M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u è
   Kljuè danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Kljuèke razglednice

Z a b a v a
   Kljuè Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Kljuèa
   Stari grad
   Kljuè ljeta 2004
   Kljuè noæu
   Kljuèke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferiè na Sani
   Kljuè Info Team 2004

Radio  Kljuè
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnièka podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Kljuèani
   Kljuèki adresar
   Kljuèani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Kljuè Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Kljuè Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIÆ
Kljuè Info Team

Sulejman FILIPOVIÆ - CUNI 
Eldar ŠEHIÆ - ŠANER
Alija KIŠEVIÆ - ÈIKO  
Vernes MUSLIMOVIÆ - VESOM A R T    2 0 1 0


   Ključ, 29.  mart 2010Pripreme za 16. Europsko prvenstvo u fly fishingu

     Sportsko ribolovni savez BiH jučer je u Ključu održao program edukacije i licenciranja sudija u disciplini fly fishing. Edukacija je podijeljena u tri teme, a prva tema ticala se priprema i organizacija takmičenja-suđenja, dok se drugi dio odnosio na pripreme i organizaciju 16. Europskog prvenstva u fly fishingu koje će se održati od 06. - 12. septembra 2010. godine u Bosni i Hercegovini na rijekama Sana, Sanica, Vrbas, Janj i na Plivskom jezeru.
     Tokom trećeg dijela edukacije vršeno je testiranje i licenciranje sudija kako bi mogli u naredne dvije godine suditi u državnim ligama i na predstojećem Europskom prvenstvu.
    Boravak predstavnika Sportsko ribolovnog saveza BiH u Ključu iskoristio je i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić da sa predstavnicima krovnog ribolovnog saveza naše države porazgovara o organizaciji predstojećeg Europskog prvenstva budući da se jedna od takmičarskih staza nalazi na području općine Ključ. Najveća korist za lokalnu zajednicu ogleda se u prezentaciji turističkih potencijala, ribolovnog turizma i ključkih rijeka cijeloj Europi jer se očekuje da će na Europskom prvenstvu u fly fishingu 2010. godine učešće uzeti preko dvadeset ekipa.
     Od sredine narednog mjeseca očekuju se konkretniji koraci i zadaci u organizaciji ovog za BiH velikog događaja, a do tada bi Komisija Sportsko ribolovnog saveza BiH trebala obići sve općine koje će biti domaćini takmičenja.

Informacije:  Općina Ključ

  VIJESTI IZ SPORTA
  


XVI kolo I federalne lige za odbojkašice

29.mart 2010.

 

      U sklopu 16. kola I federalne lige za odbojkašice ŽOK Ključ je ovog vikenda na svom terenu dočekao ekipu ŽOK Bosna iz Kalesije. Od samog početka susreta favorizirana Bosna vršila je jak pritisak kojem se mlade ključanke nisu mogle suprotstaviti te je tako i prvi set pripao gostima rezultatom 15:25.
     U narednom setu ŽOK Ključ pokazuje nešto solidniju igru međutim nedovoljnu da se suprotstave iskusnijim igračicama iz Kalesije koje uz bolju koncentraciju dobivaju i ovaj set (23:25). U trećem setu igra domaćih odbojkašica pada što su igračice Bosne majstorski iskoristile i rutinski privele ovaj meč kraju odnoseći tako sva tri boda iz Ključa.
      Konačan rezultat susreta ŽOK Ključ-ŽOK Bosna 0:3, po setovima (15:25;23:25;21:25).

Informacije:  Općina Ključ  Ispitna ročišta u stečajnom postupku Drvne industrije Sanica
 

     Povodom drugog ispitnog ročišta u stečajnom postupku Drvne industrije iz Sanice održanog 19. marta pred Kantonalnim sudom u Bihaću jučer je održan sastanak sindikata sa radnicima ove firme na kome je prezentiran dosadašnji tok ovog procesa.
     Radnici su informisani da su u dosadašnjim ročištima uglavnom iskazivana potraživanja koja će ući u stečajnu masu preduzeća u sklopu kojih i bivši uposlenici potražuju 16 ličnih dohodaka, te uplaćivanje doprinosa za isti period. Predsjednik sindikata Esad Šulić još jednom je skrenuo pažnju prisutnima na obavezu iskazivanja potraživanja koje treba iskazati kako bi se ona mogla i naplatiti.

