M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A R T   2 0 0 9


   Ključ, 29.  mart 2009
Potpisivanje ugovora o stipendiranju

Glavni kriterij za bodovanje i izbor stipendista su ostvareni rezultati u dosadašnjem školovanju.

     Budžetom općine Ključ za 2009. godinu predviđeno je stipendiranje 16 studenata i učenika slabijeg imovnog stanja te deficitarnih zanimanja. Tim povodom u kabinetu Općinskog načelnika upriličeno je svečano potisivanje 13 ugovora o stipendiranju za školsku 2008/2009. godinu između općine Ključ i onih studenata koji su ispunili potrebne uslove za obnovu Ugovora. Za dodjelu 3 nove stipendije općina Ključ raspisala je Konkurs i u postupku je procedura odabira kandidata, a glavni kriterij za bodovanje i izbor stipendista su ostvareni rezultati u dosadašnjem školovanju, te imovno stanje porodice studenta.

Načelnik Osman Ćehajić sa studentima i učenicima poslije potpisivanja ugovora

     Općinske stipendije za period od oktobra 2008. do marta 2009. godine studentima će biti isplaćene već u ponedjeljak, a razmotrit će se i mogućnost da se odmah isplati cjelokupan iznos godišnje stipendije. Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić zaželio je studentima da nastave biti uspješni kao do sada, te iznio žaljenje što općina Ključ trenutno nije u mogućnosti da obezbijedi sredstva za veći broj i iznos stipendija. Mr. Ćehajić je također iskoristio priliku da se upozna sa očekivanjima i budućim planovima studenata te sa problemima koji ih najviše opterećuju.


Informacije:  Općina Ključ   
Uspjesi stonoteniskog kluba „Sana“ Ključ


 

      U Bužimu je 21.03.2009. godine održan turnus u stonom tenisu na kojem je učestvo- vao i naš stonoteniski klub „Sana“ Ključ. Ekipa u sastavu Joldo Adis, Muherina Samir i Golnović Adis trijumfalno je pobije-dila sve svoje protivnke sa 3:0 u setovima, osim Cazina kojem su prepustili 2 seta, i osvojila sjajno prvo mjesto.
     Stonoteniska ženska ekipa iz Ključa je zbog istovremenog odigravanja takmičenja u odbojici ustupila svoje dvije prvotimke odbojkaškom timu, te je iz tog razloga zau- zela 3. mjesto. Izmjenjena ženska ekipa je nastupila u sastavu Gromilić Amra, Kara- osmanović Adelisa i Hadžić Ermina. Slije- deći turnus odigravanja održat će se 18.aprila u organizaciji STK „Sana“ Ključ.   Ključ, 27.  mart 2009
Uređenje izletišta Zmajevac

Po ko zna koji put policija je doprinijela akciji proljetnog čišćenja i uređenja grada .

     Uposlenici policijske stanice Ključ rado su se uključili u akciju „Proljetnog čišćenja grada i urbanih dijelova mjesnih zajednica na području općine Ključ” koju je inicirao Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, s ciljem uređenja i uljepšavanja grada. Oko dvadesetak policajaca na čelu sa komandirom PS Ključ Azizom Gromilićem, u suradnji sa mjesnom zajednicom, danas je organizovalo uređenje izletišta oko izvora Zmajevac kod tunela. U sklopu ove akcije vršeni su radovi na uređenju pristupnog puta, parkinga te uljepšavanje cjelokupnog prostora oko izvorišta. Inače ovaj izvor je poznat većini ključana po svojoj ljepoti i dobroj vodi te služi kao redovno izletište brojnim građanima naše općine.

Uljepšavanje prostora oko izvorišta završeno je druženjem učesnika akcije

     Policajci su pokretanjem ovih radova, pored želje da daju svoj doprinos ljepšem izgledu grada, namjeravali također dati primjer, te podstaći druge organizacione jedinice sa područja naše općine da se aktviraju te pridonesu što kvalitetnijoj realizaciji akcionog plana. Akciju ključkih policajaca podržali i pomogli su JKP “RAD” Ključ, JKP “UKUS” Ključ te privrednici d.o.o. Mujezinović, d.o.o Pobrić, d.o.o Divel i RAD Cazin.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 26.  mart 2009
Neizvjesna budućnost radnika

Ogorčeni radnici na čelu sa Sindikatom organizovali su protestni miting radnika Drvne industrije Sanica.

