M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u è
   Kljuè danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Kljuèke razglednice

Z a b a v a
   Kljuè Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Kljuèa
   Stari grad
   Kljuè ljeta 2004
   Kljuè noæu
   Kljuèke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferiè na Sani
   Kljuè Info Team 2004

Radio  Kljuè
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnièka podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Kljuèani
   Kljuèki adresar
   Kljuèani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Kljuè Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Kljuè Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIÆ
Kljuè Info Team

Sulejman FILIPOVIÆ - CUNI 
Eldar ŠEHIÆ - ŠANER
Alija KIŠEVIÆ - ÈIKO  
Vernes MUSLIMOVIÆ - VESOJ U N I    2 0 0 8


   Ključ, 14.  maj 2010Konvencija SDP-a BiH općinske organizacije Ključ

     Pred punom salom članova i simpatizera Doma Kulture, održana je konvencija SDP-a BiH općinske organizacije Ključ. Konvencija je nosila naziv ''SDP – Snaga za promjene'' a učesnici konvencije bili su najviši kantonalni dužnosnici stranke. Prilikom dolaska u Ključ, kantonalna delegacija SDP-a posjetila je šehidsko mezarje u Velagićima te spomen obilježje na Trgu alije Izetbegovića kako bi položili cvijeće i odali počast žrtvama agresije.

 

Delegacija SDP položila je cvijeće na Spomen obilježje

     Tokom tribine prisutnima su se obratili Nedžad Zukanović predsjednik općinskog odbora SDP-a, Ajdina Šistek i Admir Hodžić predsjednici foruma žena i mladih općinske organizacije, Farko Hodžić, Mira Ljubijankić i Albin Muslić ispred kantonalnog odbora SDP-a. Upriličen je i prijem novih članova u stranku a članske karte za 137 novopridošlih uručili su Hamdija Lipovača i Nedžad Zukanović.

 

Almir Kovačević, Hamdija Lipovača i Nedžad Zukanović

    Na kraju se prisutnima obratio i predsjednik KO SDP-a i gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača koji je poručio građanima bez obzira iz koje političke stranke dolazili da traži njihovu podršku kako bi zajedno promijenili stanje u kantonu, da Ključ otključa u svakom smislu i da se vrati Ključu i krajini ponos i dignitet koji im pripada.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 13.  maj 2010Smotra sposobnosti, znanja i stvaralaštva

 

Dodjela pohvala najboljima
     U ključkom domu kulture održana je završna Smotra sposobnosti, zna- nja i stvaralaštva učenika osnovnih naše općine. Sala Doma kulture bila je puna posjetilaca a učenici osnovnih škola Velagići, Sanica i Ključ na završnoj smotri takmičili su se u izvedbama hora, folklora i kulturno – umjetničkoj tački.
     U sve tri pomenute tačke, žiri je za pobjednika proglasio učenike OŠ Ključ, na drugom mjestu bila je OŠ Velagići a treća OŠ Sanica.
     Učenicima naših škola dodijeljene su pohvale i priznanja za ostvarene rezultate na općinskim takmičenjima iz svih predmeta kao i na do sada održanim kantonalnim takmičenjima.

 

Direktori ključkih osnovnih škola u prepunoj sali Doma kulture

     Drugu godinu za redom Srednja mješovita škola Ključ za učenike završnih razreda priređuje takmičenje, odnosno kviz iz općeg znanja. Na takmičenju su učestvovale četiri ekipe, dva odjeljenja gimnazije te elektrotehničke i ekonomske škole a najviše znanja pokazala je ekipa G41 odjeljenja koja je pobijedila na takmičenju.

 

Kviz znanja Srednje mješovite škole pratila je mnogobrojna publika

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 13.  maj 2010DRŽAVNO PRVENSTVO U RAFTINGU NA SANI

     U organizaciji rafting saveza BiH i kajak kanu kluba Ključ na rijeci Sani održano je redovno kolo državnog prvenstva u raftingu, odnosno u disciplinama sprint i spust. Na ovom takmičenju nastupilo je 14 klubova, odnosno 17 ekipa iz Olova, Zavidovića, Zenice, Visokog, Banja Luke, Bihaća, Zvornika, Donjeg Vakufa Jajca i Ključa. Takmičenje je otvorio općinski načelnik Osman Ćehajić a na samom startu učesnike je pozdravio i Hasan Hromadžić generalni sekretar sportskog saveza USK-a.

