M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A R T    2 0 0 6


  Ključ, 31. mart 2006


DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA
MOLE ZA PREVOZProblem djece sa oštećenim sluhom i govorom ostajao iza zatvorenih vrata - sada se situacija mijenja ali i za to im je neophodna svaka vrsta pomoći.


     Fondacija "Mozaik" finansira u Ključu dječije radionice koje se održavaju u Centru za socijalni rad svakog vikenda. Ova radionica, koju organizuje i sprovodi Udruženje građana oštećenog sluha i govora Ključ, posebna je iz razloga što su djeca korisnici ovog programa po prvi put susrela drugu djecu sa oštećenim čulima.

 

Djeca se u svojim radionicama sastaju i druže svakog vikenda

     Filipović Jasminka, predsjednica Udruženja, smogla je snage da pitanje čulno oštećenih građana pokrene sa mrtve tačke. Ovo je njihov prvi projekt. Da bi uspio u potpunosti Jasminka i aktivisti ovog udruženja mole građane Ključa da im pomognu u prevozu ove djece u učionicu i nazad jedan put sedmično.Udruženje gradjana ostećenog sluha i govora, poslalo nam je pismo koje rado objavljujemo sa nadom da će se naši sugradjani odazvati i pomoći ovom udruženju. Pismo možete pročitati ako kliknete OVDJE

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 30. mart 2006


Zijo za Oskar popularnosti

Ukoliko dobije Oskar popularnosti, Zijo za svoje Ključane obećava koncert u punoj ljetnoj sezoni, kad dijaspora dođe u naš grad.


 

Zijo Barjić, u očekivanju Oskara
     Pjevač Zijo Barjić, poznat kao Zijo Cigan, za fotografisanje uvijek u tren oka pronađe prelijepu ciganku pored sebe.
     - Ja jesam lijep, ali što bi ljudi gledali mene na slici pored ovako lijepih Romkinja – kaže Zijo.
     On pretenduje na krunu Romske estrade turbo folka, popularan je u Evropi i Americi gdje pravi lom na ciganskim svadbama i organizje Bal Roma party ove godine u Americi.
     Nedavno je izdao hit singl Druže Tito sa kojim je podigao prašinu.
     - Dogovorio sam snimanje spota sa Hayatom, jer želim da naša kuća zaradi na produkciji. Međutim kada je direktor produkcije čuo da se radi o pjesmi "Druže Tito" odmah su me kulturno odbili. Kome smeta Tito na Hayatu? – Zijo Cigan postavlja javno pitanje.
     S druge strane Srbijanska estrada nominovala je Ziju za Oskar popularnosti dijaspore koja se održava u Beču ove nedjelje.
     - Nominirali su me zbog mojih lobija u Americi, tamo sam najjači i dovodim 4 000 Roma na prvi sveamerički Romski bal u Sant Petesburgu na Floridi 6. maja – kaže Zijo.
     Svoju promotivnu turneju "Druže Tito" Zijo počinje u Americi, umjesto u Bosni jer je, kako kaže, obeshrabren postupcima domaćih televizija. Ipak i dalje je spreman da plati domaćim produkcijama za dobar spot. Može li biti bolja tema za spot – Romi i Tito, turbo folk.
     - Poslije tebe sve isto je ko pre, poneki te psuju a poneki poštuju – odpjeva Zijo dio svoje pjesme sa svojim Romkinjama.
     No Zijo ne prestaje sa iznenađenjnima nego najavljuje još nešto. Na ljeto izdaje knjigu koja opisuje njegove švercerske poslove, rad za UDBU za vrijeme Tita, situaciju sa mafijom u dijaspori, vrijeme koje je proveo kao zaštićeni svjedok protiv mafije, estradnu mafiju i još mnogo pikantnih poslastica koje se ne mogu naći u "Zelenoj knjizi" gdje je i Zijo uvršten kao obavještajac.
     Ukoliko dobije ovaj Oskar popularnosti, za svoje Ključane obećava koncert u udarnom mjesecu kad dijaspora dođe, kaže da će dovesti mnoge pjevače iz estrade, a za mjesto održavanja može poslužiti i stadion.
     Zijin broj u Beču 004369981456026 ili Americi 00172752680811, uz izvinjenje što je na prošlom broju bila greška.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 

BOSNA-TOURS IBRIŠIMBEGOVIĆ
RÖSSLIMATTSTRASSE 2
6002 LUZERN-CHREDOVNI I NOVI RED VOŽNJE ZA USKRSNE PRAZNIKE OVOG
UZORNOG PREVOZNIKA MOŽETE DOBITI AKO KLIKNETE  OVDJE


Velika akcija ekoloških društava i ostalih organizacija na uređenju gradske plaže i zaštite rijeke Sane
Uređenje gradske plaže

     Obavještavamo posjetioce našeg site da fondacija "Mozaik" podržana od Europ- ške Unije kao i lokalni partner iz Ključa Udruženje "ključ budućnosti" od decembra 2005. godine provodi projekat: Organizirane zajednice za bolji okoliš.
     Cilj je da se građani Ključa animiraju, te ostali relevantni faktori i uključe bilo volon- terskim radom, bilo sred- stvima ili uslugama u ovu akciju. Kao prioritet izabrana je akcija uredjenja gradske plaže Alina luka kao i čišćenje riječnog korita naše ljepotice Sane.
     U tom cilju zamoljamamo vas da u prilogu pročitate kompletam tekst i da se, kao i dosad, u velikom broju uključite, zavisno od vaših mogućnosti i na način kako vama najviše odgovara, u realizaciju ove jedne jako lijepe ideje spašavanja rijeke Sane i stvaranja uslova za ljepši i ugodniji život naših sugradjana.
     Za sva obavještenja i informacije možete se obratiti na adresu ili telefon:
               Udruženje "ključ budućnosti"
               Branilaca BiH bb,
               Zgrada Doma Kulture
               79280 Ključ
               Tel/Fax: +387/37/661-854


Ovdje možete pročitati originalno pismo
  Ključ, 29. mart 2006


Jusko i njegov vuk kapitalac

Lovačka sekcija Krasulje LD Srna Ključ proslavila se ulovom vuka kapitalca.