     Radnici Drvne industrije Sanica već osam mjeseci nisu primili platu, a od dvadesetog decembra prošle godine 140 radnika ove firme ne ide na posao niti zna kakav je njihov status. Uprkos brojnim nastojanjima Općinskog načelnika i Sindikata da se za jedan sto zajedno okupe sa Menadžmentom i vlasnikom ove firme te riješe nagomilane probleme i neizvjesni status radnika do toga do danas nije došlo. Upravo iz tog razloga ogorčeni radnici na čelu sa Sindikatom organizovali su 25.03.2009. godine protestni miting pred kapijom pilane na kojem je prisustvovao i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, međutim niko iz Uprave društva ko bi mogao dati konkretne odgovore na pitanja uposlenika nije se pojavio, iako ih je Sindikat prethodno pismeno obavjestio o svojim namjerama.

Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić prilikom obraćanja radnicima

     Predsjednik Sindikata, Esad Šulić je istakao da su osnovana potraživanja uposlenika ovog preduzeća uvezivanje radnog staža i isplata dugovanja prema njima te od Uprave traže zvanično saopštenje o budućnosti preduzeća i uposlenih. Pored ovih potraživanja najveća želja radnika je ponovno pokretanje proizvodnje u Drvnoj industriji “Sanica” te njihov povratak na posao. Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić je prilikom obraćanja radnicima naglasio da se on kao Načelnik općine nema pravo miješati u privatno vlasništvo ali je od izuzetne važnosti što prije rješavanje sudbine i statusa ovih 140 radnika. Tom prilikom mr. Ćehajić je poručio radnicima da im je spreman obezbjediti pravnu i finansijsku pomoć za pokretanje stečajnog postupka ukoliko se radnici sami odluče na taj korak.
     Poslije mitinga održan je sastanka Sindikata i Vijeća uposlenika s ciljem usaglašavanja stavova i iznalaženja najboljeg pravaca za dalje djelovanje, na kojem je zaključeno da se predloži Općinskom načelniku da ponovo pokuša ugovoriti sastanak sa direktorom društva dr. Salahom, a tema sastanka bila bi potraživanja prema radnicima i pokretanje proizvodnje.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 23.  mart 2009
Šesto mjesto za naš "4K"

Kanu kajakaški klub Ključ je učestvovao i osvojio šesto mjesto na državnom takmičenju u Zenici.

     Članovi kanu kajakaškog kluba Ključ “4K” boravili su 20. i 21. 03. 2009. godine u Zenici gdje su učestvovali na otvorenom državnom rafting kupu Bosna R6 Rafting Cup "Zenica 2009" održanom prvog dana proljeća na rijeci Bosni. Domaćini i organizatori takmičenja bili su općina Zenica, Turistička zajednica ZDK i Sportsko rekreativni klub “Bosna” koji su za učesnike priredili brojne zanimljive sadržaje.


     Na kupu se takmičilo oko 30 ekipa iz cijele države u disciplini sprint, a ključka ekipa osvojila je zavidno 6. mjesto uprkos otežanim uslovima zbog sniježnih padavina. Predstavnici Kanu-kajakaškog kluba Ključ veoma su zadovoljni ostvarenim rezultatom i cjelokupnom organizacijom takmičenja, a prilikom boravka u Zenici posjetili su i koncert Dine Merlina te tradicionalnu manifestaciju “Čimburijada”.
     Kajak kanu klub “4K” takodjer je dobio i ponudu od Udruženja rafting klubova BiH za organizaciju državnog takmičenja u raftingu na rijeci Sani, koja je rado prihvaćena, a takmičenje će biti organizovano prije ovogodišnje regate.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 23.  mart 2009
Oprema za uređenje lovačkih kuća

Potpisan Sporazum o saradnji u okviru projekta „Turistički potencijali saničke doline“ .


 
Svečano uručenje donacije
     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić potpisao je 23.03.2009. godine Sporazum o saradnji u okviru projekta „Turistički potencijali saničke doline“ sa lovačkim društvom „Srna-Grmeč“ Ključ. Ovim projektom koji je rađen za Saničku dolinu aplicirano je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koje je i obezbijedilo finansijska sredstva za njegovu realizaciju u ukupnom iznosu od 5.000 KM.
     Implementacijiom projekta općina Ključ dodjelit će lovačkom društvu opremu za uređenje lovačkih kuća u svrhu poboljšanja uslova boravka u objektima i provođenja planiranih aktivnosti. Općinski načelnik je nakon potpisivanja Sporazuma čestitao predsjedniku društva Mehmedu Mujezinoviću te izrazio nadu da će realizacijom ovog projekta turističke destinacije općine Ključ postati primamljivije turistima.
     U narednom periodu „Srna-Grmeč“ namjerava organizirati turističke posjete i prijeme učenika sa područja općine Ključ i šire van lovne sezone a s ciljem edukacije mladih o vrstama divljači koje egzistiraju na ključkim lovištima. Predsjednik lovačkog udruženja "Srna-Grmeč" naglasio je da je dodatnim opremanjem postojećih kapaciteta otvorena mogućnost za kvalitetnije pružanje usluga i privlačenje novih turista.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 22.  mart 2009
S m o t r a
sposobnosti, znanja i stvaralavaštva i sporta