     Podršku radnicima pilane pružio je i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji se maksimalno stavio na raspolaganje bivšim uposlenicima pri ostvarivanju njihovih prava. Međutim pomoć koju Općinski načelnik u ovoj situaciji može i koju je obećao pružiti radnicima odnosi se na pravnu pomoć i savjetovanje pri iskazivanju potraživanja, kako bi ona bila iskazana u skladu sa propisima i bila priznata od strane suda. Sindikat i radnici također nevjeruju u navode prema kojima je kompanija „Enderli Global Holding“ nakon kupovine u ovu firmu uložila 30 miliona KM, te traže da se i ovi navodi ispitaju od strane nadležnih organa.
     Naredno ispitno ročište zakazano je za 21. maj, a sindikat DI Sanica najavio je odlazak što većeg broja radnika u Bihać kako bi se pojavili pred Kantonalnim sudom i iskazali svoje nezadovoljstvo. Pored ovoga sindikat najavljuje da nije isključena i blokada magistralnog puta M5 kako bi skrenuli pažnju na težak položaj 140 obespravljenih i ogorčenih radnika drvne industrije Sanica.

Informacije:  Općina Ključ


   Ključ, 21.  mart 2010Certificiranje šuma Šumarije "Ključ"

     Uprava šumskoprivrednog društva "Unsko-sanske šume" doo Bosanska Krupa pokrenula je proces certificiranja šuma u skladu as as principima i kriterijima međunaradnog priznatog programa certificiranja. Kao prva faza certificiranja odeđena je podružnica Šumarija "Ključ" sa svojim šumskoprivrednim područjem "Ključko".
     U decembru prošle godine provedeno je kontrolno testiranje koje je rezultiralo određenim brojem korektivnih aktivnosti koje su potom sprovedene te nedostaci otklonjeni. Prije dva dana okončan je trodnevni proces kontrole različitih dokumenata i funkcionisanja procedura, uvida i pregleda stanja šuma na terenu, a na završnoj sjednici, uprave ŠPD-a i Šumarije "Ključ" dodijeljen je certifikat za 14.800 hektara šume i šumskog zemljišta do ukupno 180.000 hektara sa koliko gazduje naša šumarija.
 

     Uporedo as dobivanjem certifikata za Šumariju "Ključ", Uprava ŠPD-a je već poduzela pripremne aktivnosti za certificiranje preostalih šumskopriv- rednih područja na cijelom svom području. A danas će se u motelu na Laništu održati izborna skupština udruženja injžinjera i tehničara šumarstva Federacije BiH. Pored izbora novih organa, članovi udruženja zauzeće stav naspram novog zakona o šumarstvu koji treba da bude donošen 1. aprila.

Za kompletnu informaciju iz Šumarije "Ključ" klikni   OVDJE

Informacije:  Radio Ključ

Gitarijada u Banjaluci


Veliki uspjeh
Harisa Javorića

 

     Da je Ključ oduvijek rasadnik talentovanih i kvalitetnih muzičara potvrđuje uspjeh mladog ključkog gitariste Harisa Javorića člana benda Kratki spoj koji je ostvario značajan uspjeh na festivalu gita- rijade u Banjoj Luci. Takmičarski fe- stival gitarista regionalnog karak- tera pod nazivom Rip bum fest održan je prije nekoliko dana na kom je nastupilo trideset učesnika. Među njima Haris je bio najmlađi učesnik i osvojio je treće mjesto. Predsjednik žirija bio je Muris Varajić.
     Ovaj festival održava se po treći put a pored diploma za sve učes- nike, najuspješnijim gitaristima do- dijeljene su i vrijedne nagrade.

Muris Varajić i Haris Javorić

    

Informacije:  Radio KljučZbog sumnje u ratni zločin

Uhapšen Željko Despot
 

     Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Laktaša uhapsili su Željka Despota zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin pro- tiv civilnog stanovništva na području općine Ključ.
     U potjernici se navodi da je Despot rođen u mjestu Donja Pris- jeka, općina Ključ, te se tereti za krivična djela ubistva i kršenja ljud- skih prava po Ženevskoj konvenciji.
     Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e Despot će biti predat na daljnje postupanje Kanto- nalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, po čijoj naredbi je i lišen slobode.