 

Jusko sa svojim trofejom
     Sadiković Jusuf Jusko, koji je postao lovac tek ove godine, proslavio se ulovom vuka kapitalca, za kojeg svi kažu da je najveći što je ulovljen ikad u Ključu. Sinoć u Krasuljskoj šumi, nedaleko od deponije smeća, lovci su vidjeli ogromnog vuka kako ganja srnu.
     Hajka organizovana na brzinu urodila je plodom, mladi lovac Jusko uputio je precizan hitac i vuk se zakotrljao u snijegu. Dva lovca su ga jedva iznjeli iz šume. Oni tvrde da ima blizu 50 kila. Jusko, kome je ovo prvi vuk i prvi ulov uopšte, ne može da povjeruje u priče lovaca da je ovo najveći vuk u Ključu ulovljen.
     - Velik jeste, ali je mnogo manji nego kad sam ga ja vidio dok je trčao – kaže Jusko.
     Ovaj mladi lovac još ne zna šta će uraditi s vukom, ali su ga oduševili prijedlozi kolega lovca da ga preparira za kakav sredjen pod.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 28. mart 2006


Provozajte se u Oldtimer-u


Autom s koljena na koljeno - Emir je ovaj rijetki primjerak automobila iz 1970 godine naslijedio od svog oca.


     Reno 10, godište 1970, skoro je postao Old Tajmer vozilo, a ovaj je u izuzetno dobrom stanju kao da je sad izašao iz tvornice.
     Godine kada je proizveden kupio ga je Fadil Temimović u fabrici "Litostroj" – Ljubljana za cijenu od 25.384 nova dinara. Vozilo od tada nije mijenjalo vlasnika, ima sačuvane sve papire, motor od 1600 kubika je u ekstra stanju a unutrašnjost vozila posebno.

 

Danas se rijeko mogu pronaći ovakva stara vozila u besprijekornom stanju

     Danas ga vozi Fadilov sin Emir Temimović, profesor geografije u Srednjoj školi u Ključu. Svi zainteresovani za zamjenu ili kupnju ovog rariteta mogu se javiti Emiru na e-mail emirtemimovic@yahoo.com

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com  Ključ, 26. mart 2006


Protesti se nastavljaju


Protestanti su ovaj put naglasili i činjenicu da njihovo okupljanje predstavlja i podršku tužbi za genocid protiv Srbije i Crne Gore.


     Na trgu Alije Izetbegovića danas u Ključu održane su mirne demonstracije građana žrtava agresije koji su ponovili svoje zahtjeve upućene nadležnim organima da procesuiraju ratne zločine počinjene u Ključu.
     Ovo je treći po redu održani skup, za kojeg se smatralo da će biti dovoljan, međutim organizatori su najavili da će protestovati i dalje, svake posljednje nedjelje u mjesecu.

 

Kao što su najavili organizatori, protesti će se nastaviti i dalje,
svake posljednje nedjelje u mjesecu

     - Tužilaštvo Unsko – sanskog kantona odgovornost prebacuje na MUP, gdje u odjeljenu za ubistva radi samo pet inspektora koji nemaju vremena za tako obimnu tematiku, smatra Nijaz Delić, jedan od organizatora skupa.
     Zastupnik u skupštini USK Ferid Kuluosman je kazao da je za zločine počinjene u Krajini i Ključu više optužnica podiglo Tužilaštvo u Banja Luci nego u Bihaću.
     Potresna svjedočenja o zločinima iznijele su Avdić Samra i Dervišević Merima, koje su kao djevojčice preživjele dan streljanja u Biljanima i koje još uvijek imaju traumu.

 

Potresna svjedočenja o zločinima iznijele su Avdić Samra i Dervišević Merima

    
     Svi demostranti na ovom skupu u Ključu ponovili su svoje zahtjeve ali su ovaj put naglasili i činjenicu da njihovo okupljanje predstavlja i podršku tužbi za genocid protiv Srbije i Crne Gore. Zbog ne procesuiranja zločina počinjenih u Ključu preživjelim stradalnicima svaki tračak nade za pravdu predstavlja svjetlo na kraju tunela.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 24. mart 2006


Grijeh je kruh bacati...

Suljo se često sjećao prijeratnog izobilja ali i ratne nemaštine kad se jelo sve "što stigne u ruke" .


     Halilović Suljo, uposlenik je u organu uprave Općine Ključ kao kurir. Po cijeli dan raznosi poštu i njegove noge su jedino radno sredstvo koje ima. Vrijedan i pošten čovjek, svaki put kada prodje pored bačenog kruha, vrati se, uzme i skloni ga gdje se neće gaziti.
 