     U osnovnoj školi u Sanici održano je općinsko takmičenje iz matematike za učenike petih razreda osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja a u okviru općinske ''Smotre sposobnosti, znanja i stvaralavaštva i sporta''.


     Ostvareni su ovi rezultati: u konkurenciji učenika petih razreda osmogodišnje nastave prvo mjesto osvojio je Bakir Hadžić učenik OŠ Ključ, drugo mjesto pripalo je Ermini Nezić iz OŠ Velagići a treće mjesto je osvojio Haris Osmanović OŠ Ključ. U konkurenciji petih razreda devetogodišnjeg obrazovanja prvo i drugo mjesto osvojili su Osmančević Ajla i Hadžić Anes učenici OŠ Ključ dok je treće mjesto osvojila Medić Ena OŠ Sanica.
     Naredne srijede u osnovnoj školi Velagići održaće se općinsko takmičenje iz matematike za učenike šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola.


Informacije:  Radio Ključ   

   Ključ, 20.  mart 2009
Skupština Udruženja penzionera

Skupština je usvojila izvještaje o radu i financijski izještaj iz prethodne godine te plan i program rada u 2009. godini.

     U srijedu je održana redovna izvještajna te izborna skupština Udruženja penzionera općine Ključ. Dosadašnji predsjednik izvršnog odbora Fikret Huskić izabran je za predsjednika skupštine, odnosno, predsjednika Udruženja penzionera, koji je na ovoj funkciji zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Husu Medića.


     Za predsjednika izvršnog odbora izabran je Filipović Mehmed. Izabrani su još i članovi nadzornog odbora te delegati u kantonalnoj i federalnoj skupštini. Za članove nadzornog odbora izabrani su Šulić Mehmed, Salihović Mujo i Muratagić Ferid, dok su za članove kantonalne skupštine penzionera izabrani Huskić Fikret, Čahut Zekija i Dedić Kemal. Skupština penzionera u starom i novom sazivu usvojila je izvještaje o radu i financijski izještaj iz prethodne godine te plan i program rada u 2009. godini.


     Ključko udruženje penzionera osnovano je 2000. godine i tada je imalo oko 350 članova a danas ono broji 1.139 članova i prvi su u Federaciji po učlanjenju penzionera u udruženje. Oko 70 % ključkih penzionera živi od minimalne penzije.


Informacije:  Radio Ključ   

 


Hip-Hop na bosanski način      Dugo očekivani muzički uradak dvojice Ključana, Elvisa i Amira, konačno se pojavio na tržištu. O albumu i pjesmama koje se nalaze na CD-u već smo ranije pisali, ali ćemo ukratko ponoviti da se radi o Hip-Hop muzici i to na francuskom jeziku. Autor ovog teksta nikad nije bio sklon ovakvoj vrsti "svirke" ali, slušajući tekstove albuma koji nosi naziv Hors Game, shvatio sam da u njemu ima mnogo više od muzike.Imam osjećaj da su neke pjesme pisane još u vrijeme kada je došao u Švicarsku prije 15 i više godina. Iza tih tekstova krije se petnaest godina rada na njima, iza tih riječi je petnaest godina onog što čovjek nosi na duši a nikom ne govori.
      Jedna takva pjesma nosi naziv Terre d’accueil, koja je izmedju ostalog vrlo čudan spoj rap muzike na francuskom jeziku i turbo-folk (narodne muzike). Gost u ovoj pjesmi Hakija Šljivar – Hako odradio je više nego dobro svoj dio posla i vjerute mi da ovaj spot vrijedi pogledati. Iako je tek nedavno izišao album Hors Game je već primjećen na tržištu, pa su ubrzo uslijedili razni intervjui, izmedju ostalog gostovanje na nacionalnom švicarskom radiju Couleur 3. Spot koji vam donosimo na ovim stranicama već se vrti na francuskoj muzičkoj televiziji m3, a uskoro će se pojaviti i na VIVI.

