general Armije BiH 92. godine. Smijenjen je od strane Predsjedništva, a domaće obavještajne službe su izvršile atentat na njega u kojem su stradali njegova supruga i šura. Nedavno je dokazao nevinost na sudu za ratne zločine u Hagu i vratio se u ring sa svojim političkim protivnicima koji su mu zadali mnogo problema. Njegova popularnost kod domaće BH javnosti naglo je porasla.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Kljuć, 18. maj 2006


Batine za staricu

U prigradskom naselju Zgon desila se prava drama u kojoj je jedna starica vezana i brutalno pretućena.

     Osamadesetogodišnja Ćama Bajrić iz Zgona kod Ključa, jučer je brutalno pretučena i opljačkana. Ćama živi sama u kući. Priča da su napadači pokucali na vrata i da su bila dvojica.
 

Ćama Bajrić
     - Samo što sam otvorila vrata, odmah su me za vrat uzeli i počeli tući i galamiti – pare, daj pare. Imala sam u novčaniku sto maraka, i pedeset maraka u vitrini, odmah sam im to dala, ali su me nastavili tući tražeći još.
     Kako smo saznali od mještana, Ćama je prije nekoliko dana prodala zemlju, ali je isti dan novac uvakufila za imamsku kuću. Sebi nije ostavila ništa. Dali su napadači znali za to, policija će tek utvrditi, inspektori djeluju i priča se da su im već na tragu. Sirota majka Ćama imala je dramu svog života, cijelo lice joj je pocrnjelo od batina, bila je svezana konopcima, nisu joj vjerovali da nema više novaca. Njen komšija Đemo Ljutić priča :
     – Došla je na moja vrata ruke su joj bile svezane a noge je bila sama otpetljala. Uzeo sam nož i izrezao joj povez preko ruku, zatim sam zvao policiju i hitnu.
     Majka Ćama je idući dan provela po bolnicama i kod doktora gdje smo je i pronašli.
     - Slikaj sine, nek ih bude sramota boga i ljudi šta rade – reče Ćama Bajrić plačući.

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 

Naša posla...


Kraj priče o KUD-ovima

      Sve je počelo prošle godine u isto vrijeme na istom mjestu, poslije održane smotre folklora u radio emisiji koreograf Faik Imamović je napao 80% članova KUD-a "Stari Grad", što su ljudi uzvratili povrijedjenošću i neprijateljstvom. Uslijedilo je niz preripetija nakon kojih smo predhodnih dana imali epilog - dva društva - dvije smotre folklora.


Naš paparazzo je uhvatio "sukobljene" strane kako razgovaraju u bašti kafića

      Bilo bi pre jednostavno reći da su krivci samo jedni a da su u pravu samo drugi. U današnjoj radio emisiji ponovo su Faik i Alen izrekli niz optužbi na raćun KUD "Stari Grad" i organa uprave. A onda je javila izvjesna Nafa i pohvalili oba KUD-a da bi je Faik "pročitao" i javno optužio za lažno predstavljanje i imenovao je kao Emiru Draganović, staru članicu KUD-a koja pripada "Starom gradu". Zaista, pa ne mogu se tako napadati ljudi, šta mislite kako se osjećala Emira ni kriva ni dužna, dok joj je ime izgovarano na radiju.
      Taman se učinilo da će Ćazim Hadžić i Faik Imamović riješiti sve nedoumice u vezi ne saradnje dva KUD-a, i emisija se okončala uz riječi saradnje i dijaloga. Medjutim kada se emisija završila, iza kulisa, krenulo je novo prepucavanje. Faik je optužio Ćazima da mu je nudio odredjeni broj njegovih koreografskih honorara da "ohladi", a Ćazim je odgovorio da se to nikada nije desilo i da izmišlja, te da je ranije bio u pravu kada je kazao da sa Faikom nije moguće razgovarati. Svadjajući se i dalje, otišli su niz hodnik.
      Eto dragi čitaoci, taman smo pomislili da je stvar riješena jer smo imali ovu fotografiju iz bašte caffe bara U2, Faika i Ćazima kako razgovaraju, iako su se i jedan i drugi kleli da nikad više neće zajedno, kad ono opet se stvar ote kontroli opšte kulture, oko čega već predugo traje frka u Kljuću. Kako saznajemo Ćazim je odlučio da se definitivno povuče iz javnog djelovanja i priprema se za penzionisanje. Šta je Faik naumio, ni to nas više ne zanima jer je ova sapunica zeznula i "Esmeraldu" i "Žad" i ostale gluposti koje netko naziva kulturnim sadržajem, dok u principu radi se o anestetiku za otupljivanje zdravog razuma. Toliko o KUD-ovima, kraj priče.
http://fahrudin.bender.googlepages.com/home