Onaj ko nije osjetio šta je glad...
     - A kako ne bi sklonio, ja se još uvijek sjećam ratnih dana u Zenici kada smo molili Boga da nadjemo komad kruha, makar bajat bio – kaže on.
     U Zenici za vrijeme rata Halilović Suljo je služio u Ratnom predsjedništvu Trećeg, a poslije i Sedmog korpusa. Tada nije bilo kruha za bacanje i Suljo se često sjećao prijeratnog izobilja ali i bezobrazluka kada se kruha moglo i na putu naći.
     - Gledam i danas, bacaju kruh a kukaju, bojim se Božije kazne i goreg belaja, - reče nam Suljo i sagnu se da pokupi komad kruha sa puta. Ne smeta mu objavljivanje ovog teksta, samo pod uslovom da prenesemo njegovo ohrabrenje svima onima koji se poput njega sjećaju ratne gladi.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 24. mart 2006


LIJEČNICI ALEJE KESTENOVA


Godinama oglašavajući na stablima aleje kestenova u njihovoj kori ostalo je na stotine raznih vrsta "pribadala".


     Ekološki pokret zelenih Ključ, ima sjajnu predsjednicu, profesoricu biologije Enisu Čahut. Pošto djeca nisu imala časa profesorica Enisa ih je brzo organizovala i poslala u ekološku akciju. Stiglo je proljeće i drveće počinje uzimati sok iz zemlje. Povrijedjenom drveću nektar će izlaziti na rane. Osim toga aleja kestenova u glavnoj ulici u Ključu vapi za generalnim čišćenjem stabala.

 

Učenici srenjih škola u ekološkoj akciji čišćenja kore od "uljeza"

    
     Svaka politička stranka, privatnici, ustanove i svi koji se javno oglašavaju čine to besplatno po kestenovima zabadajući pri tom stotine čavala u njegovu koru. Osim što su očistili stabla, učenici srednje škole "Prof. Omer Filipović" napunili su pune kese rajslingi i čavala, te će ih iskoristiti u ekološke svrhe. Možda u novu kampanju protiv bacanja smeća i zagadivanja okoliša.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 23. mart 2006


Dopunjena grafika Ključa


Uz pomoć kompjuterskih grafičkih programa docrtan je dio grafike koji je manjkao na najpoznatijoj grafici našeg grada.


     Nedavno je na Bosanskoj televiziji bila reportaža našeg akademika Muhameda Filipovića koji je nešto malo govorio o Ključu. Tom prilikom smjestio je Podgrad Starog grada Ključa na Hajribašču i kazao da je to slikao Benedikt Kuripešić 1530 godine. Pogriješio je. Benedikt je grafikom prikazao drugu stranu gdje je Ključ zaista i bio. Dakle do današnjeg Ključa bile su okrenute kule a iza njih je bio grad. To nam je potvrdio i Ključki profesor historije Fuad Alibegović, asistent rahmetli Fadila Muslimovića Fadil Mršić (koji je s njim iskopavao Podgrad) i svi Ključani koji su ikad bili na Podgradu, mjestu koje je slikao Bendikt.

 

Grafika Starog grada Ključa sa Sanom dopunjena je novim motivom

    
     Zahvaljujući kompjuterskoj tehnologiji smjestili smo ovu historijsku grafiku na šire obzorje, uzimajući koordinate sa tehničkom preciznošću. Dakle možete biti 100% sigurni u vjerodostonost. Ovako izgleda "šira slika" Ključa iz šesnaestog stoljeća.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 23. mart 2006


Sedam diplomaca iz Ključa

Neki od novopečenih diplomaca su odmah pronašli posao u obrazovanju dok će ostali tek morati da se potrude.


     Emina Smajić, Emina Velić, Belma Safić, Denis Šehić, Amer Bašić, Asmir Vučkić i Emir Hadžić najnovija su generacija Ključana koja je diplomirala na Bihaćkom univerzitetu. Ovi vrijedni mladi ljudi napokon su svoj plemeniti posao učenja izveli do kraja i donijeli su u svoj rodni grad Ključ sedam diploma. Zastupljen je njemački i engleski jezik, pravo, ekonomija i DIF.

 

Mladi su donijeli u Ključ sedam novih univerzitetskih diploma

     Nekolicina njih dobili su posao kao profesori jezika u Srednjoj školi u Ključu, dok preostale čekaju neizvjesni dani i mnogo napora u budućnosti kako bi pronašli zaposlenje.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 22. mart 2006


PETICIJA E5

     Evropska ekološka stranka organizovala je peticiju u Ključu za potpisivanje prijedloga da se u Ustavu Bosne i Hercegovine predvidi pored "demokratska" i prefiks "ekološka", čime bi se odredjene obaveze o čuvanju okoliša morale sprovoditi poveljom same države.
 

Potpisivanje peticije u Ključu
     Ova neobična peticija naišla je na odobravanje cije- log gradjanstva. Svi prolaznici rado su potpisali peticiju praveći pri tome razne i najčešće šaljive komentare.
     Ekološka stranka u Ključu aktivna je od prošle godine i ovo su neka od prvih njenih istupanja pred gradjanima. Nimalo slučajno nije odabran dan za potpisivanje peticije, koji se svugdje slavi kao "Svjetski dan voda".

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 22. mart 2006


Vlada u posjeti privrednicima

Postavljeno je pitanje registracije tvornice tafting tepiha u Ključu koja zbog pravnih nedoumica stoji neiskorištena.


     Premijer Vlade USK Osman Ćehajić, zajedno sa ministrima u Vladi, posjetio je danas Općinu Ključ. Pored susreta sa načelnikom, delegacija Vlade susrela se i sa ključkim privrednicima i poduzetnicima.