      Pogledajte video spot Amir Vis'lé feat Hakija Hako Terre d'accueil, album Hors game
http://www.youtube.com/watch?v=mIA9A9TqGc0&feature=channel
      CD Hors Game možete naručiti ako kliknete ovde
http://www.cdvd-shop.ch/fr/search/Hors-game-AMIR-ET-VISLE-156557.html
      Više informacija možete pronaći na web stranici izvodjača
www.myspace.com/bazarecords

Prilog: Eldar Šehić


 
    Ključ, 19.  mart 2009
Pokretanje stečajnih postupaka

U periodu privatiziranja mnogo toga je obećano ali je izostala realizacija što je i dovelo do ovakvog stanja u preduzeću.

     Na incijativu Općinskog načelnika 17.03.2009. godine općinu Kjuč posjetili su stečajni upravitelj i vlasnik revizorske kuće „Dervi“ Nijaz Dervišić te direktor Kantonalne Agencije za privatizaciju Samir Ćatović s ciljem urgentnog rješavanja statusa GP „Sana“ Ključ i ostalih preduzeća sa područja naše općine koja još uvijek nemaju do kraja riješene statuse. U dosadašnjim nastojanjima da riješi probleme s kojima je suočena GP „Sana“ Općinski načelnik je naišao na određenu nezaintersovanost diončara za efikasno rješavanje ove problematike. Sindikat GP „Sana“ je istakao da je u periodu privatiziranja ovog preduzeća mnogo tog obećano ali je izostala realizacija što je i dovelo do ovakvog stanja u preduzeću.


     Tokom sastanaka revizor Dervišić je ponudio stručnu pomoć u pokretanju stečajnog postupka koji je po njemu jedino moguće rješenje u ovom trenutku te je istakao i objasnio one elemente stečaja koji su od velikog značaja za same radnike. Naglasio je da će pokretanjem stečajnog postupka radnicima GP „Sane“ automatski prestati radni odnos, uvezuje im se radni staž bez obzira na ishod postupka, te će imati mogućnost naplate sedam plata koji će biti obračunate po minimalcu. Budući da su radnici GP „Sane“ odlučni u pokretanju stečajnog postupka sljedeći korak će biti da saberu i objedine svoja potraživanja što je po mišljnu Dervišića dovoljan razlog za pokretanja stečajnog postupka. Potrebnu akontaciju koja je jedan od uslova za pokretanje stečajnog postupka Sudu će uplatiti Općina Ključ koja će biti knjižena kao pozajmica. Pored finansijske pomoći Općinski načelnik je radnicima GP „Sane“ obećao i pravnu pomoć a sve u svrhu što urgentnijeg djelovanja po ovom pitanju.
    - Sa pozicije načelnika želim pomoći radnicima i hoću da se problem GP „Sane“ riješi- naglasio je tom prilikom mr. ćehajić.
     Pored problematike GP „Sane“ Općinski načelnik je zahtjevao da se na sastanku uradi i presjek stanja za DI Ključ te da se sagledaju realne činjenice o stanju u ovom preduzeću. Drvna indistrija „Ključ“ je privatizirana u junu prošle godine ali kupac do sada nije ispunio niti jednu odredbu ugovora te je sindikat predložio raskid istog ukolilo uskoro ne dođe do promjena. Sastanak sa kupcem je zakazan za kraj ovog mjeseca a ako se stavovi ne usaglase Direktor Kantonalne Agencije za privatizaciju Samir Ćatović ima mogućnost da raskine ugovor.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 18.  mart 2009
Udruženje poljoprivrednika
dobilo kancelariju i opremu za rad

Zadatak svih nas je da podržimo razvoj poljoprivrede jer je to jedan od načina da prevaziđemo uticaje globalne krize.

     Udruženje poljoprivrednika „Ključka dolina“ Ključ upriličilo je svečeno otvorenje novoopremljenje prostorije koja će služiti za efikasnije i kvalitetnije obavljanje i organiziranje poljoprivrednih djelatnosti na području općine Ključ. Vrpcu je presjekla i kancelariju zvanično predala Udruženju Rasma Bobić, Kantonalna minstrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumar- stva a ovaj svečeni čin svojim prisustvom uveličali su i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, ministrica pravde USK-a Marijana Vlašić, Kanto- nalni ministar privrede Mehmed Ćenanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Amir Hadžić te brojni članovi ovog udruženja.