Informacije:  Radio Ključ


   Ključ, 18.  mart 2010Kosmos i Evropski volonterski servis

     Omladinski centar Kosmos u okviru programa evropske komisije "Mladi u akciji" provodi projekat Evropski volonterski servis. Na ovom trening kursu učestvuje 25 mladih iz više evropskih država i zemalja u okruženju koji u okviru programa imaju priliku naučiti šta je to volonterski servis, kako vršiti aplikacije, kako uključiti mlade da volontiraju u stranim zemljama.
     Učesnici kursa su više nego zadovoljni gostoprimstvom i ovom sredinom a u Ključu će boraviti do 21. marta koliko je planiarno da traje ovaj program.

Informacije:  Radio Ključ

  VIJESTI IZ SPORTA
  


ODBOJKA
Gostovanje u Brezi

 

18.mart 2010.

      Ženski odbojkaški klub Ključ će u 15. Kolu I lige FBiH u nedjelju gostovati u Brezi. Naše odbojkašice će u okviru derbija začelja imati priliku DA pobjedom na ekipom Newis Breze I definitivno osiguraju opstanak u prvoj ligi.


NOGOMET
Dočekujemo Slogu i Mladost

      A ovog vikenda nastavlja se prvenstvo u II ligi Fedracije u nogometu. Omladinac će u prvoj proljetnjoj utakmici u Sanici biti domaćin ekipi Sloge iz B. Otoke. NK Ključ će u subotu do 15 sati igrati utakmicu protiv Mladosti iz Vrnograča na domaćem terenu.

Informacije:  Radio Ključ

  Postavljene oglasne ploče u gradu
 

     Na inicijativu Stručnog kolegija Općinskog načelnika JU Općinski foda za komunalnu djelatnost i infrastrukturu pokrenuo je aktivnosti za izradu i postavljanje oglasnih tabli u urbanom dijelu grada. Budući da je Odlukom o komunal- nom redu zabranjeno isticanje plakata i obavijesti na drveću, izlozima poslovnih prostora i drugim mjestima koja nisu za to pred- viđena Općinski fond pokrenuo je aktivnosti za izradu odgovarajućih mjesta za oglašavanje kako bi se ispoštovala Odluka o komunalnom redu i Zaključak savjeta Općinskog načelnika, a istovremeno obezbi- jedio prostor za oglašavanje.

     Do sada je postavljeno deset oglasnih ploča, a ukoliko se ukaže potreba biće obezbijeđen dodatni prostor za oglašavanje.

Informacije:  Općina Ključ


   Ključ, 16.  mart 2010Uhvaćena organizovana grupa provalnika

     Pripadnici policijske stanice Ključ razotkrili su još jednu organizovanu grupu koja je počinila veliki broj krađa i provala u proteklo vrijeme. Na području naselja Velagići i Pudin Han izvršeno je više krivičnih djela "teške krađe" u stambenim i pomoćnim objektima u kom su otuđivani razni predmeti alati, električne mašine, motorne pile, kamin, muzičke linije. Poduzimanjem operativnih mjera i radnji na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, pripadnici policije su 12. marta priveli više lica koji se dovode u vezu sa počinjenim djelima. Radi se o osobama inicijala K.A., Z.D., P.A., K.I., J.I. od kojih je jedno lice iz Sanskog Mosta a preostali s područja naše općine.
 

     Sva lica su nakon saslušanja priznala izvršenje navedenih krivičnih djela. Ovom prilikom pronađen je i određeni broj ukradenih predmeta koji će biti vraćeni vlasnicima. Nakon kriminalističke obrade lica su puštena a ovi slučajevi predati su kantonalnom tužilaštvu i osnovnom sudu Sanski Most. Problem u povećanom broju izvršenja krivičnih djela u posljednje vrijeme, iz policije ističu da je upravo u sporosti rada tužilaštva gdje se do zakazivanja sudskih ročišta u većini slučajeva sumnjiva lica ponovo vraćaju vršenju kaznenih djela.
     Komandir Policijske stanice Ključ ovom prilikom zahvaljuje se građanima na saradnji te poziva lokalnu zajednicu da i dalje sva zapažanja koja ukazuju na negativne radnje na vrijeme prijave policiji.