 

Premijer i ministri vlade USK sa svojim domaćinima u Ključu

     - Mi smo ovdje kako bi smo čuli vaše prijedloge i kako bi smo dobili zadaću. Vlada ne proizvodi novce, Vlada živi od ljudi poput vas – kazao je premijer privrednicima.
     Privrednici su tražili da se smanji siva ekonomija koja šteti državi i registovanim poduzetnicima. Postavljeno je pitanje registracije tvornice tafting tepiha u Ključu koja zbog pravnih nedoumica stoji neiskorištena. Ipak privrednike je najviše zanimalo obećanje premijera da će za proizvodjače Vlada subvencionirati kreditne kamate i druga poticajna sredstva za rad i zapošljavanje.
     Vlada je dobila zadaću, a vrijeme će pokazati kako će je i obaviti.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 20. mart 2006


KRALJEVA ILI PEJGAMBEROVA
STOPA I ŠTAP


     Svi u Ključu čuli su za "Kraljevu stopu" na Starom gradu, ali malo njih tačno zna gdje se i nalazi. Stopa utisnuta u kamenu nalazi se podno prvih kula zvanih "tabor" petnaestak metara vertikalno na donjem putu koji vodi za podgrad.

 

Ova stopa "utisnuta" u kamenu stijenu privlači poglede znatiželjnika

     Pored stope ima još jedan, u kamenu utisnut oblik, kojeg mještani nazivaju "otisak štapa". Neki od najstarijih stanovnika Ključa ovaj fenomen nazivaju još i "Pejgamberova stopa". Posjetioci koji sa štapom obidju Stari grad rado stave lijevu nogu u ovaj savršeno odgovarajući oblik, a štap stave u drugi, i tako udobno naslonjeni posmatraju vidik pred sobom. Stopa je okrenuta od juga ka zapadu a njeno postojanje tumačeno je u tri teorije.
     Prva je da se radi o čistoj slučajnosti, druga je da je stopa nastala dok je stijena još uvijek bila vrela (vulkanska) i treća koja ostavlja sve romartičarsko-fantastične opcije otvorenim.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 18. mart 2006


NAČELNIK SMIRIO PUNU SALU


Načelnik Ključa na ispitu slobode govora - odgovarao je na pitanje revoltiranih gradjana.


     Načelnik Općine Ključ Bajazid Hadžić prihvatio je izazov Organizacije za promociju civilnog društva i pojavio se pred građanima Ključa otvoren za sva škakljiva pitanja. Prije izlaska pred masu ljutih i nezadovoljnih Ključana načelnik je samouvjereno izjavio da se rado odaziva i nakon kraćeg uvoda kazao da će odgovoriti svakom od stotinjak prisutnih u sali.

 

Načelnik općine Bajazid Hadžić
na sastanku sa gradjanima
     Pitanja su žestoko pljuštila i načelnik je hrabro odgovorio na svako te je čak uspio dokazati kako on najbolje zna. Za čas je uzrujalu masu doveo u red kao djecu u školi. Ovako se učimo demokratije! – zaključivao je načelnik naglas nakon svakog odgo- vora. Manirom vrlo vještog govornika uputio je nezadovoljne da više rade, uče i da se trude bolje. Onima koji su bez posla savjetovao je da promjene zanimanje, nije krio probleme koje je nerealno riješiti, nadmudrio je i provo- kativna pitanja a jednog građanina naveo je da sam kaže "Ni ja ne znam šta je moje pitanje!".
     Najviše je bilo pitanja oko sudbine pilane u Ključu i 130 nezaposlenih radnika.
     - Pilana je stvar prošlosti, sve i kad bi neko pokušao raditi ne bi mogao postići rentabilnost zbog zastarjelosti tehnologije – kazao je načelnik.
     - Što se tiče uklanjanja pilane kazao je da pilana i nije predviđena u novom planu Ključa. Kamo sreće da je Agencija za privatizaciju proda nekome prije nego je baci pod stečaj zbog njenog duga od oko 8 miliona, a onda može se desiti svašta sa njom i njenim objektima – kazao je Bajazid Hadžić.
     Načelnik je kazao realnost, a građani, kao što su došli naoštreni, tako su se i razišli zamišljeni.

Prilog: fahrudin.bender@hotmail.com


 
  Ključ, 17. mart 2006


NE kozmetičkim promjenama


Kozmetičke promjene prijete da opterete Bosnu i Hercegovinu produžetkom zacementiranog stanja.

 

Haris Silajdžić pozdravlja gradjane
u sali Doma kulture u Ključu
     Osnivač Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić održao je javnu tribinu u Domu kulture u Ključu. Sala je bila prepuna građana koji cijene doktora Silajdžića i koji su zabrinuti za novonastalu situaciju o Ustavnim promjenama.
     Kozmetičke promjene, kako ih je Silajdžić nazvao, prijete da opterete Bosnu i Hercegovinu produžetkom zacementiranog stanja u kojoj svatko iz vlastite želje može opstruirati prosperitet svim građanima. Zbog velikog broja kočničara i onih koji su im takvu mogućnost i ulogu dopustili, nastavlja se tamničenje Bosne i Hercegovine i takve se tendencije provlače i kroz Ustavne pregovore i kroz izjave srpskih političara.
     - Ako smo mi Bošnjaci uspjeli u ratu sačuvati obraz, kada sve maske padaju, zbog čega nam danas ne daju demokratiju, želimo upravo to što oni imaju, da se glasa po građanskom a ne entitetskom principu – kazao je Silajdžić.
     - Sve dok se god u Bosni ne dozvoli građanski princip i demokratija, postojat će ova neprijatna situacija proistekla iz rata, smatra Silajdžić.
     - Zbog nepovjerenja nama Bošnjacima, koji smo bili žrtve a ipak smo očuvali obraz, bojim se da se šalje poruka – bio Musliman ekstremista ili demokrata, mi vam ne vjerujemo – kazao je Haris Silajdžić na ovoj javnoj tribini.
     Stotine građana Ključa podržalo je nastojanje Stranke za BiH i drugih koji su ovakvim "kozmetičkim" promjenama Ustava kazali – Ne!