     Udruženje poljoprivrednika „Ključka dolina“ apliciralo je sa programom opremanja kancelarije na sredstva iz poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava te je od odobrenih sredstava nabavljen kancelarijski namještaj, kompjuterska i ostala neophodna oprema za rad.
 
     Ministrica Bobić je istakla da razvoj poljoprivredna proizvodnje treba biti primarni pravac djelovanja Vlade USK-a te da se treba boriti da se održi kontinuitet njenog razvoja. Općinski načelnik je tom prilikom naglasio da je zadatak svih nas da podržimo razvoj poljo- privrede jer je to sigurno jedan od načina da prevaziđemo uticaje globalne krize te je pred- ložio da kod sljedećeg usvajanja budžete krajnji proizvođač dobije direktnu podršku za svoj proizvod. Nakon sastanka ključki poljo- privrednici potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji sa Mesnom industrijom MS „Alem“ iz Bosanske Krupe o kooperantskoj proizvodnji mesa.
     Ministri USK-a iskoristili su ovaj boravak u općini Ključ za posjetu kulturno-historijskoj znamenitosti Starom gradu, te su iskazali svoje oduševljenje njegovom dosadašnjom restauracijom.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 17.  mart 2009
Povećanje broja korisnika

U Centru za socijalni rad naše općine do kraja prošle godine zaprimljeno je čak 1.747 predmeta koji su protokolisani.

     U ovoj godini u ključkom Centru za socijalni rad došlo je do povećanja broja korisnika po svim osnovama a zaključno sa 31.12. prošle godine zaprimljeno je čak 1.747 predmeta koji su protokolisani. Trenutni broj korisnika stalne pomoći je 45 dok je na kodu jednokratne pomoći 509 lica a izuzetna pomoć obezbjedjena je redovnim budžetskim sredstvima od strane općine.
 
     Osobe koje ostvaruju prava na socijalnu pomoć, ovisno o kategorijama, financiraju se sa tri nivoa Federalnog, kantonalnog i općin- skog a prema Zakonu o socijalnoj zaštiti. Centar za socijalni rad provodi i program Savjetovališta za djecu, omladinu i porodicu koje je započelo u martu prošle godine a realizovan je i projekat prevencije nasilja nad djecom, anketom i radionicama dok se nastavak projekta očekuje i u ovoj godini. Iz Centra za socijalni rad ističu izuzetno dobru saradnja sa Centrom za mentalno zdravlje i policijskom stanicom Ključ.


Informacije:  Radio Ključ   

   Ključ, 16.  mart 2009
Kako pravilno odgajati dijete

Osnovnu školu Ključ pohadja 820 učenika, od toga prvi, drugi i treći razred u devetogodišnjem trajanju pohadjalo je 243 učenika.


     U petak je u Domu kulture u Ključu održan zajednički sastanak za roditelje učenika osnovne škole Ključ. Sastanak je tekao u dva dijela. U prvom radnom dijelu, škola je roditeljima prezentovala uspjeh učenika u prvom polugodištu, te svoju organizacijsku i kadrovsku strukturu a direktor OŠ Ključ Salko Karajlić održao je i predavanje na temu ''Kako pravilno odgajati dijete''.     Osnovnu školu Ključ pohadja 820 učenika, od toga prvi, drugi i treći razred u devetogodišnjem trajanju pohadjalo je 243 učenika koji su opisno ocjenjivani te njihov uspjeh nije uključen u analizu uspjeha učenika. Od ostalih 577 učenika od četvrtog razreda osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja pa do osmog razreda koji su ocjenjivani numeričkim ocjenama uspjeh je sljedeći: 451 učenik ima pozitivan uspjeh na kraju prvog polugodišta što u procentu izbosi 80,96%, 126 učenika ima negativnu ocjenu ili u procentima 22,62% dok je srednja prosječna ocjena opšteg uspjeha 3,31

.
     U drugom dijelu, za roditelje je pripremljen kulturno zabavni program kojeg su interpretirali učenici svih uzrasta osnovne škole Ključ.


Smotra sposobnosti,
znanja i stvaralavaštva i sporta     Za ključke osnovce započela je 16. po redu općinska ''Smotra sposobnosti, znanja i stvaralavaštva i sporta'' a ova smotra provodi se i u svim osnovnim školama našeg katona.
      Općinski organizacioni odbor kojeg čini šest članova je na sjednici imenovao članove komisija i žirija za provodjenje općinskih takmičenja te odredio škole domaćine općinskih takmičenja.
 