Informacije:  Radio Ključ
Osnovan
Savez za bolju budućnost BiH

 

     Savez za bolju budućnost BiH održao je osnivačku skupštinu stranke u Ključu, čime je politička scena u Ključu postala brojnija za još jednu političku partiju. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je oko stotinu članova te predstavnici općinskih organizacija iz Sanskog Mosta, Bihaća, Banja Luke kao i potpredsjednik stranke Adnan Terzić.
     Na osnivačkoj skupštini izabrano je 26 članova općinskog odbora, dok će na konstituirajućoj sjednici, općinski odbor SBB stranke biti popunjen na trideset i pet članova. Na jednoj do narednih sjednica članovi općinskog odbora među sobom biraće predsjednika Stranke za bolju budućnost BiH Ključ.

Informacije:  Radio Ključ


   Ključ, 15.  mart 2010SKUPŠTINA POLJOPRIVRENIKA "KLJUČKA DOLINA"

     U subotu je održana redovna skupština udruženja poljoprivrednika "Ključka dolina". Skupština poljoprivrednika usvojila je Izvještaj o radu i Financijski izvještaj udruženja za proteklu godinu a također je usvojen Plan i program rada za 2010. godinu.
     Tokom skupštin, članovima su dati i formulari za prijavu ispitivanja kvalitete zemljišta u koju svrhu je nedavno udruženje poptpisalo ugovor sa poljoprivrednim zavodom. Do kraja sjednice, skupština je odabrala najpovoljnijeg ponuđača za nabavku sjemenskog kukuruza a razmatrana je i visina planiranog ovogodišnjeg granta iz Budžeta općine za ovo udruženje.

Informacije:  Radio Ključ

  VIJESTI IZ SPORTA
  


ODBOJKAŠICE ŽOK KLJUČ
OBEZBIJEDILE OPSTANAK U 1. LIGI FEDERACIJE

14.mart 2010.

 

      Članice Ženskog odbojkaškog kluba Ključ su u nedjelju u okviru 14. Kola, slavile pobjedu nad ekipom Željezare sa rezul- tatom do 3 : 0. Po setovima je to izgledalo ovako 25-14; 27-25 iI 25-16.
      Ovom pobedom ključanke su se učvrstile na osmoj poziciji na tabeli sa trenutnih 10 bodova i time gotovo sigurno obezbijedile opstanak u prvoj ligi. Slabije plasirane do naših odbojkašica su ekipe Breze sa 3 boda i ekipa Mostara bez bodova. Upravo će naše odbojkašice u narednom kolu gostovati ekipi Breze gdje očekuju pobjedu i nova tri boda.


PORAZ I POBJEDA
košarkaškog kluba Ključ

      A ovog vikenda počelo je prvenstvo za pionire I kadete u kantonalnoj košarkaškoj ligi. Pioniri košarkaškog kluba Ključ izgubili su u susretu as KK Nizac iz Cazina as rezultatom 39 naprema 19, dok su kadeti KK Ključ upisali pobjedu and istom ekipom sa rezultatom 55 : 35. U narednom kolu pioniri i kadeti košarkaškog kluba Ključ igraće protiv svojih vršnjaka ekipe KK Bihać.

Informacije:  Radio Ključ

     Ključ, 13.  mart 2010Osnovano prvo planinarsko društvo

     Jučer je u Ključu održana Osnivačka skupština kojom je osnovana prva planinarska organizacija u Ključu. U prisustvu velikog broja ljubitelja prirode, planinarenja, ljudi privrženih prirodi i ekologiji osnovano je Udruženje Planinarskog društva „Lanište“ koje će prije svega razvijati planinarsku djelatnost, te posebnu brigu posvetiti zaštiti i očuvanju prirodnih bogatstava. Nakon uvodnih riječi predstavnika planinarskog Saveza BiH predstavljen je Statut planinarskog društva koji definiše djelatnosti, programske ciljeve te dužnosti i prava budućih članova ovog udruženja.
     Izabrani su Upravni i Nadzorni odbor planinarskog društva, a za predsjednika prve planinarske organizacije u Ključu izabran je dr. Behzad Hadžić koji je posebno istakao potrebu uključivanja što većeg broja mladih u ovo društvo.
    Prisutni su dali podšku osnivanju ovog udruženja budući da je općina Ključ smještena u planinskom kraju te obiluje prirodnim ljepotama kao što su Lanište, Grmeč, Lubica, a do sada nije imala planinarsku organizaciju. Održavanjem osnivačke skupštine i osnivanjem planinarskog društva ispunjena je želja velikog broja ključana.