  Kljuć,14.maj 2006


Smotra folklora
USPJELA UPRKOS PRITISCIMA


Smotra folklora organizovana od "odmetnika" KUD-a doživjela je veliki uspjeh uprkos "podmetanju klipova" od zvanićnika općine.

     U Kljuću je održana smotra folklora Kulturno umjetnićkih društava iz cijele BiH. Među 25 društava bilo je nekoliko srpskih KUD-ova kao KUD-ova iz susjedne Hrvatske. Svi oni dobili su buru podrške i aplauza od domaće publike u Kljuću koja je bila oduševljena. Ova smotra je u potpunosti uspjela, iako je naćelnik Općine Kljuć zabranio organizatoru KUD "Naša mladost Kljuća" da prikupljaju sredstva za organizaciju po Kljuću.


Mladost je prošetala ulicama grada a mnogobrojna oduševljena publika
ih je nagradjivala aplauzima.

     Bilo je pritisaka da se smotra ne održi, od zatezanja izadavanja dozvole za upotrebu javnog prostora pa sve do pritisaka na policiju. Za vrijeme smotre, gradski vijećnici i stranaćki lideri, koji su bili oduševljeni programom, odlućili su da se pozabave sa naćelnikom i osobama koje su htjeli sprijećiti ovu smotru i osramotiti Kljuć pred cijelom BiH.


Jedna lijepa kulturna manifestacija umalo nije održana samo zbog rasćišćavanja "starih raćuna"

     Sama smotra, svojim grandioznošću i brojnošću ućesnika, realno je najveći kulturni događaj u Kljuću. Zbog sitnih razmirica uvrijeđenih persona koji za cijeli život žele biti "kapa" za svu kulturu u Kljuću, ovaj grad je trebao biti siromašniji za jedan ovakav bogat događaj. Zbog ćega se naćelnik sam stavio u službu represije i potpuno apolitićki postupio, to on sam zna. Odgovor koji je dao nama glasi ovako: Oni su su ciljano htjeli da unište manifestaciju "Majski dani otpora agresoru", oni su tvrdoglavo odbili sa smotru pripreme na jesen, itd, itd...

http://fahrudin.bender.googlepages.com/home
 
  Kljuć, 13. maj 2006

 

Emina Ćano

Kljućanka za Miss Federacije

Emina Ćano, svoju uspješnu karijeru manekenke namjerava nastaviti na konkursu ljepote.


     Naša Kljućanka Emina Ćano, koju ste već imali prilike upoznati na kljućkoj stranici, upravo je otputovala na izbor Miss Federacije Bosne i Hercegovine. Na kantonu je bila druga, a poznato je da Kljućani u Bihaću nemaju štele. Kakav će rezultat ostvariti u nedjelju navećer u Zenici, ćut će se. Zakljućite sami ima li šanse.


VIŠE FOTOGRAFIJA
 

Povodom tragedije u porodici Filipović


Akcija za prikupljanje pomoći

 