      Od ove godine uvedene su i novine u takmičenju a prema novom pravilniku učenici će se natjecati i u oblastima biologije i geografije a sprovešće se natjecanje i u nastavnim predmetima. Tako je već protekle sedmice održano takmičenje iz engleskog jezika za učenike osmih razreda naših osnovnih škola, te takmičenje iz sporta, odnosno odbojke za djevojčice i dječake. Najbolji su bili učenici osnovne škole Ključ u obje kategorije a djevojčice ove škole učestvovati će na kantonalnom takmičenju u odbojci koji će se održati u Bihaću.
     Naredna takmičenja održaće se u srijedu 18. marta iz matematike za učenike petih razreda osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja, a domaćin takmičenja je osnovna škola Sanica. Završnica općinske smotre za osnovce održaće se 28. aprila u Domu kulture.Informacije:  Radio Ključ   

   Ključ, 16.  mart 2009
Posjeta bošnjačke zajednice Zagreba

Gostima iz Zagreba upriličen je turistički obilazak Starog grada gdje su na licu mjesta imali priliku da se upoznaju sa Ključem.


     Ključ je jučer bio u prilici ugostiti visoku delegaciju predstavnika bošnjačke zajednice grada Zagreba. Službenoj posjeti pored nogometnog kluba Nur bili su i Mirsad Srebreniković – predsjednik mešihata IZ Zag- reb, prof.dr.Šemso Tanković predsjednik SDA Hrvatske i nogometnog kluba Nur. Goste iz Hrvatske dočekali su zajedno predstavnici političkog i vjerskog života našeg grada na čelu sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem i muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem, te predstavnici nogometnog kluba Ključ.


     Prije odigravanja nogometnog susreta za goste iz Zagreba upriličen je turistički obilazak “Starog grada” gdje su na licu mjesta imali priliku da se upoznaju sa historijskim, demo- grafskim, kulturološkim i drugim činjenicama koje karaterišu Ključ.
    Nogometna utakmica bila je povod pove- zivanja i uspostavljanja prijateljskih odnosa dva kluba, ali isto tako i bošnjačke zajednice u Hrvatskoj i grada Ključa na uspostavljanju ekonomskih veza. Sam susret je odigran na stadionu Pod Lubicom a prvi udarac sa centra izveo je Općinski načelnik. Utakmica koja je bila prijateljskog karaktera upravo tako je i završena neodlučenim rezultatom od 1 naprema 1 čime su bili zadovljni i jedni i drugi.Naše odbojkašice "zbrisale" ekipu iz Viteza

 

     U subotu je u sali MSŠ Ključ odigrana utakmica 8. kola druge ženske Federalne lige grupe zapad u odbojci za žene. Odbojkašice Ključa nimalo gostoljubivo dočekale su odboj- kašice iz Viteza te sa tri nula u setovima slavile domaću pobjedu, po setovima je to izgledalo ovako 25:13, 25:18, i 25:17.
     Prvi sudija susreta bio je Samir Elezović a drugi Adnan Šabić.
     Ovom pobjedom odbojkašice Ključa učvrstile su se na drugom mjestu na tabeli gdje su iza prvoplasirane ekipe Vogošće sa tri boda zaostatka. U dosadašnjem dijelu prvenstva naše odbojkašice imaju samo jedan poraz te šest pobjeda.


Informacije:  Radio Ključ   

Radovi na uredjenju grada
 

     Djelatnici komunalnog preduzeća RAD angažirani su na uredjenju drvoreda, obrezivanju sasušenih i polomljenih grana. Radovi na uredjenju stabala izvode se duž ulice Branilaca BiH, od mosta na Sani pa sve do benzinske pumpe Čavkunović.
     U okviru ove akcije uredjenja grada obaviće se i drugi radovi na uredjenju a iz općinskog Fonda za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu ističu kako će biti obezbjedjeno dovoljno novčanih sredstava za proljetnju sadnju cvijeća i drugih aktivnosti na uredjenju grada.

Informacije:  Radio Ključ      Ključ, 13.  mart 2009
Peta sjednica općinskog vijeća


     Juče je u Ključu održana peta sjednica općinskog vijeća općine Ključ, vijeće je po hitnom postupku donijelo odluku o izmjeni i dopuni statuta općine Ključ koja se odnosi na način i izbor savjeta mjesnih zajednica, odnosno, da savjet može biti biran i javnim glasanjem zbog pojednostavljenja i jeftinijeg načina provođenja izbora koji bi se uskoro trebali provesti u mjesnim zajednicama.