 


     Takmičenje je održano uz učešće muških i ženskih ekipa a na ovom takmičenju dominanti su bili Banjalučani odnosno kajak kanu klub Vrbas.
     KKK Vrbas Banja Luka bio je prvi u ukupnom poretku, druga je ekipa RK Una Aquarius Bihać. Naša mlada ekipa KKK Ključ2 bila je najbolje plasirana i zauzela 6 poziciju za dvije sekunde zaostatka za petoplasiranom ekipo Eko-viking Visoko Naša prva ekipa koju čine seniori KKK Ključ 1 bila je deseta.

 


 

Veoma dobra juniorska ekipa


Posebne pohvale za kazandžije
     U konkurenciji žena, ubjedljivo prva je bila ekipa RK Kanjon Banja Luka, drugo mjesto osvojila je ekipa RK Eko-viking 1 Visoko, treće SRK Bosna Zenica, dok je ženska ekipa KKK Ključ bila peta.
     Juniorsku ekipu KKK Ključ2 činili su: Lepirica Adnan, Šabić Ermin, Hadžić Adel, Pehadžić Almin, Krivić Amel i Burzić Edin
     Seniori KKK Ključ1: Huskić Damir – Hule, Pehlić Damir, Botić Ekrem, Ramić Elzin, Medić Mirnes i Ganibegović Faruk
     Ženska ekipa KKK Ključ: Avdić Mirela, Dervišević Adnana, Husić Velida, Šehić Majda, Džafić Subha i Harambašić Alma.
     Uprava KKK Ključ posebno zadovoljstvo istakla je dobrim nastupom mlade juniorske ekipe KKK Ključ1. Organizacija takmičenja je bila na zavidnom nivou a posjetioci u učesnici državnog prvenstva su bili zadovoljni gostoprimstvom. Pored roštilja i mnošta hrane, pripremljene za učesnike, našao se i ogroman lonac sa grahom sa 300 porcija. 'Kazandžije' su za njegovo pripremanje upotrijebili petnaest kilograma graha, deset kila luka, pet kila suhog mesa i ostalih mirođija, dok su kobasice za grah pripremane posebno.


Kantonalno prvenstvo u streljaštvu za invalide

     U Sanskom Mostu proteklog vikenda održano je kantonalno prvenstvo u streljaštvu za invalide. Takmičenje je održano u organizaciji kantonalnog saveza invalida a na takmičenju je učestvovalo sedam ekipa.
     Savez za sport i rekreaciju invalida općine Ključ na ovom takmičenju imao je ekipu koju su činili Bešlagić Vahida, Šljivar Fikret i Kazaferović Nijaz. Naša ekipa je na ovom takmičenju zauzela ekipno treće mjesto.***********

     U utakmicama 21. kola II Lige Zapad naši ligaši na teškim gostovanjima ubilježili su poraze. NK Omladinac savladan je od ekipe Bratstva sa 5 naprema 1 dok je NK Ključ poražen od Podgrmeča sa 4 naprema 2. NK Bajer je na domaćem terenu dočekao ekipu ABC Podzvizd koja je već osvojio prvo mjesto u prvoj kantonalnoj ligi. Bajer je u ovom susretu remizirao odigravši 0 – 0 sa ekipom Podzvizda.

Informacije:  Radio Ključ

CK OPĆINE KLJUČ
ODRŽAO IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU
 

      Crveni križ naše općine u subotu je održao svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Sjednici je prisustvovao i Husein Kličić predsjednik kantonalne organizacije Crvenog križa koji je ovom prilikom svima čestitao međunarodni dan crvenog krsta – križa te pohvalio izuzetno dobar rad općinske organizacije a posebno rad sa mladima koji su ostvarili dobre rezultate na raznim takmičenjima.
     Skupština je na sjednici usvojila sve izvješatje jednoglasno kao i plan rada za tekuću godinu. Također je prihvaćena i neopoziva ostavka predsjednika Crvenog križa Fahrudina Jauzovića koji će ostati u drugim tijelima crenog križa a na njegovo mjesto skupština je imenovala Senada Ibrahimovića.