      Humanost, suosjećajnost, obaveza da se pomogne građanima, porodicama naše sredine oduvijek je krasila nas Kljućane.
      Nije ovo jednini ispit humanosti, mi smo ispit takve vrste već odavno nadišli, prevazišli, ovo je naša obaveza prema porodici koja proživljava tragediju.
      Saobraćajna nesreća koja je potresla sve nas Kljućane, ostavila je iza sebe troje malodobne djece i nezaposlenu majku-suprugu poginulog Filipović Mehmedalije-Manje.
      Na osnovu ćlana 7. Zakona o javnom redu ( Službeni glasnik USK, brojj 8/02) , a na zahtjev inicijativnog odbora, općinski naćelnik je izdao rješenje br. 05-49-522/06 kojim se odobrava prikupljanje dobrovoljnog priloga na ime pomoći Filipović Mehmedalije –Manje iz Kljuća.
      Dobrovoljni prilog će se prikupljati od 20.04.2006 do 31.07.2006.
      Dobrovoljni prilog će se uplaćivati kod ABS banke D.D. Sarajevo – Ekspozitura Kljuć, na žiro raćune posebne namjene OO Crveni Križ općine Kljuć br.

KM 199-044-0002012266
Partija: 533712030201-20122
(Sredstva za porodicu Filipović Mehmedalije-Manje)

Devizni: -70920-978-8910375 (EURO)
Partija: 533716030101-2022
(Sredstva za porodicu Filipović Mehmedalije –Manje)U ime porodice zahvaljujemo se svim donatorima.Obavijesti i informacije u vezi sa akcijom možete slati na e-mail
  Kljuć, 12. maj 2006


Dženaza nakon 14 godina

Dženaza za eshumiranog Mehmedaliju Dedića klanjaće se u subotu nakon ćega će biti ukopan na šehidskom mezarju.


 

Mehmedalija Dedić
     U subotu u Kljuću ispred gradske džamije klanjat će se dženaza za eshumiranog Mehmedaliju Dedića nakon ćega će biti ukopan na šehidskom mezarju. Kako javnosti nije ništa zvanićno saopšteno, nezvanićno se saznaje da se radi o mladiću koji je 92. godine nestao u akciji u blizini Bihaća a koji je bio pripadnik Kljućko - Sanske brigade.

VIŠE FOTOGRAFIJA
 
  Kljuć, 11. maj 2006


Ribniku ne trebaju Bošnjaci

Opština Ribnik, u kojoj je nekad živjelo dosta porodica Bošnjaka, je mjesto bez ijednog manjinskog povratka.

     Selo Velije kod Opštine Ribnik i ostala susjedna sela bila su nekada Muslimanska, od tamo je porijeklo i Filipovića i brojnih drugih Kljućana koji su još u prošlom ratu etnićki oćišćeni.
 

Zijad Muhedinović
     Rijetki su povratnici Bošnjaci u Velije, mogu se na prste izbrojati, a među njima su i braća Muharem i Zijad Muhedino- vić. Oni ne odustaju od povratka i na svaki tender za obnovu aplicirali su molbom da se i njima sanira kuća. Vlast u Ribniku nema sluha za rijetke povratnike Bošnjake. Upravo se u Ribniku realizuje sanacija kuća koje finansira Federalna vlada sa 100 000 maraka.Na spisku korisnika nema ni jednog Bošnjaka.
     Zijad Muhedinović, nadajući se obnovi jer su u pitanju Federalna sredstva, pokucao je ponovo na vrata Opštine Ribnik.
     - Sa mnom je bio i Senad Zećević, šef komisije za obnovu u Kljuću i razgovarali smo sa Mićanom Krajcerom šefom službe za obnovu Opštine Ribnik, i on nas je uputio na naćelnika Opštine Ribnik Neđu Stojakovića. Naćelnik nas je doćekao u hodniku i meni je kazao "Žali se Mirsadu Kebi, zaboli me..." - Prića Zijad. Kako je objasnio kolegi iz Općine Kljuć, naćelnik nije kriv što je Ribnik "etnićki ćist".
     Zijad Muhedinović se dvoumi dali da se žali ministru Kebi i da mu kaže gdje je i kome poslao sredstva, ili da digne ruke od svega jer je posljednji preostali Bošnjak koji pokušava da obnovi svoju kuću obraćajući se Opštini Ribnik.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Kljuć, 9.maj 2006


Kradje na sve strane

U našem gradu u zadnje vrijeme desilo se nekoliko kradja koje se još uvijek vode kao djelo nepoznatog poćinioca.