     Vijećnici su sve predložene odluke usvojili jednoglasno a koje se tiču utvrđivanja rente po zonama u 2009. godini, Odluke o utvrdjivanju prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisne stambene površine na području općine Ključ. Predstavnici klubova političkih partija dali su podršku izvještaju o radu općinskog načelnika za proteklu godinu a jednoglasno je usvojen i plan rada općinskog načelnika u 2009. godini.
    Imenovan je i novi član skupštine JKP Rad dok je za predsjednika skupštine u javnom preduzeću Ukus imenovan Rifet Silajdžić. Vijeće nije usvojilo zaključke koje su se odnosile na razrješnje članova nadzornog odbora u ovom preduzeću i statutarnih izmjena kada se radi o broju članova u upravnim tijelima ovog preduzeća.Privrednici na Sajmu male privrede i zanatstva
 

     Općinski načelnik općine Ključ Osman Ćehajić otputovao je jutros sa 12 privrednika s područja naše općine na Sajam male privrede i zanatstva koji se održava u Minhenu.
     Imajući u vidu da je ovo jedan od najvećih sajmova ove vrste u svijetu, te da sa svojim motom „Svijet zanatstva“ nudi najveći asortiman proizvoda i dostignuća u zanatstvu i maloj privredi, na kojem su mnogi privrednici pronašli ideje za svoje poslovanje, općinski organ uprave je i organizirao posjetu za ključke privrednike kojima će i financirati troškove puta na sajmu u Minhenu.


Informacije:  Radio Ključ   

   Ključ, 12.  mart 2009
Prijateljska posjeta iz Hrvatske

Međunarodna prijateljska nogometna utakmica NK „Ključ“ Ključ – NK „Nur“ Zagreb održaće se u nedjelju sa početkom u 14:00


     Međunarodna prijateljska nogometna utakmica NK „Ključ“ Ključ – NK „Nur“ Zagreb održaće se u nedjelju 15.03.2009. godine sa početkom u 14:00 na stadionu „Pod Lubicom“. Pored nogometaša NK „Nur“-a našu općinu posjetit će i muftija Šefko ef. Omerbašić – predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, Mirsad Srebrenković – predsjednik Mešihata IZ Zagreb, prof. dr. Šemso Tanković - predsjednik SDA Hrvatske i NK „Nur“-a te dopredsjednik i tajnik nogometnog kluba „Nur“.


     U ulozi domaćina su pored uprave nogometnog kluba „Ključ“ i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Jakupović, banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, glavni imam medžlisa IZ Ključ Ermin ef. Vučkić, predsjednik kantonalnog odbora SDA USK-a Edhem Veladžić, predsjednik Općinskog odbora SDA Ključ Ahmet Egrlić, vijećnik u OV općine Ključ Elvir Risović te brojni donatori i prijatelji nogometnog kluba Ključ. Po prijemu gostiju protokolom je predviđen obilazak i razgledanja Starog grada Ključ te upoznavanja sa historijskim činjenicama.

Informacije:  Općina Ključ   


   Ključ, 9.  mart 2009
PLOD Centar u posjeti ...

PLOD zainteresovan za saradnju - traži se kvalitetan prijedlog za formiranje uspješnog Centra u Ključu


     Predstavnici Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar iz Bihaća posjetili su 6.03.2009. godine Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića. Centar za promociju lokalnog razvoja osnovan je s ciljem da doprinese bržem i efikasnijem razvoju, te stvaranju boljeg poslovnog ambijenta na području općina Unsko-sanskog kantona. Navedeni cilj Centar ostvaruje putem kreiranja i implementacije projekata, te osiguranjem stručne podrške i kontinuiranog transfera znanja na sve učesnike u procesu razvoja. U svom dosadašnjem radu Centar je uspostavio saradnju sa većinom općina USK-a te je cilj njihove posjete mr. Ćehajiću uspostavljanje ovakvog vida odnosa sa općinom Ključ.


     Predstavnici PLOD Centra iznijeli su tokom sastanka svoje reference te naglasili da mogu uspješno i kvalitetno pripremiti, kreirati i implementirati instrumente lokalnog ekonomskog razvoja. Mr. Ćehajić je istakao da je općini Ključ neophodan Centar za lokalni razvoj te je od predstavnika PLOD-a tražio kvalitetan prijedlog o načinu formiranja uspješnog Centra u općini Ključ, a ako rezultati budu zadovoljavajući Općinski načelnik će potpisti Sporazum kojim će se stvoriti pretpostavke za buduću saradnju.