Informacije:  Radio Ključ


 


   Ključ, 12.  maj 2010Humanitarni koncert za našu sugrađanku

     Osmog maja u švicarskom Lausenu održan je humanitarni koncert za pomoć u liječenju naše sugrađanke Sabihe Dervišević a u organizaciji ključke dijaspore Švicarske. Prikupljeni novac porodici Dervšević jučer je uručio Rezak Omerović. Prihod od koncerta iznosio je 3.860 franaka a prikupljeno je još 1340 franaka te je uručeno ukupno 5200 franaka. Suprug Admir zahvalio se svima koji su dali doprinos ovoj humanoj akciji.
 

     Sabiha će na narednu terapiju ići 18. maja, na njih dobro reaguje a pre- ma procjenama ljekara očekuje je još 14 terapija. Liječenje je izuzetno skupo a samo jedna terapija iznosi 3450 KM. I organizatori koncerta zadovoljni su sprovedenom akcijom s obzirom da po prvi put organizuju ovako nešto.
     Ključka dijaspora u Švicarskoj je u fazi registrovanja udruženja koje bi se bavilo uglavnom humanitarnim aktivnostima a najviše zasluga za formiranje udruženja pripada Dervišević Velidu, Seadu, Ćehić Huseinu, Omerović Rezaku i Kujundžić Emiru.
     Prilikom posjete rodnom gradu, Rezak Omerović Rega posjetio je i Radio Ključ te ovom prilikom, u povodu 40-e godišnjice radija uručio prigodan poklon našoj kući i zahvalio se na suradnji Udruženju 17. VKbbr i radiju u potpori humanitarnom koncertu. Pomenimo i to da su učesnici humanitarnog koncerta bili Safet Egrlić, Eso Balić, Almir Osmanović, Velid Dervišević i KUD Sevdah iz Oberentfeldena. 

Smotra narodnih igara i običaja

    KUD Naša mladost Ključ ove subote, 15.maja organizuje "Smotru narodnih igara i običaja 2010".
    Ovo je peta po redu Smotra u organizaciji KUD-a Naša mladost a program će trajati od 16 do 22 sata na igralištu osnovne škole, dok će u slučaju padavina, manifestacija se održati u Domu kulture. U programu će nastupiti više od 800 učesnika, sa kulturno umjetničkim društvima iz svih krajeva BiH, Slovenije Makedonije i Švicarske.


 

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 9.  maj 2010Skupština Predsjedništva Žena Stranke za BiH USK-a

     Dana 08.05.2010. godine u sali Skupštine Unsko – sanskog kantona, održana je 2. konstituirajuća Skupština Predsjedništva Žena S BiH USK-a, koja je upriličena u skladu sa Odlukama i obavještenjima od strane Predsjedništva Stranke za BiH.
     Nakon izbora radnih tijela, pristupilo se i podnošenju Izvještaja o radu Predsjedništva Žena S BiH USK-a, čiji rad je prvenstveno išao u smjeru humanitarnih akcija i drugog vida aktivnosti koju su provodile Žene Stranke za BiH. Nakon provođenja tajnog izbora glasanja za predsjednicu Predsjedništva Žena S BiH USK-a izabrana je Jasminka Horozović poslanica u Federalnom parlamentu iz Sanskog Mosta, dok su dvije dopresjednice Enisa Čahut – Kurbegović vijećnica u Općinskom vijeću Ključ i Ansela Husetić članica Žena S BiH iz Bosanskog Petrovca, također je izabrana i sekratarica Žena S BiH USK Enesa Malkoč, članica Žena S BiH Bosanska Krupa.
     U samo Predsjedništvo Žena S BiH USK ušle su: Jasminka Horozović, Enisa Čahut – Kurbegović, Ansela Husetić, Enesa Malkoč, Mine Bahtić, Bejza Talić, Semira Arapović, Hidajeta Jodanović, Senada Čahut, Mersada Tatarević, Sanela Dračić, Hadžalić Rukije, Anita Muratagić, Edita Krupić, Hasiba Porić, dr.sci.Senada Kurtanović, Nađa Kajtezović, Vahida Sulejmanović, Meleća Delić, Dragica Sulejmanagić i Senada Džanić.
     Na 2. konstituirajućoj Skupštini Žena S BiH USK obratio se i predsjednik KV S BiH USK-a mr.sci. Sadik Bahtić i poželio novom rukovodstvu puno sreće u budućem radu. U svom izlaganju je istakao da žene mogu biti uspješan akter i pozitivan pokretač ovoga društva.
     Sama Skupština je završena obraćanjem predsjednice i dopredsjednica Žena S BiH USK-a, koje su se zahvalile na ukazanom povjerenju i istakle da će se njihov rad zasnivati na zalaganju boljeg položaja žene u društvu i promoviranju Stranke za BiH.   Ključ, 8.  maj 2010OBILJEŽEN DAN EVROPE,
DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