     Nekoliko krađa ovih dana odjeknulo je Kljućem. Krađa je uvijek bilo kao i onih koji bi nešto džaba, pa to plate sa pet minuta straha. Kljućka policija ima pune ruke posla. Prvo su na vrh Lubice ukrali sa predajnika dva rashladna aparata, vlasništvo mobilnih operatera Federacije i RS. Potom se desila druga krađa, ispred trgovine kod pijace provaljen frižider i odnesen sadržaj.

Policija teško izlazi na kraj sa
sve većim brojem pošinioca kradja
    Sledeća situacija desila se u prodajnom centru ćavkunović. Otuđena je bušilica ali je policija pokvarila posao. Ovo je saopštio MUP: Na lice mjesta izašao dež.istražitelj koji je obavio infor- mativni razgovor sa radnikom E. M., rođen 1979. godine u Bihaću, nastanjen u Kljuću i konstatovano da je "NN" poćinioc iskorištivši nepažnju radnika, sa pulta u navedenom prodajnom centru otuđio jednu aku-bušilicu marke "Black-Deker". Dalji rad na slućaju preuzeo je dež. istražitelj, a djelo je okvalificirano kao KD "Krađa". Još jedna ! Zatim, još policiskih izvještaja koje doslovice ćitate, jes da je policijski rijećnik šaka za uho, ipak, može se skontati šta se dešavalo:


 
Dana 06.05.2006 god u 11,45 sati u PS obrati se D. E., rođen 1980. godine u Zagrebu, nastanjen u Kljuću, direktor trgovaćke radnje "OBNOVA" i prijavi da je u vremenskom periodu od 03-06.05.2006 god. od strane NN lica za vrijeme radnog vremena sa polica gdje je izložena roba otuđeno jedna elektrićne bušilica i dvije ćesme. Na lice mjesta izašao dež. istražitelj sa patrolom policije koji je konstatovao da je po izjavi navedenog od strane NN poćinioaca izvršena krađa navedenih predmeta. Dalji rad na događaju preuzeo je dež. istražitelj, a djelo je okvalificirano kao KD "Krađa".

  
Dana 06.05.2006 god u 11,15 sati u PS obrati se Z. H., šef robne kuće "DMH-KOFEX" i prijavi da je u vremenu od 03-06.05.2006 god od strane NN lica za vrijeme radnog vremena sa polica na kojima je izložena roba otuđeno ćetiri flaše žestokog pića i jedna elektrićne brusilica. Na lice mjesta izišao dež. istražitelj zajedno sa patrolom policije konstatovao da je po izjavi gore navedenog od strane NN poćinilaca izvršena krađa navedenih predmeta. Dalji rad na ovom događaju nastavlja dež. istražitelj, a djelo je okvalificirano kao KD "Krađa".


 
Dana 08.05.2006. godine u 10,15 sati u dež. službu PS obrati se radnica trgovine "Izbor" locirane u Ul. Branilaca BiH, L. E., rođena 1980. godine u Kljuću, gdje je i nastanjena i prijavi da je u vremenskom periodu od 03.05. do 07.05.2006. godine iz pomenute trgovine otuđene jedne muške patike. Na lice mjesta upućena uviđajna ekipa koja je izvršila pregled lica mjesta i konstatovala da je "NN" lice ili više njih u pomenutom vremenskom periodu iskoristivši nepažnju radnice sa police otuđilo jedne patike marke "Nike". Dalji rad na slućaju preuzeo je dež. istražitelj koji je ovaj događaj okvalificirao kao KD «Krađa».


Kljućeve u brave, iako policija još nije stigla do politićara i advokata, sasvim je oćigledno da se krade na sve strane!
 
  Kljuć, 7.maj 2006


Održana IV smotra folklora

U našem gradu održana je smotra folklora uz prisustvo velikog broja gradjana.

     U organizaciji kulturno umjetnićkog društva Stari grad, sinoć je u Kljuću održana ćetvrta smotra folklora. Stotine građana okupljenih na glavnoj ulici ispratili su defile kulturno umjetnićkih društva, koji su sa pjesmom i igrom prošli od Fontane do Doma kulture.
     Na platou ispred Doma kulture bilo je postrojavanje i zabava, dok je muziku izvodio orkestar KUDa Stari grad Kljuć.