Informacije:  Općina Ključ   
  Piše:
Nihad Filipović
 

     ... A žene su darežljive. Sve što im daš multipliciraju i vrate ti nazad viseštruko vrijednije. Daš im sjeme, podare ti dijete. Daš im kuću, podare ti nazad dom. Daš im namirnice, spreme ti i podare objed. Daš im ljubav, podare ti svoje srce. Tako da budi uvjeren kume, ovo kako ih mi kroz povijest tretiramo, žene će nama muškarcima to kad tad vratiti, oprosti ali moram tako reći, višestruko većim sranjem. Odbiće se nama ova naša muška kenjanja o glavu ja ti kažem. Jer ako ženama daš ništa drugo nego smeće i loš tretman, vratiće ti kad tad. Biće veliko sranje kume.

ZA KOMPLETAN TEKST KLIKNI OVDJE   Ključ, 2.  mart 2009
Trotoari na Pudin Hanu i ....

Od benzinske pumpe Čavkunović do prodajnog objekta Kemex će biti izgradjeni trotoari sa obje strane ceste.


     Na području općine Ključ izvode se radovi na izgradnji trotoara na Pudinom hanu i u Ključu uz magistralnu cestu. Financijer radova je Federalna direkcija za ceste koja je i nadležna za upravljanje i održavanje magistralnih puteva, dok je izvodjač preduzeće KOV Grad d.o.o. iz Bužima. Zahvaljujući velikoj angažovanosti i upornosti općinske službe za prostorno uredenje i urbanizam, krenulo se u realizaciju ovih projekata koje je podržala Federalna direkcija cesta.


     Tako će na zapadnom izazu iz grada, od benzinske pumpe Čavkunović do prodajnog objekta Kemex biti izgradeni trotoari sa obje strane ceste dok će od trgovačkog objekta Kemex do raskrsnice za Male Rejzoviće trotoar biti postavljen samo s jedne strane puta. I na Pudin hanu su u toku radovi na postavljanju trotoara koji će biti uraden u dužini od autobuskoj stajališta kod autoservisa Bilajac pa do iza džamija kod ulaza u naselje uz staru cestu. Vrijednost ovih investicija su oko 110.000 KM a radovi bi se trebali okončati u naredna dva mjeseca.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 2.  mart 2009
Obilježen Dan nezavisnosti

Na svečanoj akademiji povodom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prisutnima se obratio općinski načelenik.


     U nedjelju 1. marta, samo u Federaciji BiH, obilježena je 17.godišnjica od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prije 17 godina, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum na kojem je nezavisnost države podržalo blizu 67 posto građana. Potom je Vijeće ministara Evropske unije, 06. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.


     Centralna proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ključu održana je u subotu 28. februara, kada je u povodu ovog historijskog datuma upriličena svečana akademija. Akademiji je prethodila izložba slikara Edima Kunića, po rođenju Travničanina koji od 1996. godine živi u Sanskom Mostu.

Otvaranje izložbe slikara Edima Kunića u Domu kulture

    Njegova izložba slika pod nazivom ''Tragovi od iskona'' rađena u akriliku ''pokušava opisati traženje novih odnosa u likovnim umjetnostima gdje se afirmira područje apstrakcije i kreira umjetnička individualnost a pokušava zaobići i odvojiti od tradicionalnih i inspirativnih motiva koji okružuju područje Sanskog Mosta i rasplinule krajine'' kaže u recenziji prof. Velid Trkić.


     Na svečanoj akademiji koja je upotpunjena kolažom recitala i horom KUD-a Stari grad, prisutnima se obratio općinski načelenik mr. Osman Ćehajić koji je svim građanima Ključa uputio čestitku povodom dana nezavisnosti.

Načelenik općine uručio je novčane nagrade za najbolje literarne radove

    Općinski načelnik je ovom prilikom uručio i novčane nagrade za najbolje literarne radove učenicima osnovnih škola i srednje mješovite škole a koj su pisali na temu "Bosno s ponosom ti ime izgovaram" Općinski načelnik je ovom prilikom uručio i novčane nagrade za najbolje literarne radove učenicima osnovnih škola i srednje mješovite škole a koji su pisali na temu "Bosno s ponosom ti ime izgovaram".

Informacije:  Radio Ključ   


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network