Informacije:  Općina Ključ
Kad je ražanj u pitanju onda ne smeta ni snijeg ni loše vrijeme
a na dnevnom redu nisu se našle ni političke, ni ekonomske
niti bilo koje teške teme... treba se malo i opustiti
a ovo društvo to očito dobro zna!!   Ključ, 10.  mart 2010Peticija: "Sloboda za dr. Ganića"

     Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Ključ organizovala je danas na Trgu Alije Izetbegovića potpisivanje peticije pod nazivom “Sloboda za dr. Ganića” čime se pridružila ostalim asocijacijama mladih ove stranke u pružanju podrške bivšem članu Predsjedništva BiH koji je uhapšen prošle sedmice u Velikoj Britaniji. Asocijacija mladih ove stranke u potpunosti podržava zahtjeve za puštanje iz pritvora dr. Ejupa Ganića, a ovu aktivnost svojim potpisom podržao je i veliki broj ključana.
     Peticije će u četvrtak biti uručena Britanskom ambasadoru, a njen cilj je da pored pružanja podrške profesoru Ganiću omogući građanima Bosne i Hercegovine da njihov glas dopre do vlasti Velike Britanije.

Informacije:  Općina Ključ

Program za zapošljavanje i samozapošljavanje


 
     Na osnovu javnog poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje koji je trajao u vremenu do 4. novembra do 4. decembra za zapošljavanje osoba as invaliditetomk kao i osoba romske nacionalnosti ovih dana biće potpisani ugovori as korisnicima odobrenih projekata. Za područje općine Ključ u okviru programa zapošljavanja Roma odobrena su tri projekta samozapošljavanja i jedan projekt zapošljavanja pripadnika romske populacije kod pravnog lica. Kod Programa zapošljavanja osoba sa invaliditetom do sedam priijavljenih, odobreno je pet projekata a radi se o četiri projekta samozapošljavnja i o jednom programu zapošljavanja.
      Trenutno su u proceduri potpisi ugovora as korisnicima iz Programa za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma dok će u toku ove sedmice u Bihaću biti upriličeno potpisivanje ugovora iz Programa za zapošljavanje invalidnih osoba čiji su projekti odobreni sa Federalnim zavodom za zapošljavanje koji i provodi ove projekte.


Prilozi:  Radio Ključ

Prodajna izložba
radova osoba
sa invaliditetom

 

     Centar za mentalno zdravlje Ključ i Radionica djece sa poseb- nim potrebama organizovali su u Domu kulture prodajnu izložbu radova korisnika usluga ovih ustanova povodom 8. marta. Predstavljena su ostvarenja koja su osobe sa psihičkim i fizičkim invaliditetima napravili tokom terapija, te radovi djece sa poseb- nim potrebama koji su nastali u radionicama koje se organizuju svake subote. Pored komercijalnog cilj ove izložbe bio je javnosti predstaviti i približiti rad osoba sa invaliditetom te pokazati njihove talente i naći prostora da se ti talenti pokažu.

     - Izložbom se nastoji također pokazati koliko važnu ulogu ima umjetnost u motiviranju osoba sa posebnim potrebama, kako bi mogle imati život sa više kreativnosti - istakla je Elma Hadžić, Načelnica Centra za mentalno zdravlje Ključ.
     Međunarodni dan žena idealna je prilika za poklanjanje, a pokloni će još više obradovati darovane budući da su plod rada osoba sa posebnim potrebama.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 6.  mart 2010Skupština udruženja pčelara „Pčela Ključ“

     Danas je u Sali Općinskog vijeća održana redovna skupština Udruženja pčelara „Pčela Ključ“ na kojoj su prezintarini rad i rezultati koje je ovo udruženje ostvarilo u protekloj godini. Velikim zalaganjem Uprave i članova ovo udruženje je u prošloj godini uspješno realizovalo niz projekata s ciljem unaprijeđenja pčelarstva na području općine. Tako je realizovan projekat nabavke pčelinjih društava i osnovne opreme za 19 pčelara - početnika, organizovan niz edukacija, zasađen velik broj medonosnog drveća, izrađena pašna karta za područje općine Ključ, a također prošle godine udruženje je svoje proizvode po prvi put prezentiralo na sajmovima. Rad udruženja za protekli period ocijenjen je kao veoma uspješan budući da je uveliko unaprijeđeno pčelarstvo, te poboljšani uslovi za ovu djelatnost.
 