Prilog: fahrudin.bender@hotmail.com


 
  Ključ, 16. mart 2006


Pilana polako nestaje


Sindikat Šipada je izdao je saopćenje u kojem osuđuje ideje prodaje još uvijek se nadajući da će bilo kad u budućnosti pilana proraditi.


     Na javnoj tribini NVO Ključ Budućnosti, gdje bi građani trebali slobodno da govore, napadnute su ideje i sloboda govora građana.
     Prijedlog građana da se pilana u centru Ključa riješi zajedno sa nezaposlenim radnicima, tako što bi sva potraživanja mogli naplatiti prodajom starog željeza, a poslove dobiti prodajom najvećeg i najkvalitetnijeg prostora u centru Ključa, prenešena je i zloupotrebljena.

 

Da li je ovo samo uspomena na neka bolja vremena za radnike Pilane

    
     Sindikat Šipada, koji neradi deset godina, izdao je saopćenje u kojem osuđuje takve ideje, još uvijek se nadajući da će bilo kad u budućnosti pilana proraditi.
     - Takve ideje mogu izazvati socijalni bunt i nije im ni mjesto ni vrijeme – kazala je Šefka Muratagić predsjednica organizacije Ključ budućnosti.
     Međutim, istovremeno dok se o stanju u kojem se nalazi pilana ne smije raspravljati, dešava se pljačka javnog dobra. Policija je već par puta intervenisala jer je u pilani bilo provala i krađa vrijednih metala.
     Uz ogradu pilane pripremljene su složene gomile željeza, lima, pa čak i betona, koje polako nestaju ili čekaju da budu prodane. Tako pilana, u kojoj su propali svi pokušaji proizvodnje, polako ali sigurno nestaje pod okriljem noći. Zatajavanje činjenica zbog "socijalnog bunta" ide na ruku kriminalcima koji trenutno jedini imaju koristi od pilane.

Prilog: fahrudin_bender@hotmail.com
 
  Ključ, 15. mart 2006


Ključki ribari ne daju Sanu


Udruženje ribara pokušava sanirati dugove i razviti ribolovno turističku perspektivu na rijekama ali im za to treba pomoć i vlasti.

     Udruženje ribara iz Ključa jedino je udruženje u Unsko-sanskom kantonu koje vuče gubitke od 40000 maraka. U programu sanacije ovih dugova nova uprava ozbiljno računa na razvoj ribnog turizma u vidu naplativih ribolovnih revira. Iz tog razloga nisu prihvatili kantonalnu ribolovnu dozvolu. Upravu jučer ključki ribari su dobili poziv i prijedlog Ugovora od Federalnog saveza ribarskih udruženja kojim bi se obavezali na zajedničku dozvolu.
 

Besim Pudić-Beki

     Problem je taj što su ovaj Ugovor potpisali tek šest udruženja od kojih većina nema svoje rijeke.
     - Nećemo dozvoliti da neko iskorištava našu Sanu a da ne plati ništa. Naše udruženje pokušava sanirati dugove i razviti ribolovno turističku perspektivu na rijekama Sana i Sanica, dok neko potpisom na papiru želi da nas ostavi bez naših prihoda - kazao je Besim Pudić predsjednik ribara iz Ključa.
     Ribari su odlučni da ne prihvate zajedničku dozvolu, njihovo nezadovoljstvo ide i u pravcu vlasti u Ključu za koju tvrde da nevode brigu o prirodnim bogatstvima i dozvoljavaju da svatko radi od ključkih potencijala šta hoće i ostavlja ovaj grad bez perspektive.

Prilog: fahrudin.bender@hotmail.com


 
  Ključ, 15. mart 2006


HANLOVSKO I BERBEROVO BRDO
NEPROHODNI ZBOG "KLIZA"

 

     Dok zimska služba u Ključu s naporom nastoji da održava lokalne puteve prohodnim, na sve strane niču staze za sanjkanje. Djeca su do leda uklizala nekoliko gradskih ulica i puteva, pogotovo u Hanlovskoj mahali i Berberovom brdu. Pješaci niz ove "staze" čak lakše sidju na ledjima nego na nogama. Djeca ipak mnogo ne mare na povike i kritike. Jedino što ih brine jeste škola a upravo zahvaljujući snijegu mnogi osnovci nisu ni došli na nastavu. Navedeni razlozi su snježne nepogode i neprohodni putevi. I onda, uz valjano opravdanje ista djeca od neprohodnih puteva za dan naprave "spust" staze, kao što je ova sa Berberovog brda.

Prilog: fahrudin.bender@hotmail.com


 
  Ključ, 13. mart 2006


Haris Silajdžić u Ključu


Pored glavnog gosta Harisa Silajdžića sa njim će biti i dvojica političara, Sejfudin Tokić i Mirnes Ajanović.