Smotra folklora zapoćeta na ulici nastavljena je na platou Doma kulture

     Zbog olujnog vremena koje je potom nastupilo, nastavak smotre i prestavljanje narodnih igara iz cijele BiH nastavljen je u velikoj sali Doma kulture Kljuć, dok je napolju na velikom platnu prenešena slika sa pozornice gdje su društva nastupala.

VIŠE FOTOGRAFIJA
 
  Kljuć, 3.maj 2006


Smrtonosni pad sa skele

Kemo je napravio je pogrešan korak, promašio skelu i pao na ploćnik pa je hitno odvezen u u kantonalnu bolnici u Bihaću.


 

Kuca sa koje je pao Kemo Ljutić
     Kemo Ljutić iz Kljuća umro je jutros u kantonalnoj bolnici "Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Kemo je u nedjelju ujutro pao sa skele na glavu i razbio lobanju od mramorne ploćice.
     Bio je za prazniku u Kljuću a inaće radi u Austriji. Žurio je da iskoristi svoj boravak i uradi nešto na kući.
     Međutim, napravio je pogrešan korak, promašio skelu i pao na ploćnik. Dok su ga vodili u bolnicu bio je u svjesnom stanju, sjedio je i razgovarao. U Bihaću su ustanovili da je pukla lobanja. Stavili su ga na aparate ali je otok na sivoj moždanoj masi prekinuo život Keme Ljutića ćetiri dana nakon ovog pada.


 

Do nas je...


I ovo se dešava

      U stalnoj trci sa vremenom, brzini kojom se ovaj site dopunjava i svakodnevno održava, neminovno javljaju se i greške.
      Danas sam ubacivajući nove podatke u Kljućki adresar sasvim slućajno izbrisao fotografiju Mirela Filipovića nastanjenog u 4603 Lodgewood La St. Louis u USA.
     Izvinjavam se Mirelu za ovu grešku i zamoljavam ga da još jednom pošalje svoju sliku da je vratim na njeno mjesto.
      Hvala na razumijevanju.Web master Sulejman FILIPOVIC - CUNI


  Kljuć, 3.maj 2006


Obnavlja se "viseći" most

Gradjani su upozoravali da je most u takvom stanju da u skorije vrijeme prijeti da se sruši u rijeku Sanu.

     Željezni, poznatiji kao "viseći" most na rijeci Sani morao se hitno rekonstruisati. Mještani Mehmedagića i Kljuća u više navrata su upozoravali da je most u opasnosti da se sruši. Osim što je ostario i korozirao obala ispod njega se orozala i podlokala.


Radnici Autoservisa pristupili su obnovi "visećeg" mosta

     - Pitanje je vremena kada će se srušiti, a ako se to desi ova vlast neće imati ni novaca ni pameti da sagrade novi - upozoravali su mještani.
     Naćelnik Općine Bajazid Hadžić prihvatio je ovu kritiku i složio se da vlast nebi mogla sagraditi novi, s toga su poduzete aktivnosti da se spasi ovaj dok se to još može ućiniti.
     Firma Autoservis iz Kljuća vrši obnovu mosta, rezanje, varenje i antikorozivne mjere zaštite. Još nije odlućeno u koju boju će ga ofarbati.
     Društveni fond za stambenu izgradnju finansira većinu troškova a jedan od njih će biti i nasipanje obale i ućvršćivanje temelja mosta.