     Udruženje koje broji preko 70 članova sa oko 6000 pčelinjih društava i dalje će raditi na razvoju pčelarstva i obezbjeđenja tržišta za svoj proizvod te je s tim u vezi izme- đu ostalog u ovoj godini planirana nabavka mini linije za punjenje malih pakovanja meda. Skupštinu i rad udruženja pozdravio je i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je u svom obraćanju naglasio važnost razvoja i unapređenja pčelarstva budući da općina Ključ posjeduje idealne uslove za to, te da će se zalagati za rješavanje jednog od osnovnih problema s kojim se pčelari susreću – obezbjeđenjem tržišta. Po završetku skupštine uručene su zahvalnice onima koji su se istakli u pomaganju Udruženju, a organizovano je i predavanje o bolestima kod pčela.

Informacije:  Općina Ključ
4. godišnjica
Udruženja
poljoprivrednika
„Ključka dolina“

 

     Jučer je Udruženje poljopri-vrednika „Ključka dolina“ obilježilo četvrtu godišnjicu svoga rada i postojanja. U prisustvu velikog broja članova te predstavnika Kan-tonalnog saveza udruženja poljo- privrednika, Kantonalnog poljopri- vrednog Zavoda i predstavnika Općine obilježen je period uspješnog rada u kojem je ovo udruženje realizovalo niz projekata iz oblasti razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Jedno od najboljih udruženja poljo- privrednika na kantonu koje trenutno okuplja oko 150 poljo- privrednih proizvođača dobilo je pohvale za uspješan rad u kojem također uživa veliku podršku kako općine Ključ i Općinskog vijeća tako i Kanonalnog poljoprivrednog zavo- da i ministarstva.

     Godišnjica udruženja bila je idealna prilika da se promoviraju naredni projekti ovog udruženje te je s tim u vezi potpisan ugovor sa Poljoprivrednim zavodom USK-a o realizaciji dva projekta. Projekati podrazumijevaju izradu analize zemljišta za poljoprivredne proizvođače te izradu Elaborata o sistematskoj kontroli plodnosti poljoprivrednog zemljišta na području općine Ključ. Veliku pažnju Udruženje posvećuje i unapređenju mljekarske proizvodnje te je s tim u vezi u toku realizacija projekta koji podrazumijeva nabavku mljekarskih kanti za proizvođače mlijeka budući da se većina njegovih članova bavi ovom djelatnošću.

Informacije:  Općina Ključ


Tribina
Saveza za bolju budućnost BiH

 

     Savez za bolju budućnost BiH u subotu je održao tribinu u ključkom domu kulture pred oko četiristotine znatiželjnih posjetilaca, članova i simpatizera nove stranke. Tom prilikom prisutnima su se obratili Naida Smajić studentica iz Ključa, potom Edin Domazet nosilac Zlatnog ljiljana, inžinjer Mehmed Begić, Dr. Hilda Patković, privrednik Ejub Topić iz Bihaća te Adnan Terzić koji su govorili o trenutnom stanju u svim sferama društvenog života kao i o razlozima pristupanju ovoj stranci.
     Na kraju prisutnima se obratio i osnivač stranke Fahrudin Radončić koji je između ostalog poručio građanima "da idu za uspjehom i pravdom a da odbace neuspjeh i nepravdu". Radna grupa SBB stranke za Ključ trebala bi održati osnivačku skupštinu i oformiti općinski odbor najkasnije do polovine ovog mjeseca.Informacije:  Radio Ključ


   Ključ, 3.  mart 2010Sjajan rezultat Stonoteniskog kluba “Sana” u Tuzli

     Proteklog vikenda u stonoteniskom domu "Kreka" u Tuzli održano je državno prvenstvo u stonom tenisu za mlađe kadete. Učešće je uzelo 32 igrača iz 16 klubova, a naš stonoteniski klub predstavljao je Gonilović Mirza. U veoma jakoj konkurenciji Mirza je zauzeo sjajno 13. mjesto a njegov plasman dobiva još više na značaju ako se uzme u obzir činjenica da osam prvoplasiranih zbog svoje starosne dobi prelaze u kategoriju kadeta.
     U samo godini dana od osnivanja Stonoteniski klub “Sana” Ključ ostvario je odlične rezultate među kojima je i plasman na ovo takmičenje. Sredinom marta održaće se državno prvenstvo za kadete u ekipnoj konkurenciji za koje su naši stonoteniseri također obezbijedili učešće.