     U petak u 16 sati u Domu kulture održaće se javna tribina na kojoj će se gradjanima Ključa obratiti Haris Silajdžić. U njegovoj pratnji bit će i drugi poznati političari poput Sejfudina Tokića i Mirnesa Ajanovića, koji kao članovi gradjanskog fronta žele razgovarati o budućnosti zemlje. Tribina nosi naziv "Ustavne promjene u BiH" i uz najavu iste ide sljedeće saopćenje:

 

     BiH nalazi se u presudnom trenutku za svoj opstanak. Dejtonski sporazum je proglašen nefunkcionalnim od strane Evrop- skog parlamenta, Evropske komisije i Venecijanske komisije, na temelju povelje UN. Time je praktično poništena ustavna osnova za tretiranja Dejtonskog ustava i entitetskog uredjenja kao pravne osnove za vodjenje pregovora o Ustavnim promjenama. To zahtjeva povratak na Ustavno stanje koje je predhodilo potpisivanju Dejtonskog sporazuma, odnosno povratak na Ustav Republike BiH iz 91. godine – stoji izmedju ostalog u sopćenju.
     S toga ovaj front nastoji da pridobije većinu u državnom parlamentu kako bi učvrstili poziciju Bosne i Hercegovine koja formalno pravno ne priznaje entitete i etničke podjele u novonastaloj situaciji. Ukoliko se to desi, zahvaljujući i ovoj slučajnosti, Bosna i Hercegovina bi mogla sama od sebe savladati svoje neprijatelje i postati upravo onakvom zemljom kakva zaslužuje da bude.

Prilog: fahrudin.bender@hotmail.com


 
SA MALIM ZAKAŠNJENJEM DOBILI SMO FOTOGRAFIJE SA PROSLAVE NOVE GODINE
U NORVEŠKOJ. DA POGLEDATE ALBUM KLIKNITE
 OVDJECjenjeni posjetioci sajta, počinju pristizati vaši prijedlozi na temu Sta i kako uraditi da poboljšamo kvalitetu života u našem gradu.
Nastavljamo akciju IDEJE ZA KLJUČ, ono što izostavljamo jesu imena predlagača, jer bitne su ideje i njih treba analizirati.

Ovom prilikom prenosimo pismo jednog posjetioca našeg site i njegova razmišljanja na ovu temuLjeto za pamćenje

      Pročitao sam na ključkoj strani tekst pod nazivom: "Može i treba..." i imam jedan konkretan prijedlog. Prijedlog je sažet, jer tu ima još puno detalja, koje treba razraditi, od mjesta održavanja, sponorisanja, pa do pokroviteljstva općine ili čak ministrarstva kulture Unsko-sanskog kantona...

Ključki dani kulture i sporta

      Rat i sudbina su učinili svoje i mi ključani smo raseljeni po čitovom svijetu i to se u dogledno vrijeme neće promijeniti. Vrijeme je takodje učinilo svoje i nekadašnji najbolji prijatelji i rodjaci su se udaljili jedni od drugih i postali "stranci".
      Ključ je grad koji svako ljeto posjeti više hiljada turista (dijaspora). Tačno je da smo svi mi ključani, ali to ne umanjuje našu potrebu za odmorom, relexom, sportom i kulturom što inače traže i svi ostali turisti širom svijeta u vrijeme godišnjih odmora. Ključ treba svojim gradjanima-turistima to da ponudi, kad već imamo Sanu, Sanicu, Banjicu i okolna brda i planine, Ključ je idealan i za seoski turizam.
      Iskoristimo prirodni potencijal i zadržimo svoje turiste u gradu da ne bi svoje pare trošili po susjednim općinama ili čak u susjednim državama.
      Druga stvar koja se tiče više nas "dijasporaca" je, da u vrijeme godišnjih odomora (juli/august) u gradu nema neke "masovnije" kulturne manifestacije ili nekog većeg sportskog dogadjaja, poput onih u aprilu (turnir u malom nogometu), maju (Majski dani otpora), maturski dan itd. Sve te manifestacije imaju svoju tradiciju i ne mogu se jednostavno "preseliti" u vrijeme godišnjih odmora. Da bi naša omladina koja odrasta širom svijeta, ipak imala priliku upoznati svoje rodjake i komšije u domovini i da bi istovremeno mogli upoznati našu kulturu i običaje, predlažem da se na nivou opštine organizuju "Ključki dani kulture i sporta".
      Manifestacija bi tebala trajati 2-3 dana kako bi mogli prikazati sve kulturne i sportske aspekte, koje nudi naš rodni grad: narodne nošnje, folklorne igre, dramske predstave, auto-kino sa domaćim filmovima, turnire u nogometu, šahu, borilačkim vještina itd... Da bi sve to bilo interesantnije za našu omladinu, naveče bi mogli organizovati koncerte narodne i zabavne muzike za sve mlade i one koji se mladi osjećaju...
      Zadnji vikend u julu bi najbolje odgovarao, pošto tad skoro čitava Evropa ima godišnje odmore i najviše naših "dijasporaca" u to vrijeme je kod kuće. Ali može se dogovoriti i neki drugi datum.
      I treće i isto tako bitno: ovdje bi se spojilo "ugodno s korisnim" i općina bi na ovaj način dobila jedan novi izvor financija.
Vaše prijedloge možete slati na ovaj mail
EKSKLUZIVNO
OBJAVLJUJEMO  ŠESNAESTI  ESEJ
Povratak u budućnost
DA PROČITATE ESEJ KLIKNITE  OVDJE  Ključ, 4. mart 2006


Neće iver daleko od klade...


Istovremeno kad i njihove "starije kolege" podmladak NK Bajer 99 radi i trenira za novu nogometnu sezonu.


       Amir Muratović, naš sugradjanin koji živi u Sloveniji , prije dva-tri dana poslao nam je jednu zanimljivu fotografiju. Naime, kao nastavak priče od prije nekoliko dana o pripremama NK Bajer 99 sa Velagića, on nam je poslao i fotografiju iz istog kluba ali onih najmladjih, budućih nasljednika ovih "velikih"..