VIŠE FOTOGRAFIJA
 
  Kljuć, 3. maj 2006


Nepodobna za sve

Muž je izdahnuo na autobuskoj stanici a sin Željko bio u logoru, šest mjeseci na Manjaći i dva mjeseca u Batkovićima


 

Sekulić Dušanka
     Dušanka Sekulić iz Kljuća, ućiteljica, posljednjih godina vodi sizifovsku bitku da ostane u svome gradu, da dobije posao u školi, da ostvari pravo na muževu penziju i da obnovi kuću. Međutim ništa joj ne polazi za rukom jer joj, kako kaže, uglavnom sugerišu da se obrati "svojim Srbima".
     - Kako da im se obratim kada su mi uzeli sve što sam imala - kaže Dušanka, jer ona je naroćito za njih "nepodobna".
     Njenog muža Josipa, ratna srpska vlast u Kljuću je tukla i zatvarala.
     - Nikada neću zaboraviti dan kada mi je muž izdahnuo na rukama na autobuskoj stanici - prića Dušanka, kojoj su uskratili pravo na muževu penziju.
     ćak je i njen sin Željko bio u logoru, šest mjeseci na Manjaći i dva mjeseca u Batkovićima. Tako se Srposka vlast u Kljuću obraćunavala sa ne istomišljenicima.
     - Najteže mi je danas gledati sina kako se pati radeći na crno u Hrvatskoj, kada bi nam htjeli samo obnoviti kuću da se svi vratimo, nema ljepšeg mjesta od Kljuća - kaže Dušanka.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Kljuć, 1.maj 2006


Protesti radnika ŠIPAD-a

Dok smo upirali leđama valjali smo, sad kad upiremo prstom ne valjamo, pisalo je na transparentu koji su nosili radnici.

     Radnici ŠIPAD-a Kljuć koji ne rade već deset godina, okupili su se ponovo da bi sa transparentima prošli kroz Kljuć. Mnogi smatraju da je ovo i posljednja epizoda konaćnog nestanka nekadašnjeg privrednog giganta koji je hranio Kljuć.
     Predsjednik sindikata radnika drvne industrije Bećo Draganović Džigera, zaustavio je radnike ispred zgrade Općine Kljuć.


Radnici ŠIPAD Kljuća protestovali su na ulicama svoga grada

     - Evo drugovi kako naša gospoda radi iako mi deset godina ne radimo, i dok mi nemamo za sendvić oni imaju danas topli obrok od deset maraka - kazao je Bećo Draganović pred Općinom nakon ćega su produžili svoj hod kroz cijeli Kljuć.
     - Dok smo upirali leđama valjali smo, sad kad upiremo prstom ne valjamo - pisalo je na jednom transparentu. Ipak to je samo slogan jer su radnici ŠIPAD-a danas bili ogorćeni što na vrijeme nisu upirali prstom i tražili odgovornost brojnih direktora i upravnih odbora koji su zakomplikovali priću o ŠIPAD-u.
     Naćelnik Općine Bajazid Hadžić koji je posmatrao ove proteste prokomentarisao je da je ovo demonstracija nemoći ŠIPAD-a i da se od ovih radnika trebaju odkućiti oni koji i dalje žele zloupotrebljavati njihovu nevolju u politićke svrhe.
     Građani Kljuća su posmatrali proteste iz bašti kafića, dok je manji dio građana s ponosom stalo uz 130 nezaposlenih radnika ŠIPAD-a.

VIŠE FOTOGRAFIJA
 
  Kljuć, 1.maj 2006


Prvomajske kiše

Tradicija proslave Prvog maja na izletištima nije se nastavila- razlog je kiša koja je padada nekoliko dana.

     Prvomajski praznik rada u Kljuću je tradicionalno obilježen prvomajskim urankom, prvomajskim korzom i izletom na Stari grad Kljuć. Na žalost za potpuni ugođaj nedostajalo je lijepo vrijeme. Kiša već neki dan za redom pada u Kljuću, oblaćno je i maglovito. Naš izlazak na Stari grad bio je bio je među rijetkim, nakon sat vremena po rosi i vjetru ćovjeka lako uhvati i nazeb.


Kiša je omela sve one koji su mislili slaviti na otvorenom
- panorama pokislog Kljuća

     Bez obzira što je praznik, fešte nema bez lijepog vremena.
     To su se uvjerili i naši "Slovenci" koji ovih dana koriste svoj odmor kod kuće u Kljuću.
     Svim Kljućanima želimo sretan 1. Maj, praznik rada.

VIŠE FOTOGRAFIJA
 
 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.                All rights reserved.    Powered by freebih.com network