     Povodom 9. maja Dana Evrope, dana pobjede nad fašizmom, predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a zajedno sa delegacijom općinske organizacije SDP-a položili su cvijeće na partizanskom spomen obilježju kao i na gradskom šehidskom mezarju.
 

     Ovom prilikom, bez prisustva zvaničnih predstavnika institucionalne vlasti, podsjetilo se još jednom na žrtve iz vremena borbe protiv fašizma četrdesetih godina prošlog stoljeća kao i vremena žrtava, pripadnika Armije BiH koji su 90-ih godina od- branili državu BiH u njenim granicama koje su definirane i zacrtane u vre- menu borbe protiv fašizma te najezde velikosrpstva i velikohrvatstva na pro- store današnje države BiH.

 


    Planinarsko društvo Lanište je u povodu dana antifašizma organizovano posjetili Želin a u ovoj ekspediciji učestvovalo je 22 člana. Tom prilikom članovi društva, očistili su smeće duž cijelog puta, očistili vrelo Smrdan i potkresali šumsku stazu do antifašističkog spomenika na Želinu. U narednom periodu članovi udruženja planiraju izlet za invalidne osobe te je planiran izlazak na Grmeč i Klekovaču.


 

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 6.  maj 2010Svečano otvorenje puta Plamenice - Prhovo

     U Prhovu je u subotu svečano pušten u upotrebu put Prhovo-Plemenice. Asfaltiranje jednog od najdužih lokalnih puteva dugog 2700 metara zajednički su isfinansirali općina Ključ, fondacija OdRaz i mještani ovog sela. Ovim asfaltiranjem omogućena je bolja putna komunikacija te stvoreni preduslovi za lakši život mještana.

     Za izgradnju ograde na šehidskom mezarju u Prhovu utrošeno je 24.000 KM. Prisutnima se ovom prilikom obratio predsjednik građevinskog odbora Emsud Mešić koji je ističući svoje zadovoljstvo a dodijeljene su i zahvalnice svima koji su pomogli u asvaltiranju ovog lokalnog puta.

Informacije:  Radio Ključ
  VELIKI JUBILEJ RADIO KLJUČA
  


40 godina našeg radija

7.maj 2010.

      Prije tačno četrdeset godina Savezna uprava za radio – veze dala je prvu Dozvolu za rad Radio Ključu. Sedmog maja davne 1970. godine naša sredina dobila je dozvolu za emitovanje radijskog programa sa pozivnim znakom ''Ovdje lokalna radio - stanica Ključ''.

 


      Danas, 40. godina poslije toga, Radio Ključ kao jedina medijska kuća opštine Ključ, uslijed izrazito teške finansijske situacije svoj četrdeseti rođendan proslavlja izrazito skromno uz čestitku našim vjernim slušateljima koji nas prate na zemaljskim frekvencijama kao i onima koji nas slušaju širom svijeta internet mrežom.

... PRATITE NAS I NA FACEBOOK GRUPI RADIO KLJUČ ...

Vaš  Radio Ključ  NAŠIM DRAGIM PRIJATELJIMA I SARADNICIMA
ZAPOSLENIM U NAŠEM RADIJU
NAJSRDAČNIJE ČESTITAMO NJIHOV VELIKI JUBILEJ
40 GODINA RADIO KLJUČA.


Ključ Info TeamZaposlenima u Radio Ključu čestitam 40 godina postojanja
i želim da im poželim još puno ovakvih proslava.
Sretno i samo nastavite tako.

Hamdija
Ohio, USA


*********

Bravo za Radio Ključ, i ja vam čestitam 40 godina rada.