 

Kad mogu veliki zašto onda ne bi i mali -
pripreme za početak proljetne sezone podmladka NK Bajer 99

    Na slici, nastaloj u toku boravka u Bosni, prikazani su članovi podmlatka pomenutog kluba na čelu sa Adisom Keranovićem koje je Amir fotografisao poslije njihovog treninga. Ako je suditi po slici, onda je uspjeh ovih fudbalskih poletaraca zagarantovan.
     Mi se ujedno zahvaljujemo Amiru Muratoviću na ovom prilogu.
   Ključ, 28. februar 2006


Trotoari po sred ulice
- VOŽNJA PREKO OGRANIČENJA -Snijeg je opet iznenadio službe za održavanje puteva ali još više razljutio vlasnike kuća koje se nalaze uz ulice čišćene od snijega .


     Sniježne padavine koje su bile obilne u posljednja dva dana, iznenadili su službe za održavanje puteva. Snijeg preko noći napada, a svi građani Ključa koji rane na posao, te djeca koja idu u školu, do svog cilja kreću se kolovozom jer trotoari bivaju zatrpani.Služba za održavanje puteva Unsko-sanskog kantona održava sve pravce prohodnim, međutim u Ključu snježne grtalice prebacuju sav snijeg na trotoar.

 

Smetaju vozačima ... ali pješacima nije ostalo ništa drugo nego da se
koriste ulicom budući da su trotoari još pod snijegom

     Tako je u Donjoj mahali u Ključu ponovo došlo do revolta građana jer su im fasade, koje se nalaze uz samu ulicu, bukvalno uništene zbog snježnih nasipa i mokrog otpada što ga mašine bacaju prolazeći kolovozom. S obzirom da grtalice nisu poštovale ograničenje brzine kroz ovu mahalu, 40 km na sat, iznervirani mještani su ih čak zaustavljali na cesti kako bi protestovali.
    Kroz ključku Donju mahalu pruža se lijep pravac kojem vozači ne mogu odoljeti te uvijek prođu daleko iznad ograničenja. Rezultat toga su i ove uništene fasade kuća. Mještani su uputili zahtjev i policiji da u njihovoj mahali postave radar.

Prilog: fahrudin_bender@yahoo.com
 

Uskoro počinjemo sa objavljivanjem priča i sjećanja na razne dogadjaje, ličnosti i dogodovštine koje su na bilo koji način vezane za naš Ključ. Da bi ta zbirka bila što potpunija i interesantnija zamoljavamo vas da nam se pridružite. Pošaljite vaše priče a mi će mo ih objaviti. Evo, za početak jedne takve priče.
Uskoro će punih deset godina kako je gorio neboder u Ključu. Neboder, koji je odolijevao u ratu, drugu godinu u miru zahvati strahoviti požar koji će se još dugo pamtiti. Prenosimo tako sjećanje jednog
od svjedoka tog dogadjaja:Noć kad je neboder gorio

      Stigli smo kasno, poslije neke svadbe, u stan. Već oko 2 sata bili smo duboko u snu kad neko zakuca na vrata.
      - Komšija izlazite neboder gori.
      Ustao sam i prišao vratima, više od ljutnje što mi neko u ta doba lupa na vrata nego zbog ovog kratkog upozorenja. Otključah vrata i nigdje nikoga, miriši na goretinu.
      Vratih se u krevet, rekoh ženi da je zapaljena korpa za smeće ili tako nešto, kad opet neko zalupa na vrata.
      Nisam dalje spavao ali iz nekog revolta nije mi se skakalo na gluposti. Ali kad sam ponovo otvorio vrata dim već bijaše napunio stubište. Mi smo na osmom - pomislih i onako na brzinu se obukoh, cipele bez čarapa, i krenusmo niz stepenice.
      Silazili smo dole ali su neki bježali i gore. Počinješ se pitati koji je pravac ispravan. Sišli smo tako do drugog sprata gdje je vatra najjača, otud ih je bježalo najviše ka gore te i mi krenusmo za njima. Ponovo na osmi, penjemo se gore a drugi silaze. Kada smo se popeli na krov da uzmemo vazduh zatekosmo stanare koji govore:
      - Moramo dole, izaći van pod svaku cijenu.
      I onda opet krenusmo dole, a odozdo se jedni već vraćaju. I tako mi sad na treći, pa opet gore. I opet dole do četvrtog pa gore. Kako je vatra uzimala spratove sve smo manje imali prostora za paničiti. Na kraju nas svih trideset i četiri stanovnika nebodera završismo na krovu. Pođosmo se tješiti, te neće vatra doći na krov, te sad će dizalica sa korpom, a može i helikopter izbaciti uže.
      Tu na sjevernoj strani vatra nas zapahnu i izdiže se jednu pet metara iznad nebodera. Panika zavlada. Svi predjoše na onu stranu nebodera do ulice. Dole na ulici cijeli Ključ se sjatio. Vatrogasci i policija pokupili sve ljude da gase. Nitko vatri ni pera da odbije. Odozdo iz mase žena prepozna kćerku i zeta na krovu, dozva ih i pade odmah u nesvjest. Masa ju dočeka rukama.
      U tom stiže SFOR, a stanari povikaše kako će nas oni spasiti.
      Pred našim očima kanadski vojnici pođoše izbacivati jogije iz kamiona i redati ih oko nebodera.
      Aj, nećemo valjda morati skakati - povika neko. U tom momentu tolika panika zavlada da je samo neko skočio preko krova svi bi ga slijedili kao ovce iznad provalije.
      Za dlaku ostasmo normalni kada stiže i dizalica sa produženim ljestvama i korpom. Dok su oni ispružali mašinu, naši vatrogasci u podnožju davali su sve od sebe. Iza naših leđa pucala je vatra i beton. Dizalica se sva odmotala ali je ipak kratka još tri sprata. Učimo dove, euze, šta ko zna.
      Jedan esforac našao neke kukaste ljestve i uspio se popeti samo na prvi sprat i to jedine strane koja nije u plamenu, ove do ulice.
      Stanari se pitaju hoće li preživjeti, grizu se jer su napokon shvatili da su mogli na početku požara izletjeti kroz dim par spratova i ostati živi. Skakanje na jogije još uvijek jedina raspoloživa opcija.
      Onaj sforac sa kukastim ljestvama stigao sprat po sprat do najvišeg balkona ispod nas i nešto brklječi. Stara hebe sa maramom nešto kao prevodi. Priđoh i razumjeh ga kako govori da moramo silaziti jedan po jedan i sprat po sprat. Uze zakrivljene ljestve i zakači ih na krov. Vjetar dim vatra, dvanestak metara iznad betona s vanjske strane krova treba da uskočimo na balkon osmog sprata a žene pođoše govoriti:
      - Prvo žene i djeca prvi
      - I stari, reče hebe i prva zakorači.
      Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja i odapinjanja dimija hebe najzad povika.
      - Aj, ne mogu ja, nek ovde izgorim al ja nesmim.
      Par žena se odvažiše a potom i mi. Već nas je desetak bilo na osmom balkonu te ova tura hrabrih krenuše dalje. Sprat po sprat gimnastičkom akrobatikom i željom za životom stigosmo do trećeg balkona. Tu dalje nismo mogli od vatre, ali nam baciše gas maske i mi bismilom potrčasmo niz stubište.
      Par sekundi vatre i straha i sve biješe gotovo. Tako ostade bez ijednih čarapa i doživljajem kojeg nikada u životu neću zaboraviti.      Epilog - Ključ je imao najveći požar u novijoj istoriji, neboder je potpuno izgorio. Nikad se nije saznalo tko je izazvao požar, čak se nezvanično spominjala i diverzija. Na svu sreću svi akteri su preživjeli.
Vaše priče možete slati na ovaj mail
  Ključ, 4. mart 2006