Informacije:  Općina Ključ
Inicijativa
za dogradnju
Spomen obilježja
u Kalabama

 

     Mještani naselja Kalabe podnijeli su inicijativu Općinskom načelniku za izgradnju popratnog objekta na Spomen obilježju u ovom naselju. Spomenik u Kalabama sagradili su mještani u znak sjećanja na borce Armije Bosne i Hercegovine pale na ovom lokalitetu 09.10.1995. godine tokom presudnih borbi za odbranu putne komunikacije Ključ - Bosanski Petro- vac. Namjera mještana je da na ovom mjestu izgrade jedan prateći objekat koji bi doprinio što dostojanstvenijem obilježavanju sjećanja na najbolje sinove naše zemlje i u tom smislu obratili su se Općinskom načelniku za pomoć u realizaciji ovog projekta.

     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić dao je apsolutnu podršku ovom projektu te izrazio nadu da će njegova važnost biti prepoznata i prilikom usvajanja budžeta naše općine.

Informacije:  Općina Ključ


   Ključ, 2.  mart 2010Svečanost za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

     Osamnaestu godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i historijski datum značajan za sve njene građane Ključani su obilježili sinoć svečenim i prigodnim kulturno-zabavnim programom održanim u Domu Kulture. Mnogobrojni građani i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života općine imali su priliku da uživaju u bogatom programu koji su zajedničk priredili učenici sve četiri ključke škole te KUD-ovi „Stari Grad“ i „Naša mladost“. Svoju veliku, dječiju ljubav prema domovini, kolažom „Mi smo Bosna“, pokazali su i oni najmlađi i najsimpatičniji, polaznici Dječijeg vrtića „Ljiljan“ koji su svojim nastupom izazvali gromoglasan aplauz i oduševljenje gledalaca.

     Prigodnim obraćanjem prisutnima se obratio Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je istako značaj ovog datuma za našu zemlju kao i teškoće sa kojima se Bosna i Hercegovina susretala na svom putu ka nezavisnosti. Čestitajući građanima Dan nezavisnosti domovine mr. Ćehajić je poručio :
    - Bosna i Hercegovina je dovoljno velika i bogata zemlja za sve one koji je doživljavaju kao svoju domovinu i za to joj najiskrenije čestitam 18-tu godišnjicu nezavisnosti uz želju da naredne godišnjice budu još bolje i sretnije, a posebno za one na kojima počiva naša budućnost, a to su naša djeca.

Informacije:  Općina Ključ
Skupština
Udruženja logoraša
„Omer Filipović“
Ključ

 

     Udruženje logoraša „Omer Filipović“ Ključ u nedjelju održalo je svoju redovnu skupštinu na kojoj je prezentiran i analiziran rad Udruženja u 2009. godini. Pored izvještaja o radu i finansijskom poslovanju za prethodnu godinu na Skupštini je raspravljano i o procesu rješavanja tužbi ključkih logoraša protiv RS-e za nadoknadu štete, a prikazan je i film o stradanju i patnjama zatonečika u logorima tokom agresije na BiH. Predsjednik Udruženja Enes Salihović informisao je prisutne o aktivnostima koje se poduzimaju na polju rješavanja tužbi. Trenutno preko 1000 tužbi ključkih logoraša čeka na rješavanje pred sudovima manjeg bh entiteta.

     Salihović je istakao da je ostvarivanje ovog prava težak i mukotrpan posao budući da ga i sudovi svojim radom otežavaju prije svega konstantnim insistiranjem na dopunama dokumentacije. Kako posao servisiranja tužbi iziskuje velika finansijska sredstva Skupština je usvojila zaključak obaveznog plaćanja članarine za sve članove Udruženja u iznosu od 12 KM godišnje koja će prije svega biti tošena za ovu svrhu. Stav Skupštine je također da Udruženje po ovom pitanju neće zastupati one članove koji uredno ne izmire svoje obaveze.

Informacije:  Općina Ključ


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network