Senad
Njemačka
   Ključ, 8.  maj 2010Druga godišnjica Udruženje žena "Bedem"

 

     Udruženje žena Bedem iz Kamička obilježilo je danas svoju drugu godišnjicu od osnivanja udruženja, svoga rada i djelovanja. Ovo udruženje okuplja gotovo sve žene u mjesnoj zajednici Kamičak a po svome radu, između ostalog, prepoznatljive su u humanim aktivnostima i brigom o starim i bespomoćnim osobama koje nije imao ko da posjeti i stara se o njima. Upravo jedan ovakav projekat Bedem je realizirao uz podršku DRC-a (danskog vijeća za izbjeglice) i pomoć ključkog Centra za socijalni rad.
     Udurženje se okreće i drugim aktivnostima i programima a danas su obilježavanjem godišnjice priredile obilje tradicionalnih bosanskih jela i hrane karakteristične za naše krajeve. Pored ovog, vrijedne članice udru- ženja Bedem priredile su i izložbu ručnih radova.
     Čestitku povodom godišnjice osnivanja udurženju Bedem uputili su Hađija Bajrić predsjednica koordinacije nevladinih organi- zacija te u svoje ime i u ime općine Ključ Abdulah Šistek šef Službe za društvene djelatnosti i opću upravu.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 6.  maj 2010Radionica za desetak organizacija i javnih ustanova

     Za Ključke nevladine organizacije jučer je održan drugi dio radionice ''Registracije NVO sektora u PADOR''.
 


    Tokom radionice, kojoj je pri- sustvovalo desetak organizacija i javnih ustanova, konkretno je vršeno registrovanje udruženja u PADOR. Na prvoj radionici održanoj u Jajcu orga- nizacijama predstavljen je PADOR, online baza podataka organizacija civilnog društva koje imaju namjeru aplicirati ka sredstvima evropskog fonda. Registracija u jedinstvenoj bazi podataka pomoći će udruženjima pri apliciranju za sredstva iz evropskog fonda a cilj je također i da ove orga- nizacije budu i partneri Evropskoj uniji pri implementaciji.
     - Sve je finansirano iz IPA fonda, sredstava koja Evropska unija dodjeljuje zemljama kandidatima i potencijalnim kadnidatima koje su u fazi pristupanja evropskoj uniji – kazala je Jelena Kuzmanović mode- ratorica radionice i predstavnica Tasco BiH kancelarije, Servisa za tehničku podršku. Registrovanjem u PADOR svaka organizacija dobiće svoj evropski ID broj čime će im biti omogućeno da kao aplikanti i partneri učestvuju na pozivima EU za grantove.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 5.  maj 2010Predstavnici saveza Roma BIH kod načelnika općine

     Predstavnici saveza Roma BIH na čelu sa predsjednikom Dervom Sejdićem tokom svoje zvanične posjete obišli su romsko naselju Ponjir te se sastali sa načelnikom općine Osmanom Ćehajićem. Tokom sastanka sa načelnikom, razgovarano je o problemima koji se vežu za ovu populaciju kao što su stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, zapošljavanje i obrazovanje romske djece. Kao jedan do gorućih problema koji zahtjeva hitno riješavanje jeste omogućavanje bezplatanog prevoza za 25 učenika koji pohađaju osnovnu školu.
    Općinski načelnik istekao da će pružiti punu podršku u prevazilaženju ovih problema te tom prilikom pohvalio dobru saradnju organa uprave as lokalnim romskim udruženjem „Ponjir“, takođe je istekao da su u njemu našli odličnog saradnika u realizaciji budućih projekata koji imaju za cilj poboljšati sveukupno stanje Roma na području općine.

Prilog:  Radio Ključ   Ključ, 4.  maj 2010Mladi i žene Stranke za BiH Ključ
Obilježavanje 1. maja - radno

     Mladi i žene SBiH Ključ su proslavili i obilježili radno 1. maj – Praznik rada. U ponedeljak 03.05.2010. izveli su eko-akciju na uređenju otoka u MZ Humići koji koristi velik broj građana za odmor. Tom prilikom je pokošena trava i uklonjeno smeće koje su nesavjesni građani ostavili nakon proslave prvomajskih praznika.
    Nakon obavljenog posla naši akcijaši nastavili su druženje uz hranu i piće .

Prilog:  prof. Enisa Čahut Kurbegović

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network