Lokalni zimski turizam


Već treću godinu za redom mještani Velegića sakupe sredstva i finansiraju desetodnevni boravak njihovog nogometnog kluba.


     Mještani Velegića pokazuju da je moguće imati lokalni turizam i da se mogu iskoristiti prirodne ljepote što ih Ključ ima. Oni često praktikuju izlete u Vučijem klancu, gdje su sagradili pravo vikend naselje. Također već treću godinu za redom vrijedni mještani Velegića sakupe sredstva i finansiraju desetodnevni boravak cijelog nogometnog kluba NK Bajer 99 u vikendicama na Vučijem klancu gdje se ovi mladići pripremaju za početak sezone, ali i uživaju družeči se i zabavljajući..

 

Pripreme za početak proljetne sezone NK Bajer 99 odvijaju se
u Vučijem klancu najviše zahvaljujući pomoći sugradjana

     Predsjednik kluba Fahrudin Ćemal vodi računa da ništa ne nedostaje. Tu su i kuhari te redovni posjetioci iz Ključa. Trener Mirsad Salihović organizuje aktivnosti svojoj momčadi, koji dnevno pretrče po snježnim vrhovima i po 15 kilometara, dok se navečer odmaraju ili u vikendicama igraju "bele".
     Krajem njihovog boravka u Vučijem klancu se iskupe svi mještani i prirede feštu, za koji ode i po nekoliko janjadi i mnogo druge logistike.

Prilog: fahrudin_bender@yahoo.com
 
  Ključ, 2. mart 2006


Promocija knjige "Alija izbliza"


Jedino što mi je predsjednik ikad tražio u vezi knjige jeste da bude poštena... rekao je Jerković


 

Ademir Jerković, promociju svoje
knjige, započeo je u Ključu
     Savjetnik za medije, prvog predsjednika Alije Izetbegovića, Ademir Jerković započeo je u Ključu promociju knjige "Alija izbliza", koju će nastaviti po drugim gradovima u Unsko-sanskom kantonu.
     Jerković je prateći u stopu Izetbegovića, bio svjedok brojnih historijskih događaja, te je osjećao dužnost da kao svjedok ali i profesionalac zabilježi brojne događaje "izbliza". Njegova tri- logija "Istočno od Dejtona" naj- bolje osvjetljava prilike Dejtonske Bosne.
     - Žao mi je što nisam završio knjigu za života predsjednika, koji je znao da je pišem. I jedino što mi je ikad tražio u vezi nje jeste da bude poštena - kazao je Jerković.
     On Izetbegovića opisuje kao običnog čovjeka, iznosi o njemu detalje koje impresioniraju čitaoce knjige i posjetioce tribina.
     - Ono što je Izetbegoviću najteže padalo jeste pokolj u Srebrenici i Bošnjački sukob u Kladuši, i znalo mu je biti toliko teško da se jedino namazom liječio - kazao je Jerković opisujući prvog predsjednika i svoga šefa.
     Pokrovitelj tribine u Ključu bio je načelnik Općine Bajazid Hadžić a promotori su bili Ključani Ibrahim Kapetanović i Nisveta Bašić.

Prilog: fahrudin_bender@yahoo.com
 

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.                All rights reserved.    Powered by freebih.com network